Youngsters gaan eruit!

Kamsky, foto officiele siteIn Siberië is Magnus Carlsen uitgeschakeld. Hij verloor zijn zwartpartij tegen Gata Kamsky, die (dat spreekt voor zich) geplaatst is voor de finale. Kamsky neemt het op tegen Shirov, die in de tie-breaks Karjakin van zich afschudde. In Eupen leidt Berelovich na de 4de ronde nog steeds. Twee overwinningen en 2 remises zijn voorlopig genoeg om de rest van het deelnemersveld achter zich te houden…

Kamsky bevestigt uitstekende vorm

Voor wie er nog aan zou twijfelen: Gata Kamsky is helemaal terug. Gisteren won hij met wit vlot van Magnus Carlsen. Kamsky pakte de Russische verdediging van Carlsen goed aan en vervolgde met een ietwat bizar plan (Ph5). Dat plan had echter duidelijk zijn pointes en Carlsen kwam in serieuze tijdnood. In die tijdnood speelde Kamsky het spel psychologisch perfect: hij vuurde enkele ingewikkelde zetten af en won een kwaliteit. Carlsen had geen antwoord meer en moest zich gewonnen geven.

Prima prestatie van Kamsky en slecht nieuws voor de jonge Noor. Desalniettemin zal hij tevreden zijn, want hij is sowieso geplaatst voor een deelname in de Grand Prix die volgend jaar van start gaat. In de andere match brachten testmatchen de beslissing . In de eerste testmatch drukte Shirov Karjakin weg, maar hij slaagde er niet in het voordeel ook om te buigen. Ook in de tweede testmatch had Shirov een duidelijk voordeel, nu met meer succes. Hij won mooi van Karjakin. Zo krijgt dit WK toch nog een”oude” finale.

Desastreuze start voor Philipowski

GulbasIn Eupen zijn er intussen 4 rondes gespeeld. In feite is er nog helemaal niets beslist, enkel dat Philipowski het tornooi niet zal winnen. De jonge Duitser kent een dramatisch tornooiverloop en verloor alle 4 de partijen. Gisteren werd Philipowski helemaal weggespeeld door Cemil Gulbas. Vanaf de 18de zet liep het helemaal mis en 10 zetten later was het compleet verloren.

Voor de eerste plaats is alles nog mogelijk. Berelovich maakt totnogtoe de meest degelijke indruk. Gisteren won hij met zwart van Stéphane Hautot, waardoor hij 3/4 laat optekenen. Dat is genoeg voor een ongedeelde 1ste plaats. Petkov (won van Meessen), Braun, Ahn en Meessen volgen op een half puntje.

Dankzij Victor Schleck hebben we ook alle partijen voor u verzameld, met onder andere enkele analyses van Rudolf Meessen en wat opmerkingen over het scherpe Hautot-Roeder (waarbij we wel moeten opmerken dat 12… Dxa2 volgens onze commentator geen nieuwtje is): Speel alles hier na.

De stand:

 1. Berelovich, 3/4
 2. Petkov
  Meessen
  Braun
  Ahn, 2.5/4
 3. Roeder
  Gulbas
  Litwak 2/4
 4. Hautot 1/4
 5. Philipowski 0/4
 1. Der Alte
  Der Alte11-12-2007

  Ondertussen is ook Karjakin uitgeschakeld door Shirov. Het wordt dus Shirov-Kamsky als finale!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.