Philipowski stunt de 0 van het bord

PhilipowskiDe laatste in de stand van het IM-tornooi in Eupen heeft gisteren voor de stunt van de dag gezorgd. Hij won met wit van GM Petkow en scoort daarmee zijn eerste puntje. Ook opmerkelijk is de zwarte overwinning van Christian Braun. Hij blijft daarmee in de running om een IM-norm te scoren…

Philipowski verslaat Petkow

Hij stond moederziel alleen laatste met een vervelende 0/4, maar gisteren heeft de Duitser Robert Philipowski hard teruggeslagen. Hij won met wit van een van de favorieten, GM Petkow (2505). Een verrassing van formaat, maar eigenlijk had Petkow de nederlaag ook aan zichzelf te danken. Na een al bij al gelijkopgaande opening lijkt de GM zijn tegenstander in deze stelling schromelijk te onderschatten.

Philipowski-Petkow

Petkow spelt hier Dxb2?? en verliest na a4! zijn dame enkele zetten later. Philipowski rook zijn kans en gaf de stelling niet meer af.

Christian Braun is momenteel de revelatie van het tornooi. Hij stond met 2.5/4 tweede in de stand en knalde gisteren Rudolf Meessen van het bord. Een “petite combinaison” leverde stukwinst op en toen een sterk opgerukte b-pion besliste de partij. Braun gaat daarmee mee aan de leiding, want Berelovich kwam niet verder dan remise tegen Mathias Roeder na een evenzichtige partij.

De derde winnaar van de dag was Cemil Gulbas. In een bijzonder scherpe stelling botsten beide spelers tegen een grote hoeveelheid aan varianten. Een grappige truc leverde Gulbas uiteindelijk de volle pot op.

Litwak-Gulbas

Wit heeft net Dd1?? gespeeld. Gulbas wint na Dxd1 Lxd1 Te1+ Kg2 Txd1! en de dreiging c2 zorgt ervoor dat wit niet kan terugnemen. Het pgn-bestand wordt later nog geupdate.

Litwak-Gulbas 0-1
Berelovich-Roeder 1/2
Ahn-Hautot 1/2
Philipowski-Petkow 1-0
Meessen-Braun 0-1

De stand na 5 rondes:

 1. Braun 3.5/5
  Berelovich
 2. Ahn 3/5
  Gulbas
 3. Petkow 2.5/5
  Roeder
  Meessen
 4. Litwak 2/5
 5. Hautot 1.5/5
 6. Philipowski 1/5
 1. KAra
  KAra14-12-2007

  Mooi van Philipowski, een 0/5 had hij nu ook niet verdiend.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.