Rusland dendert voort

teamspiritEr is simpelweg niets te doen aan de hegemonie van de Russen. Vandaag werd Israël met 3-1 naar het hotel gestuurd. Onze Belgen zagen opnieuw af: ze verloren met 3-1 van Litouwen. Daarmee zakken ze naar de onderste regionen van het klassement…

Svidler en Jakovenko demonstreren de kracht van een ploeg

Dat de Russen de beste schakers hebben is sowieso al wel duidelijk, maar wat het succes van deze editie onderscheidt met het falen van de vorige fiasco’s is hun hecht geheel. Niet alle punten komen van dezelfde spelers. Nu eens winnen Svidler en Jakovenko, dan weer zijn het Morozevich en Alekseev die incasseren. Vandaag werd Israël aan de kant gezet. Dat is nochtans ook geen slechte ploeg. Met 4 2600+’ers kan je van hen concurrentie verwachten.

SvidlerMaar zoals al heel dit EK, domineren de Russen met sprekend gemak. Svidler en Jakovenko wonnen van Sutovsky en Rodhstein. Peter Svidler is voorlopig, samen met Moro, de grote man bij Rusland. Iedereen speelt op niveau, maar de 4.5/5 die hij op bord 1 demonstreert is indrukwekkend (een tpr van 3045). Zijn enige remise was dan nog tegen Levon Aronian…

Strijd om de tweede plaats is wel spannend

Net onder de Russen is wél alles nog mogelijk. Israël, Slovenië, Bulgarije en Azerbeidjan komen allen nog in aanmerking voor de podiumplaatsen. Wie het daarbij gaat halen, is totaal onvoorspelbaar. Azerbeidjan en Bulgarije hebben op papier de beste kansen, maar voorlopig is het het verrassende Slovenië dat 2de staat. Bulgarije moeten we trouwens relativeren, want topper Topalov is intussen in een ander tornooi aan het spelen.

Iedere dag volgen wij ook onze Belgen in hun strijd om de achterhoede te vermijden. Dit lijkt voorlopig niet zo best te lukken, want vandaag verloren “we” opnieuw. Polaczek en Gulbas konden het niet bolwerken tegen Kveinys en Zagorskis. De andere landgenoten, Winants en Dutreeuw, hielden wel remise. Opnieuw een 3-1 nederlaag dus en daarmee zakken onze Belgen in de stand. Ze staan nu bij de laatste 5 teams. Een echte eer is dat niet, want landjes als Monaco, Luxemburg, Wales en Cyprus spreken niet echt tot de verbeelding.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.