Open Leuven start met enkele grote verrassingen

LondersVanavond is het internationale tornooi in leuven gestart. De jarenlange traditie is doorbroken, want er wordt voor het eerst (en misschien ook wel voor het laatst) op een nieuwe locatie gespeeld. De opkomst ligt iets lager dan vorig jaar, maar qua sterkte boet het deelnemersveld niets in. Er is 1 duidelijke favoriet: Sergey Fedorchuk (2645). Op de ereplaatsen durven wij ons geld niet inzetten, zeker niet als je kijkt naar de eerste ronde, met enkele opvallende resultaten…

Administratieve fout doet tornooi verhuizen

Al jaren wordt het tornooi van Leuven in “Ons Huis” gespeeld, de vaste speellocatie van Desperado Leuven en nu Leuven Centraal. Ook voor deze editie werd de zaal vorig jaar al vastgelegd.

SpeelzaalDoor een administratieve vergissing werd de zaal echter dubbel geboekt en het schaaktornooi moest voor een keer op zoek naar een andere locatie. Die werd gevonden in Kessel-Lo waar “De Kring” de editie van 2007 zal huisvesten.

Klagen lijkt niet aan de orde, want alle spelers hebben veel plaats en de tafels en stoelen zijn ruim genoeg om van een comfortabele tornooizaal te spreken. Een enkeling sprak wel met enige nostalgie over de gezelligheid die “Ons Huis” van “De Kring” zou onderscheiden en de huidige opdeling in twee speelzalen is misschien ook niet ideaal. Desalniettemin is deze plaats een prima oplossing van de organisatie.

Die nieuwe locatie lijkt maar in beperkte mate invloed te hebben op het aantal deelnemers. Vorig jaar waren er 116 spelers. Nu moeten ze tevreden zijn met 93 koppen. Dat kan uiteraard meerdere redenen hebben.

Fedorchuk is de duidelijke topfavoriet

Net als vorig jaar is er 1 absolute uitschieter. Toen was dat Mirochnishenko, nu is het Sergey Fedorchuk. Met zijn rating van 2645 steekt hij er met kop en schouders bovenuit. Het zijn ongeveer 200 punten meer dan borden 2 en 3: Ralf Akesson (2489) en oud-winnaar Mher Hovhanisian (2442). Daarna volgen een hele resum 23 en 2200-en, met als bekendste namen Mohandesi, Jan Van Mechelen, Marc Lacrosse, Mathias Dewachter en de Britten Tom Wiley en Stephen Berry.

FedorchukEr wordt gespeeld volgens het versneld Zwitsers systeem. Dat zorgt ervoor dat in het beperkt aantal rondes er al rap mooie affiches op het programma staan. Steven Stinis (2200) mocht op het eerste bord proberen Fedorchuk te kloppen. Die laatste won al bij al vlotjes, maar lijkt nog niet echt gewoon te raken aan de Belgische gewoontes. Zo keek hij erg raar op toen Stinis hem een drankje aanbood (hij leek het niet goed te begrijpen) en ontstond er een korte discussie met de organisator over zijn verblijf. Fedorchuk zit in een hotelletje op 5 km van de tornooizaal en vroeg of ze hem vanavond misschien konden afzetten, maar dat bleek niet meteen te gaan (wat bij ons eerlijk gezegd ook een beetje vreemd overkwam, aangezien voor een topspeler zulke dingen meestal wel geregeld worden). De precieze details van het verhaal kennen wij echter niet en vermoedelijk zal er wel een oplossing uit de bus zijn gekomen.

Hoe zou het zijn met… Jan Londers?

Naast Fedorchuk haalden ook Akesson en Hovhanisian comfortabele overwinningen tegen respectievelijk Steff Helsen en Marc Weiler. Maar vanaf bord 4 was het een interessant schouwspel. Tom Barbé speelde degelijk tegen FM Stephen Berry en sleepte remise uit de brand. Op bord 5 won Dimitri Allaert zelfs een kwaliteit tegen FM Tom Wiley, maar ergens liep het grondig mis en Wiley won alsnog. Shahin Mohandesi leek er nog moeilijker vanaf te komen. Hij stond 2 pionnen achter (tore+2 tegen toren), maar wist zich nog te redden. Toch zal Stéphane Carcan tevreden zijn met dit halve puntje.

LondersEen verrassing van formaat was er op bord 7. Daar blunderde Mathias Dewachter na zo’n 20 zetjes en hij moest al erg snel opgeven tegen de veel lager geklasseerde Carlo Janssens (1990). Op bord 10 zat een oude bekende: Jan Londers was vroeger een van de betere jeugdspelers van het moment, maar was sindsdien niet meer aan het schaken (of toch niet in echt competitieverband). In Leuven speelt hij terug mee en dat hij het nog kan, moest FM Marc Lacrosse (2286) ondervinden. Na 24 zetten en vermoedelijk een grote fout van Lacrosse was het over en uit.

Alle uitslagen en standen komen normaal gezien op de prima site van Leuven Centraal. Morgen worden er 2 rondes gespeeld. De eerste begint om 14u, de tweede om 19.30u. Om af te sluiten nog wat sfeerbeeldjes:

Heynen

Koen Heynen met zijn geheime wapen, dat we ook al in gent konden bewonderen: Kaiser Pils!

Mher

Hovhanisian wreef eens goed in zijn ogen toen hij dacht na amper 15 zetjes een stuk te winnen (de zege bleek uiteindelijk iets moeilijker dan dat).

Allaert en Carcanne

Van voor links met wit Dimitri Allaert en schuin rechts van hem Stéphane Carcan. Beiden leken op weg naar een stunt, maar het werd “slechts” 0.5/2.

Akesson-Helsen

Fedorchuk kijkt hoe Akesson Steff Helsen platdrukte in een positionele Catalaan.

 1. vandamme
  vandamme09-11-2007

  Sergey Fedorchuk is lid van Bredene en Bredene haalt zijn spelers op en brengt ze terug.Vanddaar zijn verwondering.

 2. Adrian
  Adrian09-11-2007

  Gaan er partijen verschijnen op de site of op de schaakfabriek? Ik weet namelijk niet veel af van de Leuvense organisatie en ja het is altijd aangenaam te zien HOE bepaalde zaken gebeuren.

 3. Lusine
  Lusine09-11-2007

  Leuven open: foto’s en video’s: http://www.schaaknet.blogspot.com

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.