Jaaroverzicht deel 2: De Jeugd

Massa-evenementen2007 was voor ons land een schaakjaar waarin meer gebeurde dan men ooit zou vermoeden: De criteriumtornooien trokken waanzinnig veel spelers aan, de media berichtte meermaals over onze sport, ons land kent steeds meer normentornooien, de organisatie van die tornooien wordt steeds professioneler en ook in het buitenland slaan onze spelers geen mal figuur. De schaakfabriekredactie bekeek het afgelopen jaar en kwam uit op 3 delen, niet chronologisch maar wel inhoudelijk en analytisch gerangschikt. Vandaag deel 2: de jeugd…

BK Jeugd is schot in de roos

KinkhoornVoor Schaakfabriek kwamen de Vlaamse jeugdkampioenschappen nog iets te vroeg, maar het BK Jeugd was een voltreffer op elk vlak. Het evenement vond plaats in De Kinkhoorn in Oostende, een van de beste locaties die we voor een schaaktornooi al hebben gezien. De Kinkhoorn werd een hele poos geleden al aangeschreven door Hugo Van Steenwinckel en is sinds kort opnieuw de vaste stek voor enkele edities van het BK jeugd en dat kunnen we enkel toejuichen.

Samen met de locatie is een ander fenomeen aan het “inburgeren”: de elitereeks. Daarin strijden de beste jeugdspelers, meestal van de oudere reeksen, om de échte titel van beste jeugdschaker (als we de logische indeling per leeftijdscategorie buiten beschouwing laten). Die reeks wordt elk jaar sterker, al zal het nooit 100% representatief zijn. Het ontbreken van bijvoorbeeld Tanguy Ringoir en Thibaut Maenhout werpt een klein “smetje” op de elitegroep. Toch is die groep meer dan ooit een prestigieus gegeven aan het worden en de winnaar kan zich rechtmatig jeugdkampioen van België noemen.

VdbDe elitereeks werd gedomineerd door 1 speler: Thibaut Vandenbussche. Hij liet even een steekje vallen tegen Sarrau, waardoor de laatste partij tegen zijn rechtstreekse concurrent Nicolas Vanderhallen beslissend werd. Vdb hield het al bij al vlot op remise, waardoor hij verdiend de elitereeks op zijn naam schreef. De andere kampioenen zijn Lennart De Bock (-20), Robin Leenaerts (-18), Stief Gijsen (-16), Pieter Reyniers (-14), Jason Vandenberghe (-12), Nathan Gullentops (-10) en Hendrik Decrop (-8). Bij de dames gingen de titels naar Elena Van Hoecke (-20), Eva Baekelandt (-18), Hanne Goossens (-16), Soraya Van De Moortel (-14), Laura Saligo (-12), Clara Wertz (-10) en Iris Verstraeten (-8).

Het is niet toevallig dat bijna alle namen Vlamingen zijn. Dat zal deels met de jeugdwerking te maken hebben, maar ook met het feit dat er relatief weinig Waalse jeugdspelers op dit BK zijn afgekomen. De editie 2009 is opnieuw op Waals grondgebied gepland en zal hopelijk nog meer enthousiastelingen aantrekken.

Jeugd komt steeds meer in de media

Dit BK was ook op een ander vlak erg geslaagd: nooit eerder was er zoveel persaandacht voor een schaaktornooi in ons landje. Het journaal, Koppen, Telefacts en verscheidene kranten en lokale zenders kwamen reportages draaien over het evenement en bepaalde spelers (bijvoorbeeld de familie Saligo, Glenn De Schampeleire, enzovoort). Het zou een trendsetter zijn voor de rest van 2007: volwassen tornooien komen nauwelijks in de aandacht (met uitzondering van de José Tonoli Mémorial op TV Brussel), maar de jeugd blijkt een populaire bron van input voor onze media. Jason Vandenberghe kreeg een reportage bij Focus TV en Marigje Degrande kwam in de Laatste Show en Humo.

Het enige andere evenement dat onze nationale media bijeenkreeg was de veel besproken simultaan van Kasparov tegen een resum bedrijfsleiders. De aandacht voor het schaken was handig meegenomen (Koppen volgde onder andere de Limburgse schaker Ronny Willen een weekend), maar het evenement draaide uiteraard vooral om PR en de politieke smaak die tegenwoordig onlosmakelijk verbonden is bij de naam Garry Kasparov.

Jeugdcriteria groeien uit tot massa-evenementen

De jeugdcriteria bestonden al in 2000 toen ze 6 steden aandeden: Mortsel, Humbeek, Hoboken, Landegem, Aalter en Leuven. Toen was de aandacht zeker niet slecht, maar wat er dit jaar gepresteerd werd is buitengewoon. Er zijn 5 tornooien bijgekomen (Brugge, Hechtel, Oostende, Gent en Geel) en ook volwassenen kunnen meespelen in een open reeks waarin de oudere jeugd wordt opgenomen.

HortHet resultaat was fenomenaal. Zowel Hechtel, Aalter als Humbeek overtroffen de 200(!) deelnemers en ieder tornooi had ook nog eens een erg sterke open groep. Zo trok het Schanstornooi in Hechtel de legendarische GM Hort aan, maar ook GM Dgebuadze, IM Hovhanisian en dies meer. In Humbeek werd IM Roeder te kijken gezet door Hendrik Ponnet en in Landegem was Roel Hamblok te sterk voor Steven Geirnaert. Dirk Van Dooren (2303) kreeg klappen in Geel. Geirnaert won de strijd van Maenhout, Brkic en Peek (allen 2300+) in Aalter.

Nog niet alle tornooien waren van dat niveau, maar de criteria zijn échte criteria geworden én zijn toptornooien, van de grootste in ons land voor iedereen die wil spelen. Morgen begint het laatste criteriumtornooi in Brugge en wij zullen er uiteraard bij zijn. Voor alle uitslagen en standen in alle reeksen verwijzen wij u graag door naar de website van de criteriumtornooien.

Belgische jeugd doet het uitstekend in het buitenland

Onze jeugdspelers vielen niet alleen op nationaal vlak op, maar ook op het internationale toneel zijn ze niet langer kanonnenvlees. Het WK in Antalya was sportief erg geslaagd met enkele prima prestaties van onder andere Robin Leenaerts en Hanne Goossens (we zouden ze bijna allemaal kunnen noemen). Onze Belgen zijn degelijke middenmooters geworden die af en toe zelfs voor een stevige stunt kunnen zorgen.

Dat bewees Stef Soors op het EK toen hij de wereldkampioen -14, Vasif Durarbeyli (2419), klopte na een boeiende partij. Eva Baekelandt begon op dat EK zelfs aan de top en leek lange tijd een van de titelkandidaten, een luxe die we al lang niet meer gehad hebben. Het einde was wat teleurstellend, maar er is geen enkele reden om pessimistisch naar de toekomst te kijken. In het Nederlandse Jeugdkampioenschap in Hengelo deed Lisa Lagaert er nog een schepje bovenop door als Belgische Nederlands kampioene te worden.

NijsNiet alleen op schaakvlak was er en duidelijke verbetering. Het verhaal dat er dit jaar uitsprong was de rel rond de partij van Nils Nijs op het WK in Antalya. Veel discussie, waar we niet nog eens op gaan terugkomen, zorgde voor controvere maar waar iedereen het wel over eens was, was de sportiviteit waarmee onze vertegenwoordiger in de aandacht kwam. Hij kreeg de Fairplay-award en bereikte het wereldschaaknieuws waarin zijn eerlijkheid volop geprezen werd.

De jonge Belgjes waren ook in grotere open tornooien hoegenaamd niet afwezig. Tanguy Ringoir versloeg deze week in Groningen nog een GM van 2510 ELO, de jeugd domineerde het Open Belgisch Kampioenschap (gewonnen door Kevin Noiroux) en in meerdere internationale tornooien haalden de Belgische jeugdspelers prima TPR’en. Het is altijd gevaarlijk om uitspraken te doen over dé jeugd en dé jeugdwerking en het zou onrealistisch zijn onze jeugd nu als topspelers te gaan omschrijven. Toch lijkt er vooruitgang te zijn, iets waar niemand rouwig om kan zijn.

Partij van het jaar

Voor de kampioenschappen kozen we de overwinning van Tom Piceu op Ashote Draftian, voor de jeugd hebben we gekozen voor de stunt van Stef Soors tegen IM Durarbeyli (zie ook boven). We willen absoluut ook Ringoir-GM Reinderman van deze week vermelden en er zullen misschien wel pareltjes zijn die ons ontgaan zijn, maar Soors-Durarbeyli was een jeugdclash op een EK, een stunt van formaat en evenzeer een erg prestigieuze overwinning (hoeveel keer gebeurt het dat een wereldkampioen te kijken wordt gezet?). Geen foutloze partij, maar erg spannend én interessant. Geniet ervan. Zondag verschijnt het derde en laatste deel van ons jaaroverzicht met de normentornooien én de grote open tornooien als onderwerp. We hebben dan ook een eindejaarsgeschenkje klaar voor al onze lezers die geïnteresseerd zijn in ELO-punten.

Speel partij online na.

(20) Soors,Stef (2126) – Durarbeyli,Vasif (2417) [E42]

17th EU-ch U16 Boys Sibenik CRO (8.20), 21.09.2007

1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pc3 Lb4 4.e3 c5 5.Pge2 b6 6.a3 La5 7.Tb1 Pa6 8.Ld2 Lb7 9.Pg3 0–0 10.f3 Tc8 11.Pb5 Soors: Het is trouwens de opening waarmee ik in het blitztoernooi van Houthalen hard ben verloren van Ruud Jansen. Ik dacht Tc8 niet normaal was en dat in de plaats daarvan d5 normaal was, dus speelde ik Pb5. Op een bepaald moment in de stelling speelde ik Pb5 gebruikmakend van het mentaal voordeel (remise was niet goed voor hem). Hij ging waarschijnlijk van de gedachte uit dat Dc8 remise was na Pd6, maar na Dc8 had ik gewoon e5 gespeeld!? Ik heb al verteld dat ik in tijdnood zat, niet alleen in het middenspel maar ook in het eindspel (maar dat was minder erg).
Lxd2+ 12.Dxd2 cxd4 13.Dxd4 Ta8 14.Pd6 Dc7 15.Td1 Tfd8 16.e4 Pb8 17.Pb5 Dc6 18.e5 Pe8 19.Dh4 Pa6 20.Ld3 f5 21.exf6 Pxf6 22.Pe4 Pe8 23.Pg5 h6 24.Lh7+ Kf8

Soors-Durarbeyli

Stef kan hier voor een echte vernedering gaan met 24. Le4! Dc5 (op Dc8 volgt 25. Df4+ en na Pf6 26. Ph7+ Kg8 27. Pxf6 gxf6 28. Dxh6 is het compleet verloren) 25. Df4+ Pf6 26. Lxb7 en wit staat materiaal voor zonder compensatie. Stef mailde ons: Ik twijfelde tussen Df4+ en Le4 of meteen Le4! Ik heb jammer genoeg voor de eerste voortzetting gekozen, mede door zware tijdnood, wat natuurlijk niet echt leuk was in deze stelling. 25.Df4+?! 25…Pf6 26.Le4 d5 27.Ph7+ Ke7 28.Pxf6 dxe4 29.Pxe4 Txd1+ 30.Kxd1

Soors-Durarbeyli

Td8+ 31.Pbd6 Txd6+ 32.Dxd6+ Dxd6+ 33.Pxd6 Kxd6 en nu is de stelling helemaal verwaterd en totaal niet meer duidelijk. Ons lijkt het ietsje beter voor zwart, al is het niet duidelijk hoe die echt vooruitgang kan boeken (onze lezers kunnen misschien een handje helpen) 34.Kd2 Pc5 35.b4 Pd7 36.Td1 Pe5 37.Kc3+ Ke7 38.Td4 Pg6 39.Tg4 Kf6 40.Td4 Lc6 Soors: Het eindspel lijkt me remise, Lc6 was gewoon heel slecht, zwart moest gewoon Ke7 terugspelen en het was volgens mij remise, maar hij speelde te enthousiast door. 41.Td6 Le8

Soors-Durarbeyli

42.Td8! De wereldkampioen -14 heeft het erg matig gespeeld. Nu ziet het er terug prima uit voor Soors. Ke7 43.Ta8 Ld7 44.Txa7 Ph4 45.c5 bxc5 46.bxc5 Kd8 47.c6 Lxc6 48.Txg7 Ld7 49.Kb4 Kc7 50.a4 Kd6 51.a5 Lc6 52.a6 Pf5 53.Tg8 Pe7 54.Th8 Pd5+ 55.Ka5 Pe3 56.Tg8 Kc5 57.a7 Lb7 Soors: is nog interessant (typisch trucje) want a8 en Tc8+ verloor gewoon nog. 58.Ka4 Pd5 59.Kb3 Pc7 60.Th8 Ld5+ 61.Kc2 Kb6 62.Txh6 Kxa7 63.Th8 e5 64.Kd3 Pe6 65.Ke3 Kb6

Soors-Durarbeyli

66.Th5! De laatste pion gaat van het bord. Dit is totaal gewonnen. Kc6 67.Txe5 Kd6 68.Th5 Lc4 69.g4 Ke7 70.h4 Kf7 71.Ta5 Lb3 72.h5 Lc2 73.g5 Pg7 74.Ta7+ Kg8 75.h6 Pe6 76.f4 Lf5 77.Te7 Pf8 78.Tg7+ Kh8 1–0

Om af te sluiten nog enkele foto’s die dit jeugdjaar mogen samenvatten:

Jonas Van Cappellen

Sven Forster

Zatte Filip

Jeugdspelertje

Hort

Volle zalen

Eva Baekelandt vs. Kasparov

  1. Ponziani
    Ponziani28-12-2007

    Mooi overzichtje …

    Als ik me niet vergis, bestaan de jeugdcriteria al veel langer. Zelf ben ik van 1978 en heb verschillende keren deel kunnen nemen in onder andere Humbeek en Mortsel. Misschien dat het daarna even iets minder was (dat heb ik niet meer gevolgd), maar de traditie is volgens mij heel wat vroeger dan 2000 gestart.

  2. Luc Oosterlinck
    Luc Oosterlinck28-12-2007

    Dag Jan, prima verslag, maar voor de duidelijkheid, het grootste 1 dags-jeugdtornooi van het Criterium 2007, ging door op 11 november in Gent (3de Jeugdtornooi Jean Jaurès) met 247 jeugdspelers en in totaal 259 deelnemers, ik wens ieder schaker een gelukkig jaareinde en tot in de toekomst

    Luc

  3. Tom
    Tom28-12-2007

    En het jaar is nog niet afgelopen. Tanguy Ringoir zit nog mooi op schema voor een IM-norm. Voorlopig een TPR van 2452, morgen tegen Arthur Pijpers (2000 ELO) wat een haalbare kaart is. In de laatste ronde zal hij wel nog een niet-Nederlander nodig hebben om een geldige norm te kunnen scoren maar met een overwinning morgen heeft hij daar toch 50% kans op. Duimen…

    En al 264 jeugdspelers ingeschreven voor het jeugdtoernooi van Brugge morgen (en er worden er nog verwacht), dus dat record van 2007 gaat er ook aan. Misschien volgend jaar wachten tot januari voor het jaaroverzicht, Jan? 🙂

  4. The Frank
    The Frank29-12-2007

    Inderdaad mooi artikel ! Aan iedereen eveneens een schitterend schaakjaar 2008 toegewenst.

  5. Luc Oosterlinck
    Luc Oosterlinck30-12-2007

    Brugge is weer een goede afsluiter van het Criterium 2007 met 286 jeugdspelers aanwezig, spijtig door plaatsgebrek kunnen de volwassenen niet meedoen.

  6. tom vananderoye
    tom vananderoye30-12-2007

    Ringoir heeft verloren van Pijpers volgens de site; jammer!

  7. Henk Oosterink
    Henk Oosterink01-01-2008

    Vader en zoon Ringoir zijn hem gepleit voor de laatste ronde,zonder zich af te melden. Niet zo netjes….

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.