Bredene haalt zwaar uit in Eynatten

FridmanDankzij een zware overwinning van Bredene zijn er nu 2 leiders in eerste nationale: kampioen CRELEL, dat Temse klopte, en topfavoriet Bredene. De kustploeg walste over Eynatten2 met 22-9 (dat is hetzelfde als 7-1). In het zog van de leiders volgt Brugge op een derde plaats na een mooie overwinning op Rochade Eupen. Op het Europees Kampioenschap voor landenploegen gaat alles zijn gewone gangetje: Rusland won en België was nu zelfs bye…

Enkel Wantiez en Schumacher sputteren tegen

De opstellingen in Eynatten2-Bredene sprak boekdelen. 4 GM’s bezetten de eerste borden en zij werden geassisteerd door 2 IM’s, Tanguy Ringoir en Marc Daels. Eynatten daarentegen was zwaar verzwakt: de eerste borden waren nog op niveau, maar de laatste 4 zouden moeten knokken voor de punten (uiteraard met alle respect voor die spelers).

BrodskyWaar ze zeker niet zouden winnen, was op bord 5, want daar had de arme Mher Hovhanisian een treinreis van ettelijke uren gedaan om met forfait te winnen tegen Wiebe Cnossen. Voor het overige liep bijna alles normaal voor de Bredenaars. Fridman, Mickalevsky en Savchenko scoorden al bij al vlot ogende overwinningen. Enkel GM Brodsky beet zijn tanden stuk op de goed spelende Fabrice Wantiez, die een remise uit de brand sleepte.

Van de onderste borden was het Helmut Schumacher die dat herhaalde. Met zijn 2030 elo zou je hem weinig kans geven tegen een IM als Alienkin (2407). Deze koos echter een ietwat dubieuze tactiek: alle stukken werden erg snel geruild en Alienkin hoopte op het voordeeltje van het loperpaar. Hij won er een pion mee, maar er verschenen ongelijke lopers op het bord en Schumacher had weinig moeite om remise te houden. Met 2 remises en 6 nederlagen verliest Eynatten deze ronde met 9-22. Vooral een goede zaak voor Bredene, dat nu opnieuw op koers staat om zijn titelambities waar te maken.

Vlaamse ploegen doen het goed

Bredene vindt zijn mogelijk grootste concurrent naast zich aan kop. CRELEL won overtuigend van Temse (21-11 oftewel 6.5-1.5) dankzij overwinningen van Pytel, Cekro, Renette, Pucher en Dal Borgo. Op papier is Bredene weliswaar een stuk sterker geworden, dankzij de terugkomst van enkele GM’s.Leenhouts

In het zog van die twee leiders zien we dat de Vlaamse ploegen Brugge en Gent het erg goed doen. Vooral Brugge speelde gisteren uitstekend. Op elk bord waren ze iets zwakker, maar toch werd er met 17-15 gewonnen. Vooral de overwinning van Koen Leenhouts op Sebastian Siebrecht is absoluut de moeite waard dankzij een hele reeks stukoffers. Net achter Brugge ging Gent winnen bij vice-kampioen Namen. Beide ploegen waren erg aan elkaar gewaagd, maar dankzij 2 overwinningen op de laatste borden wonnen de Vlamingen met 15-17.

Daarmee komt Gent op de vierde plaats in de stand. We moeten wel nog even opmerken dat de uitslag van CREC Charleroi nog niet is opgenomen. Zij springen mogelijk ook naar de top-3 als de logica gerespecteerd blijft. In tweede nationale is de tweede ploeg van Bredene ook begonnen aan een race naar de titel (met een ijzersterke ploeg). Zij en Eisden/MSK staan eerste in de twee afdelingen van 2de.

Belgen krijgen dagje vakantie in Kreta

Terwijl de interclubploegen aan het zwoegen waren voor de punten, was de Belgische ploeg op het Europees Kampioenschap een lekker dagje vakantie aan het nemen. Ze waren na de matige prestaties van de afgelopen dagen immers bye en moesten niet spelen.

Aan de andere kant van het klassement blijft Rusland het uitstekend doen. Nu zorgde Morozevich voor een verdiende overwinning tegen Frankrijk. Rusland blijft oppermachtig en ligt een straatlengte voor op de concurrentie.

 1. MD
  MD05-11-2007

  Een kleine correctie : 22-9 is eigenlijk 7.0-0.5 want er viel een forfait te betreuren.

 2. MD
  MD05-11-2007

  CREC – Brussels is uitgesteld tot 16 december.
  Mits een overwinning kan CREC mee vooraan komen in het voorlopige klassement.

 3. René Beniest
  René Beniest05-11-2007

  Als er 9 ronden te spelen zijn en je bent volgens de ranglijst de 35ste ploeg van in totaal 39, dan lijkt het mij vrij logisch dat je een bye kan krijgen. Het kan natuurlijk altijd beter, maar als je ziet tegen wie er moet gespeeld worden, zou ik niet onmiddelijk spreken van matige prestaties, maar van normale.

 4. KoMi
  KoMi05-11-2007

  Ik vind vooral de prestatie van Marc Daels indrukwekkend. Niet alleen wint hij op het 8e bord met de 1ste ploeg van Bredene in Eynatten maar haalt hij ook nog eens een remise op het 6e bord met de 2e ploeg van Bredene in en tegen Jean Jaurès. Faut le faire! 🙂

 5. Francis
  Francis05-11-2007

  Speelde M.Daels dit weekend 2 partijen?(Bredene 1 en 2)

 6. Francky
  Francky05-11-2007

  Volgens de uitslagen op de site van de bond speelde Marc maar 1 partij . Hoe kom je bij twee partijen .

 7. Goendi
  Goendi05-11-2007

  @MD: aangezien forfaits in de oude scores niet mee gerekend werden, zou het nogal onlogisch zijn om bij het omrekenen naar de oude score plots één remise te laten vallen omwille van een forfait 🙂

 8. Linton
  Linton05-11-2007

  Nee, toch niet beste Francis, want ik speelde voor Bredene 1 op het laatste bord

 9. KAra
  KAra05-11-2007

  Ik weet niet of alle offers in de partij van Koen wel zo te definiëren zijn… Zijn tegenstander feliciteerde hem na de partij met zijn ‘gambling style’ (ondertussen meewarig het hoofd schudden).

 10. Jan Lagrain
  Jan Lagrain05-11-2007

  Ik denk dat ze het aangepast hebben, maar er stond eerst wel degelijke 2x Marc Daels bij de 2 Bredenes.

  Over Koen Leenhouts: ik schrijf ook nergens dat die offers goed zijn, he 🙂

 11. Wim
  Wim06-11-2007

  Ik zie niet in wat er mis is met offers als je er de partij mee wint. Dat wil niet zeggen dat je het nog eens moet herhalen. Elke partij heeft zijn eigen waarheid.

 12. Valery Maes
  Valery Maes06-11-2007

  Het “offer” 15…cxd4 lijkt verantwoord want zwart staat niet goed. Eigenlijk maakt een enorme blunder plots een einde aan de partij die nog een boeiend vervolg had kunnen hebben.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.