Rusland is het sterkste Europese schaakland

RussenZowel het mannenteam als het vrouwenteam wonnen immers het EK in Kreta. Beide teams wonnen al bij al comfortabel het tornooi en ze deden dat met allemaal degelijke tot uitstekende spelers. De Belgen eindigden hun tornooi met een nipte nederlaag tegen Estland. Onze landgenoten eindigden 35ste van de 39 teams…

Russen doen het in team

Dat de Russen het sterkste schaakland in Europa is, is natuurlijk geen grote verrassing. Toch kreeg het de afgelopen jaren te duchten concurrentie van teams als Armenië en Ukraïne. Dit jaar speelden de Russen allemaal op niveau en dan is er weinig aan te doen. Svidler en Morozevich waren dé absolute uitblinkers. Svidler schudde op het eerste bord een hallucinante 6/7 uit zijn mouw. Als je dan weet dat zijn gemiddelde tegenstand een rating van 2680 had, dan weet je genoeg. Svidler wint 20 elopunten en scoorde een tpr van 2989.

SvidlerTweede bord Alexander Morozevich speelde ook fantastisch. 6/8 en één uitschuiver tegen Shirov: heel goed dus. Svidler en Morozevich hebben trouwens de hoogste tpr’en van heel het tornooi. De andere Russen deden het niet slechter. Alekseev en Jakovenko verloren niets en wonnen 3 partijen. Enkel Alexander Grischuk speelde platjes. Met -1 was hij de enige Rus die negatief eindigde. Om te eindigen nog deze veelzeggende statistiek: In heel het tornooi, 36 partijen, verloren de Russen amper 2 partijen (Moro tegen Shirov en Grischuk tegen Georgiev).

Ook de vrouwen winnen…

vrouwenDe conclusie is dus simpel: eigenlijk was heel het Russische team uitstekend en dan is er niet veel aan te doen. De tweede plaats ging naar Armenië. Bij de Armenen was niet iedereen in vorm: Aronian en Akopian overtuigden zelden en vooral Sargissian scoorde de punten. De derde plaats is voor hun buren uit Azerbeidjan.

Dat huzarenstukje werd in een light-versie overgedaan door het Russische vrouwenteam. Onder aanvoering van Kosteniuk en de zusjes Kosintseva toonden de Russische dames zich duidelijk sterker dan Polen en Armenië.

Belgen eindigen bij de laatste 5

Winants, Polaczek, Dutreeuw, Laurent en Gulbas verdedigden in Kreta de Belgische eer. Erg succesvol waren ze niet, maar de tegenstand was dan ook te duchten en er was al een mirakel nodig om niet bij de laatste 10 te eindigen. Uiteindelijk speelden de Belgen lichtjes onder hun niveau en verloren ze allen enkele ratingpunten. Ze verloren de laatste ronde nipt van het op elk bord sterkere Estland (enkel Gulbas moest zijn meerdere erkennen). Onze landgenoten eindigden 35ste van de 39 ploegen (Bosnië gaf forfait).

Nog enkele links:

Nog even meegeven dat Schaakfabriek vanaf morgen nog eens in eigen land eigen verslaggeving kan brengen op het open tornooi van Leuven.

  1. Schaakpraat
    Schaakpraat07-11-2007

    Jan,

    nog gefeliciteerd met het stukje in het KNSB-blad Schaakmagazine over de Schaakfabriek. Ik heb dit ook op Schaakpraat nog even gemeld.

    Ga zo door

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.