Gulbas en Ahn strijden om de tweede IM-norm

AhnEén zekerheid is er voor het ingaan van de laatste ronde in Eupen: twee mensen zullen naar huis gaan met een norm. Want na Christian Braun zijn zowel Gulbas en Ahn nog volop in de running voor een norm. Een mooier scenario kon de laatste ronde niet brengen: Gulbas-Ahn waarin de eerste genoeg heeft aan remise, maar de tweede moét winnen. Intussen zouden we bijna vergeten dat Braun nog steeds alleen eerste staat…

Wie haalt de norm?

Het tornooi van Eupen zal eindigen met een prachtige climax: de twee kandidaten voor een norm, Gulbas en Ahn, ontmoetten elkaar in de laatste ronde. Ahn heeft momenteel 4.5/8 en moét winnen om de norm te halen. Gulbas staat al op 5 en heeft dus enkel remise nodig. Een mooiere affiche kan het tornooi zich niet wensen. Na Braun is het normentornooi in Eupen zijn naam dus meer dan waard, want van de 10 deelnemers, gaan er zeker 2 lopen met een norm en dat kan moeilijk beter.

Gulbas-BraunIn de opwinding die er rond de normen hangt, zouden we bijna vergeten dat ook de tornooizege op een spannend einde lijkt uit te draaien. Christian Braun heeft immers nog steeds niet verloren (gisteren remise tegen Gulbas, foto) en met zijn 6/8 staat hij zowaar nog alleen aan de leiding. Hij heeft een half punt meer dan Berelovich. Braun moet tegen Hautot, terwijl Berelovich Meessen op bezoek krijgt. De partijen volgen later. Dank aan Victor Schleck voor het fotomateriaal. Meer foto’s kan je hier bekijken.

Ronde 8:

Gulbas-Braun 1/2
Hautot-Petkow 1/2
Roeder-Philipowski 1/2
Litwak-Meessen 1-0
Berelovich-Ahn 1/2

 1. Braun 6/8
 2. Berelovich 5.5/8
 3. Gulbas 5/8
 4. Roeder 4.5/8
  Ahn
 5. Hautot 3.5/8
 6. Meessen 3/8
  Petkow
  Litwak
 7. Philipowski 2/8

Kamsky heeft nog één remise nodig

Ook in het wk in Siberië zal de laatste match nog cruciaal zijn. Kamsky heeft echter duidelijk de beste papieren. Hij hield Shirov vandaag op remise en heeft morgen aan remise genoeg om de nieuwe uitdager van Topalov te worden.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.