Bredene loopt opnieuw uit!

SargissianEen monsterploeg met maar liefst 7 GM’s én Gabriël Sargissian op bord 1 was duidelijk te sterk voor een moedig Borgerhout. Crelel kwam niet verder dan een gelijkspel bij Brugge, waardoor Bredene een prima zaak doet in de stand. Het staat opnieuw eerste en wordt op de voet gevolgd door Eynatten en Charleroi, dat met zijn inhaalmatchen zelfs naar de eerste plaats kan gaan. Voorts is er heel wat te doen rond de afgesproken draw tussen Fontaine en Mons in tweede nationale. Dringen reglementsveranderingen zich op of is het allemaal rook zonder vuur? Er is een voorstel lopende…

Superploeg uit Bredene heeft het iets moeilijker dan verwacht

De co-leiders uit Bredene hadden voor het eerst dit seizoen veel van hun topspelers beschikbaar voor deze 5de ronde. Ze werden dan ook allemaal opgesteld, wat ervoor zorgde dat Borgerhout een vogel voor de kat was. Op bord 1 had Mher Hovhanisian zijn Armeense maatje Gabriel Sargissian (2667) meegebracht, die zijn partij tegen Marc Dutreeuw tot een goed einde kon brengen. Ook de andere Bredense borden waren ijzersterk: allemaal GM’s op Hovhanisian na en die kan met zijn huidige vorm moeilijk een verzwakking genoemd worden.

Toch werd het geen 8-0 (24-8). Eric Knoppert en Gerben Veltkamp zorgden voor mooie remises tegen GM’s Malakathko en Lazarev. De verrassing van de dag kwam echter van Eric De Haan (2325). Hij won van GM Vajda (2547) en beperkte de Borgerhoutse schade tot een degelijke 6-2. Het had zelfs nog meer kunnen zijn, want Smits (2240) leek een uitstekende stelling te hebben tegen GM Golod.

Smits-Golod

Wit stond net prima, maar bevindt zich nu plots in een nare situatie die een abrupt einde kent: Pc3??? Dxf6 en 0-1. Een enorme blunder en jammer omdat Smits enkele zetten geleden nog prima stond. Voor de hele partij verwijzen we door naar de interclubpagina van Valeer Maes.

PiceuBredene’s co-leider Crelel werd afgehouden door het sterk presterende Brugse team. Tom Piceu zette de trend door te winnen van Chabanon en Stijn Bertrem (2250) deed hetzelfde, maar dan tegen Neusken (2350). Enkele andere remises zorgden ervoor dat de Luikse stormram bakzeil haalde. 4-4

Een derde kaper op de kust is CREC Charleroi. Zij hebben nog een inhaalwedstrijd te goed en dankzij een nieuwe verpletterende overwinning (6.5-1.5) tegen het zwalpende Namen kunnen zij wel eens op of over Bredene wippen in de stand.

In de strijd om de degradatie was Eynatten 2-Temse opvallend. Temse hoopte de rode lantaarn door te spelen en had zeker enkele kansjes, maar uiteindelijk eindigde de match in een 4-4 gelijkspel. De match werd gekenmerkt door opvallende blunders en/of stellingen die serieuze “moodswings” ondergingen. Zeker de moeite om eens na te spelen. Vooral Miedema-Coenen en Van den Dikkenberg-Allaert springen in het oog.

De uitslagen:

Eynatten1 – Brussels 5.5-2.5
Rochade – Gent 5-3
Crelel-Brugge 4-4
Eynatten2 – Temse 4-4
Bredene – Borgerhout 6-2
CREC 1 – Namen 6.5-1.5

Klik hier voor de stand en hier voor de partijen.

Fontaine en Mons spreken 4-4 af.

Bij het zien van de resultaten in tweede nationale A, viel 1 resultaat erg op. Fontain-Mons werd 4-4. Niets bijzonders, zal u denken, maar alle partijen eindigden op remise en bij het zien van de uitslagen is het duidelijk dat hier niet gespeeld werd. De gemiddelde elo’s van beide ploegen lagen rond de 1600 elo en niet toevallig waren de borden mooi op elkaar afgestemd om geen noemenswaardige eloverliezen in de hand te werken.

We kunnen dit gerust bedenkelijk noemen zonder onze objectiviteit te verliezen. Dergelijke afspraken zijn de sport onwaardig. De vraag is enkel wat een bond eraan kan doen. Zelfs een wijziging van de reglementen kan afspraken niet uitsluiten, ze kan ze enkel bemoeilijken. Misschien dat enkele lezers wel een oplossing kunnen bedenken?

Clubs mogen stemmen over nieuw voorstel

De discussie die hierrond ontstond, was niet uit de lucht gegrepen. Een poosje geleden kreeg iedere club namelijk een mail met de vraag te stemmen over een nieuw bondsreglement, ook al heeft dit voorstel niet veel tot niets te maken met het geval Fontaine-Mons.

Waarde voorzitter,

Waarde Interclub verantwoordelijke,

Tijdens de laatste AV van de KBSB hebben de gedelegeerden van de VSF gestemd tegen een reglementswijziging van de nationale Interclub.

Gaarne wil ik van U vernemen of U voor of tegen de reglementswijziging bent.
HIERONDER HET VOORSTEL VOOR DE WIJZIGING VAN HET INTERCLUB REGLEMENT

1. Divisie I
In de eerste divisie kan elke club slechts vertegenwoordigd zijn door één ploeg.
2. Divisie II
De winnaar van elke reeks stijgt naar divisie I, behalve indien deze club reeds een ploeg heeft in de eerste divisie.

* Elke ploeg uit de eerste vier divisies kan bij de inschrijvingen verzoeken om vrijwillig te degraderen (één of meerdere afdelingen), behalve indien deze ploeg net gepromoveerd is.

HIERONDER HET HUIDIGE REGLEMENT

1. Divisie I
In de eerste divisie kan een club een ongelimiteerd aantal ploegen hebben.
Dus 2, 3, 4 enz.
2. Indien een club onvoldoende sterke spelers heeft om in de eerste of tweede divisie te spelen en zij wil in een lagere divisie spelen, dan dient de ploeg direct in de 5de divisie ingeschreven te worden.

Ik ben voor de wijziging

Ik ben tegen de wijziging

Naam club: …………….….………………

Uw naam: …….……….…………………..

  1. Arthur
    Arthur16-12-2007

    In de zaak Fontaine – Mons is de beslissing van de FRBE gevallen !

  2. Arthur
    Arthur17-12-2007

    Ik geef hier de boodschap van Jean-Christophe Thiry, die hij ter informatie op de forum van de FEFB heeft geplaatst :

    « Aujourd’hui, Le RTN, Luc Cornet, assisté de Fabrice Grobelny et de moi pour les aspects juridiques, a procédé à l’audition de Fontaine puis Mons puis Namur.

    La plainte de Namur a été classée sans suites faute d’éléments prouvant une violation des règles du jeu d’échecs ou des règlements de la FRBE lors du match de D2A entre Fontaine et Mons.
    Luc Cornet a néanmoins regretté la triste image du jeu d’échecs donnée par ce match.

    Maintenant que mon intervention est définitivement terminée tant au niveau de la FEFB que de la FRBE, je peux dire que je partage l’avis de Luc Cornet.
    D’autre part, je supprimerai tout message qui affirmera encore que Mons ou Fontaine ont commis une tricherie ou équivalent. ».

    Die boodschap is er nu niet meer te zien. Inderdaad de forum van de FEFB werd gesloten, wegens te felle persoonlijke aanvallen en bedreigingen (klacht tegen X wegens eerroof en lasteringen).

  3. Jean-Cri
    Jean-Cri17-12-2007

    NIC, Afdeling 1:

    Na vijf rondes is Charleroi op kop van het kampioenschap!

    Charleroi won zijn inhaalwedstrijd tegen Brussels met 5,5/2,5 of 19-13. Bredene is tweede in de rangschikking met drie en een halfpunten achterstand op Charleroi.

    De toekomstige wedstrijd Charleroi-Bredene zal zeker boeiend zijn.

  4. oscar
    oscar17-12-2007

    Zijn Eynatten en de CRELEL definitief uitgeteld ?

  5. Jean-Cri
    Jean-Cri18-12-2007

    Charleroi heeft nu 3 punten voorspong en niet 3 1/2… Sorry.

    “Oscar
    Zijn Eynatten en de CRELEL definitief uitgeteld ?”

    Natuurlijk niet: Eynatten, Luik, Rochade en Brugge (met een merkwaardige plaatselijke verankering) hebben nog een kans.
    Maar naar mijn mening is en blijft Bredene topfavoriet en Charleroi is de meest gevaarlijke uitdager.

    Wat heel goed is voor de suspense van de competitie.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.