Aronian en Svidler zijn uitgeschakeld

JakovenkoKnockout-tornooien zullen waarschijnlijk nooit een échte wereldkampioen opleveren, maar leuk zijn de evenementen zeker. Vandaag zijn dé twee topfavorieten (die nog in het tornooi zaten) uitgeschakeld. Aronian verloor in de tie-breaks van Jakovenko, terwijl Svidler zijn meerdere moest erkennen in de uitstekend spelende Kamsky. Ook Bareev ligt eruit…

Alle topfavorieten uitgeschakeld

Met Svidler en Aronian verdwijnen de laatste 2 topfavorieten uit het tornooi. Eerder waren ook al Ivanchuk, Radjabov en Mamedyarov uitgeschakeld. Niet dat de uitschakeling écht verrassend te noemen is, want de tegenstanders van de 2 waren niet van de minste: Jakovenko (2717) is zijn plaats in de wereldtop aan het veroveren en Kamsky is aan het bewijzen dat zijn niveau uit zijn topperiode nog niet verdwenen is.

Aronian verloor zijn eerste partij met zwart nadat hij de compensatie van een pionoffer niet voldoende kon omzetten. Met wit won de Armeen een pion en kwam een aartsmoeilijk toreneindspel op het bord. Helaas voor Aronian bleek het niet voldoende en hij raakte niet verder dan remise. Exit Aronian, die nog niet zoveel plezier heeft beleefd aan zijn schaakjaar (op Wijk Aan Zee na).Svidler-Kamsky

Svidler had een goede uitgangspositie door met zwart remise te houden. Met wit liep het echter mis. Svidler blunderde een pionnetje in een al bij al gelijke stelling. Kamsky demonstreerde zijn kunde en haalde de partij vlot naar zich toe. Alekseev was nog overtuigender, want hij won beide tiebreak-partijen tegen Bareev. Sterk!

Nog 8 overblijvers

Daarmee zijn de 2 laatste échte toppers uitgeschakeld. Het overblijvende deelnemersveld is opvallend jong: Cheparinov (indrukwekkend bezig), Karjakin (ook indrukwekkend), Carlsen (idem), Alekseev, Jakovenko en eigenlijk ook Ponomariov die ondanks zijn grote ervaring nog steeds een jonge twintiger is.

Het tegengewicht voor al dat jonge geweld moet komen van 2 oude rakkers: Shirov en Kamsky, uiteraard niet van de minste. Het wordt een erg interessant spektakel.

A dog’s breakfast

Nog een leuk weetje om af te sluiten: in de laatste editie van New In Chess schrijft Short in zijn artikel over de confrontatie tussen UK en China: “In short, this incongruous, illogical and unjust mess is a typical FIDE dog’s breakfast”. Waar hadden we dat nog gehoord

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.