Rusland verplettert Azerbeidjan!

logoDé topper van de dag tussen Rusland en Azerbeidjan eindigde in een groot slachtfestijn: De Russen wonnen niet alleen, maar deden dat ook nog eens met veel verve. Svidler, Morozevich én Alekseev wonnen hun partijen en dankzij de salonremise van Grischuk was dat genoeg voor een 3.5-0.5 overwinning. Het lijkt er nu al sterk op dat niemand de Russen nog zal kunnen stoppen. Onze Belgen scoorden gisteren hun eerste overwinning als ploeg (ze wonnen met 3-1 van het zwakke Cyprus), maar kregen vandaag een oplawaai: 4-0 de boot in tegen Georgië…

Rusland walst over de tegenstand

2 heel erg belangrijke speeldagen moesten duidelijk maken wie als eerste richting finish mag gaan. Die twee dagen eindigden eigenlijk op een grote teleurstelling, want het lijkt er op dat de finish al bijna bereikt is. Rusland maakte 2x op rij korte metten met de tegenstand. Slovenië werd met 3-1 naar huis gestuurd en vandaag kregen de sterke Azeri’s een heus pak rammel.

Rusland-SloveniëMamedyarov en Radjabov zorgen normaal gezien altijd voor punten op de eerste 2 borden. Svidler en Morozevich zagen dat even anders: Svidler won al bij al simpel met zwart van Mamedyarov, terwijl Moro zijn uitstekende vorm demonstreerde tegen Radjabov. 2-0 op die borden en dan weet je dat het niet goed kan eindigen voor de Azeri’s.

Grischuk maakt zich dit tornooi niet al te moe. De anderen pakken de punten, hij zorgt voor de stabiele remises. Een tactiek die vandaag zeker zijn vruchten afworp, want naast Svidler en Moro scoorde ook 4de bord Alekseev een vol punt. 3.5-0.5 is een desillusie voor de tegenstand.

Net achter die Russen zijn een hoop teams aan het rondzwerven. Eén opvallend resultaat was de nederlaag van Ivanchuk tegen Bacrot. Bacrot koos voor een scherpe variant met zwart en het moet gezegd dat Chucky zich dan compleet de vernieling liet inspelen. Een van zijn weinige nederlagen van het afgelopen jaar. De ploegen van beiden, Frankrijk en Oekraïne, vestigen zich achter de Russen, samen met Nederland, Armenië en Bulgarije.

Belgen scoren matig

Georgië Cyprus had een gemiddelde elo van minder dan 2200 en zou zelfs misstaan in onze eerste nationale. Met die tegenstander zou België eindelijk zijn eerste ploegzege binnenhalen. Dat gebeurde ook, maar toch met een wrang gevoel. De held van de match tegen Italië, Bruno Laurent, werd nu de antiheld door te verliezen van Paris Clerides (2182).

Dat wrange gevoel zette zich vandaag door tegen het prima Georgië (onder leiding van Baadur Jobaava, 2660-foto). Hun laatste bord was sterker dan ons eerste en dan weet je hoe laat het is: een 4-0 pandoering duwt onze landgenoten terug naar de achterste contreien van de rangschikking.

 1. Theo
  Theo01-11-2007

  Met alle respect, maar wat doen wij ‘Belgskes’ op dat tornooi? LOL
  Wij horen daar niet thuis! Serieuze teams zoals Rusland en Armenië, ok…maar België!?!

 2. Adrian
  Adrian01-11-2007

  Waarom zouden we niet meedoen? Al doen we niet mee voor de eerste plaats. We doen er in ieder geval ervaring op. En zo wordt onze belgische deligatie toch wat sterker 🙂

  Elke partij is een extra ervaring rijker.

 3. bert
  bert02-11-2007

  schoon gezegd adrian
  blijven oefenen
  das ’t enige wat we kunnen doen

 4. mathias
  mathias03-11-2007

  Maar of dat de beste investering van het bondsgeld, is toch wel een andere vraag. Olympiade, daar kan je niet omheen, maar europees…? En wat bijleren betreft: dat kan de jeugd veel efficienter. Het is nu ook niet alsof de ploegleden nooit de kans krijgen om tegen sterke tegenstand te spelen…

  Tenzij er natuurlijk een sponsor is, of de spelers het zelf betalen. Dan zwijg ik.

 5. vandamme
  vandamme06-11-2007

  Voor het europees kampioenschap is eens te meer het budget overschreden,terwijl de situatie van de kbsb precair is.
  het ware verstandiger jeugdspelers te steunen dan spelers die het toch niet ñmeer zullen maken

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.