Kramnik en Anand bereiken akkoord over WK

Kramnik en AnandDe kogel is door de kerk: in oktober 2008 zullen Anand en Kramnik hun halve finale voor het wk spelen in Bonn. Er waren enkele kleine strubbelingen rond de locatie, maar uiteindelijk hebben beide spelers het contract getekend. Het prijzengeld is bepaald op 1.5 miljoen euro! Voorts hebben we ook nog wat varianieuws, zoals het Russische kampioenschap met Grischuk, Svidler en Morozevich…

12 matchen voor het grote geld

Even was er angst dat Anand en Kramnik geen akkoord zouden bereiken over hun halve finalematch in de nieuwe WK-cyclus. Anand had eerder zijn twijfels laten vallen over de locatie (Duitsland, waar Kramnik’s manager Carsten Hensel de plak zwaait) en wilde een duidelijke regeling omtrent de voorwaarden van de match. Die voorwaarden zijn er nu en de contracten zijn getekend.

De match zal in het tweede deel van oktober 2008 (11-30 oktober) gespeeld worden over 12 partijen met klassieke tijdscontroles. De plaats, Bonn, is niet aangepast en dat zal ook wel te maken hebben met de mooie prijzenpot. Een bedrijf uit Essen zal 1.5 miljoen euro ter beschikking van de spelers stellen en ook de organisatie ligt in de handen van een Duits bedrijf (uit Dortmund). Het geld wordt mooi over de 2 verdeeld, waardoor beide heren een aardige stuiver in de spaarpot kunnen stoppen.

De winnaar van de match zal het opnemen tegen de laureaat van de andere halve finale, Topalov-Kamsky. De concrete details voor die match moeten nog geregeld worden.

Favorieten starten matig in het Russische Kampioenschap

In Moskou is het Russische kampioenschap begonnen, een van de – zoniet dé – sterkste nationale kampioenschappen ter wereld. Svidler, Morozevich, Grischuk en Jakovenko zijn de favorieten. Zij werden echter al snel verrast. Svidler verloor in de eerste ronde van een van de enige 2 niet 2600+’er van het gezelschap, Rychakov (2528). Hij zette de scheve situatie wel recht in ronde 2, waar Dreev eraan moest geloven. Svidler kent dus een matige start, maar veel is er nog niet aan de hand.

GrischukMorozevich leek op weg naar een spektakelzege met zwart tegen Jakovenko. In tijdnood verkwanselde hij de stelling en moest berusten in remise. In de tweede ronde liep het helemaal mis voor Moro. Hij moest met wit zijn meerdere erkennen in Vitiugov (2595). De start is dus mislukt en de volgende rondes zullen gewonnen moeten worden om opnieuw op koers te raken.

Ook Jakovenko beleeft moeilijke dagen in Moskou. Tegen Morozevich ontsnapte hij al aan de nederlaag, maar tegen Sakaev liep het pas echt mis. 0.5/2 voor Jakovenko. De 4de “super-GM” Alexander Grischuk deed het wel prima. Hij won met wit van Amonatov (2634) en staat aan de leiding met 1.5/2. Zijn co-leiders zijn Sakaev, Tomashevsky en Rychakov.

Bij de vrouwen was er een opvallend moment toen Korbut haar partij verloor omdat haar telefoon afging. Zelfs in de grootste evenementen lijkt de gsm een vervelend euvel te blijven…

Ivanchuk speelt in Torre Memorial

De liefhebbers van Vassily Ivanchuk kunnen hun idool volgen in de Torre Memorial in Mexico. Chucky won het tornooi al eens in 2004 en deed dat kunstje vorig jaar nog eens over.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.