Carlsen en Shirov slaan toe

CarlsenBeiden gaan door op hun elan en wonnen met wit hun partijen tegen Cheparinov en Jakovenko na 2 erg boeiende gevechten. De andere 2 partijen eindigden op remise. Voorts hebben we nog nieuws uit Wijk Aan Zee, waar Mirochnishenko in de C-reeks zal meespelen (ze moesten hem toch ergens kwijt kunnen)…

Carlsen en Shirov blijven uitstekend spelen

Magnus Carlsen heeft het afgelopen jaar erg veel aan volwassenheid gewonnen. Dat is een van de conclusies die het meest getrokken wordt als je kijkt naar de jaaroverzichten die stilaan aan de oppervlakte verschijnen. Carlsen bewijst dit momenteel in de wereldbeker in Siberië. Hij toont zich erg stressbestendig en bovendien heel degelijk wat het schaakspel zelf betreft. Vandaag speelde hij tegen de revelatie van de komende ratinglijst van 1 januari, Ivan Cheparinov. De Bulgaar zal vermoedelijk de stap van 2670 naar ongeveer 2720 maken, een enorme stijging.

Het was een interessant en pittig duel. Carlsen won een stuk, maar offerde een kwaliteit terug om de compensatie, die Chepa waarschijnlijk wel had, ongedaan te maken. Het eindspel dat op het bord verscheen, was onduidelijk. Carlsen had 2 stukken tegen een toren, maar die toren was wel vrij actief en Carlsen’s pionnen stonden onder druk. De jonge Noor slaagde erin zijn stukken te mobiliseren en won uiteindelijk de toren na een blunder van Cheparinov in tijdnood (beiden hadden tijdnood trouwens). Met één stuk meer wist carlsen het eindspel uiteindelijk te winnen.

ShirovMogelijk nog leuker was Shirov-Jakovenko. Shirov is een ondernemende speler. Gisteren toonde hij uitzonderlijk veel gevoel voor risico door een stuk te offeren in een partij waarin remise voldoende was. Vandaag ging het ietwat anders. Jakovenko offerde 2 pionnen voor wat spel, maar dat bleek al rap onvoldoende. Toen Shirov ook nog eens een stuk wist te winnen, was het over and out. Shirov wint en lijkt op weg naar de halve finales.

De andere kwartfinales, Kamsky-Ponomariov en Alekseev-Karjakin eindigden op remise. Morgen volgt de tweede speeldag.

Wijk Aan Zee compleet

Het deelnemersveld in Wijk Aan Zee is volledig. Groep C was totnogtoe niet bekend, maar bij het openbaar maken van de spelerslijst, waren we aangenaam verrast. De C-groep is iets minder sterk dan de vorige jaren, maar het oogt toch heel erg leuk: Mirochnishenko is immers de topfavoriet. Hij mag vooral concurrentie verwachten van Fabiano Caruana, het jonge Italiaanse toptalent. Voor het overige is de groep opnieuw een mix van Nederlandse spelers, enkele subtoppers en veel jong geweld. Je kan ze volledig bekijken op de officiële website.

Er komt trouwens ook een “honorary group” met Timman, Korchnoi, Portisch en Ljubojevic. Leuk!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.