Kamsky, Berelovich en Gulbas zijn de gelukkigen van het weekend

KamskyGata Kamsky heeft de wereldbeker gewonnen. Tegen Alexei Shirov kwam hij ook in de laatste partij niet in de problemen. Kamsky wint de match met 2.5-1.5 en is nu de uitdager van Veselin Topalov in de halve finale van het nieuwe wk. In Eupen zijn er 2 winnaars: Berelovich won in de laatste ronde van Meessen na een spectaculaire partij waarin Meessen volgens onze analyses een mooie remisevariant miste. Braun speelde remise en staat samen met Berelovich op de eerste plaats. In het duel tussen Gulbas en Ahn trok de eerste aan het langste eind, goed voor een IM-norm…

Kamsky houdt het hoofd koel

Gata Kamsky speelde al eerder duels voor de wereldtitel (hij verloor onder andere van Anand) en was “in zijn tijd” de nummer 4 van de wereld. Sinds Kamsky 2 jaar geleden opnieuw begon te spelen, is het niveau van weleer stilaan aan het terugkomen. Zijn openingsvoorbereiding is momenteel zijn zwakste kant, maar op een evenement als de wereldbeker speelt dat een minder prominente rol: uithouding, doorzetting en het algemeen schaakniveau zijn crucialer. Laat Kamsky net in die zaken heel goed zijn. De Amerikaan verloor geen enkele partij dit tornooi en bewaarde in elke tweekamp de controle.

Ook in de finalematch was Kamsky al bij al duidelijk de betere. In de derde partij had hij het even moeilijk, maar vandaag beheerste Kamsky de stelling.

Kamsky-Shirov

Ondanks de hoge inzet van de stelling, heeft Kamsky hoegenaamd geen last van de zenuwen en speelt droogjes f4!! Kamsky heeft de stelling na Lxe5 fxe5 goed ingeschat: de zwarte torens zijn immobiel, het paard zal het centrum controleren op c5 en de pion op e5 kan niet zomaar geblokkeerd worden. Een instructief kwaliteitsoffer! Enkele zetten later kreeg de Amerikaan de kans om herhaling van zetten (of eeuwig schaak op termijn) te doen en die liet hij niet liggen.

Kamsky wint dus de wereldbeker, de prijs van 120 000 dollar én natuurlijk de kans op Topalov partij te geven in de halve finale van de nieuwe wk-cyclus. In die cyclus worden 2 wedstrijden gespeeld: Anand-Kramnik en Topalov-Kamsky. De winnaars van die partijen spelen een match om de wereldtitel.

Gulbas scoort de norm, Berelovich en Braun winnen het tornooi

De laatste ronde van het normentornooi in Eupen bracht de gehoopte climax: zowel de strijd rond de IM-norm als die rond de tornooizege was razendspannend. Hautot en Braun hielden het op de logische remise, waardoor Berelovich met zwart voorbij Rudolf Meessen moest raken. Er kwam een erg scherpe Franse opening op het bord. Meessen probeerde een aanval op te zetten met een riskant torenoffer. De volgende stelling verscheen op het bord:

Meessen-Berelovich

Op het eerste zicht lijkt wit weinig te hebben voor de toren en in een eerste berekening zien ook de engines weinig heil in het offer. Meessen gaat hier verder met 25. Dh6? en slaagde er niet in het geofferde materiaal te compenseren. Hier gaf onze analyst van dienst Valery Maes echter de mooie zet 25. Lxg6!! aan. Deze variant moet Meessen gemist hebben, maar leidt tot remise na 25…Pf8 (na fxg6 komt Td3 met eeuwig schaak) 26. Lxf7! Kxf7 27. Dh8!! De belangrijke pointe die waarschijnlijk erg moeilijk te vinden is achter het bord. Het idee is dat g6 dreigt en na Kxg6 komt de toren erbij via g1 en na Pxg6 volgt Dh7 mat. Daarom moet zwart gaan voor 27…Txd6 28. g6 Pxg6 29.Dh7

Meessen-Berelovich

Kf8 30. Dh6 en eeuwig schaak. Het is jammer dat Meessen deze weliswaar erg ingewikkelde voortzetting gemist heeft, vooral voor Christian Braun. De computers vinden deze zet ook niet meteen, maar als je ze even laat lopen, zien ook zij een remisevoortzetting in het mooie Lxg6!!

BerelovichDe gevolgen zijn meer dan enkel een mooi offer missen, want het bepaalt voor een deel mee het einde van het tornooi. Door zijn overwinning (in plaats van remise) klimt Berelovich naast Braun en wint hij zelfs het tornooi dankzij de betere “Sonnemanberger”-scheidingspunten. Toch zal Braun niet ontgoocheld zijn: zijn tornooi was fantastisch. Hij scoorde een norm en verloor geen enkele partij.

Naast de strijd om de eerste plaats, was ook de strijd om de tweede norm nog volop bezig. Meer zelfs, een onderling duel tussen de twee kandidaten zou bepalend zijn. Ahn moest winnen, Gulbas had genoeg aan remise. De witspeler won een pion, maar Gulbas had het loperpaar. Een moeilijk eindspel met alle kansen voor wit om eventueel toch nog proberen te winnen tot het noodlot ook hier toesloeg:

Ahn-Gulbas

Inderdaad, deze stelling winnen met wit zal hoegenaamd niet simpel zijn, integendeel. Desalniettemin biedt het pionnetje extra toch nog een waterkans die wit met beide handen moet proberen te grijpen. Hier gaat Ahn (met wit dus) voor 33. Pf2?? Een blunder van formaat 33… Lc8! en wit verliest na 34. Tf4 Le5 de kwaliteit en de partij.

Gulbas gaat dus lopen met de IM-norm. Hij eindigde derde met 6/9. Een spectaculair einde van een tornooi dat gekenmerkt werd door vrij veel blunders en een merkwaardig tornooiverloop.

Ahn-Gulbas 0-1
Meessen-Berelovich 0-1
Philipowski-Litwak 0-1
Braun-Hautot 1/2
Petkow-Roeder 1/2

De eindstand:

 1. Berelovich, Braun 6.5/9
 2. Gulbas 6/9
 3. Roeder 5/9
 4. Ahn 4.5/9
 5. Hautot 4/9
  Litwak
 6. Petkow 3.5/9
 7. Meessen 3/9
 8. Philipowski 2/9

Speel alle partijen (met korte notities) na
Bekijk hier het fotoalbum

 1. grégoire
  grégoire16-12-2007

  En ook vandaag : Crec ontsloeg Brussels met 19-13 in de derde speeldag van onze nationaal erste divisie ! en dus, zijn ze opnieuw op kop.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.