Jaaroverzicht deel 3: De tornooien

Docx-Miro2007 was voor ons land een schaakjaar waarin meer gebeurde dan men ooit zou vermoeden: De criteriumtornooien trokken waanzinnig veel spelers aan, de media berichtte meermaals over onze sport, ons land kent steeds meer normentornooien, de organisatie van die tornooien wordt steeds professioneler en ook in het buitenland slaan onze spelers geen mal figuur. De schaakfabriekredactie bekeek het afgelopen jaar en kwam uit op 3 delen, niet chronologisch maar wel inhoudelijk en analytisch gerangschikt. Vandaag deel 3: de tornooien…

Miroshnichenko speelt opvallend jaar

2007 bracht op het gebied van tornooien niets uitzonderlijks, maar toch kan gesteld worden dat de ontwikkeling van de normentornooien een opvallend gebeuren is. Veel nieuwe normentornooien zijn er niet bijgekomen, maar ze hebben zich allemaal duidelijker geprofileerd en zijn ook meer op de voorgrond getreden. Het normentornooi van Inventi is de nieuwkomer en is in alle opzichten vernieuwend (later meer daarover).

MiroEr is één normtornooi dat een speciaal plaatsje krijgt op Schaakfabriek. De Brugse Meesters was immers het eerste tornooi dat deze website coverde (dat was in februari dit jaar). Het tornooi zelf viel op. Niet door de spanning, wel door de fenomenale prestatie van favoriet Evgenij Miroshnichenko. Dat hij zou winnen, kon iedereen wel raden, maar dat hij dat zou doen met een 9/9 is nog andere koek. Daarmee is in feite alles gezegd. Niemand kwam in aanmerking voor een norm en de show werd voor het overige gestolen door Mher Hovhanisian. Niet door zijn geweldig schaak, wel door zijn dikwijls hilarische partijen en ontsnappingen uit hopeloze situaties. Enkele tegenstanders vloekten op zijn geluk, maar dat counterde Mher meteen: “Ik bood veel remise, maar niemand aanvaardde, tja…”.

Miroshnichenko en Hovhanisian, de namen zijn gevallen. Deze 2 spelers zouden de tornooiscène van 2007 beheersen (toch waar ze meededen). Miro zagen we in juli terug in Antwerpen voor het allereerste Inventi-normentornooi.

Dit tornooi was anders dan de andere tornooien: Er werd gespeeld in de sjieke bedrijfsruimtes van Inventi en het evenement had meer dan andere een commerciële functie. Het tornooi werd georganiseerd om lokale Antwerpse spelers een kans te geven een norm te scoren, maar werd ook gebruikt als Public Relations-middel voor klanten van Inventi. Een invalshoek die we nog niet te vaak hebben gezien in België en een invalshoek die de moeite is om te bekijken. Waar de meeste tornooien drijven op de inzet van echte sponsoring, is het hier anders: de organisatie steunt dit project, maar gebruikt het ook als PR-middel en doet dus veel meer dan enkel mecenaat verlenen. We geven een rondleiding:

Inkomhal

Dit zie je bij het binnenkomen.

Zaal

Dit is de speelzaal

Analyseruimte

Dit is wel degelijk een deel van de analyseruimte.

Analyseruimte

Dit ook

Timman

En waar champagne is, daar is… Jan Timman als eregast voor het tornooi.

Zoals al aangegeven werd deze editie gewonnen door Miro, desalniettemin bleef van de indrukwekkende Miro die 9/9 haalde in Brugge niet veel over. In meerdere partijen had hij het moeilijk en tegen Stefan Docx verloor hij zelfs in wat misschien wel de grootste stunt van 2007 genoemd kan worden. Er werden geen normen gescoord, al was Docx er dichtbij (hij werd gestopt door Jeroen Claesen, op exact hetzelfde moment dat Jan Van Mechelen op het BK zijn norm zag vliegen tegen Pieter Claesen). De tweede in de stand, Jan-Willem De Jong, scoorde wel maar had de norm in feite niet meer nodig.

Waar wel normen gescoord werden, was in Charleroi en Eupen. Tigran Gharamian speelde de pannen van het dak in het gesloten tornooi van Charleroi om de tweede GM-norm uit zijn carrière te scoren. In Eupen werden zelfs 2 normen gescoord. Zowel Christian Braun (dé verrassing van dat tornooi) als Cemil Gulbas scoorden elk een IM-norm. Begin januari start in Luik het volgende normentornooi, georganiseerd door Crelel. Of daar een norm gescoord zal worden, zal u hier kunnen lezen.

Hovhanisian schittert in Charleroi en Leuven

HovhanisianOns land telt naast die normentornooien ook nog een hele rits leuke open tornooien zoals het Open van Gent, Geraardsbergen, Charleroi (de open reeks), Brasschaat en het open tornooi van Leuven.

Die laatste 2 tornooien werden gedomineerd door de “gelukzak” uit Brugge: Mher Hovhanisian. Hij verloor op het BK nog van Decoster en Dgebuadze, maar begon toen aan een indrukwekkende reeks. In Charleroi domineerde hij de Open reeks en won voor GM en favoriet Bühmann (2590). In Leuven troefde hij na een geniale overwinning GM Fedorchuk (2648) af. Tot op de dag van vandaag is Hovhanisian nog steeds ongeslagen wat zijn balans op 6 maanden zonder nederlaag brengt!

Gezelligheid en sfeer troef in Gent, Geraardsbergen en Brasschaat

De Open Van Gent is van een andere categorie. Het tornooi is bijzonder vanwege zijn timing (Gentse Feesten) en zijn organisatie (het tornooi heeft geen enkele sponsor). Die 2 zaken zouden op het eerste zicht doen vermoeden dat dit meer een feestgelegenheid is dan een schaaktornooi met niveau. Dat eerste klopt voor een groot deel, maar dat tweede zal iedere toeschouwer tegenspreken. Het tornooi is een van de sterkste van ons land en met enkele ervaren GM’s aan de aftrap ok op schaaktechnisch vlak absoluut de moeite waard. Lange tijd leek Belgisch kampioen Dgebuadze de 1750 euro in zijn zak te hebben, maar in de laatste ronde werd hij met wit onderuit gehaald door favoriet Baklan (2620). Die laatste eindigde met 8/9 op 1, samen met een andere GM, Ikonnikov.

GeraadsbergenWaar Inventi het sjiekste en Gent het meest feestelijke was, kon Geraardsbergen rekenen op de mooiste locatie voor zijn jaarlijks tornooi. In een soort park en een prachtige speelzaal (een soort miniklooster met mooie stenen balken en dito verlichting, foto) was Geert Vanderstricht de grote favoriet, maar hij werd gecounterd door de oude krijger Robert Schuermans. Die had ons eerder al kunnen bekoren met agressief en riskant schaak en had net als Vanderstricht en Bolzoni 6/7. De scheidingspunten spraken in zijn voordeel.

Als we het over mooie locaties hebben, mogen we zeker ook het tornooi in Brasschaat niet vergeten. Arben Dardha speelde eerder al prima in het Inventi-tornooi en startte ook in het mooie, natuurrijke park van Brasschaat als een sneltrein. Die werd tot stoppen gebracht en Marc Dutreeuw, Danial Sadkowski en Emmanuel Nieto. Zij wonnen het tornooi met 7.5/9.

Partijen van het jaar

Eerder ging de eer naar Piceu-Draftian en Soors-Durarbeyli (Kampioenschappen en Jeugd). Wat de partij van de tornooien van 2007 betreft, is de Schaakfabriekredactie bijna op de vuist gegaan (bij wijze van spreken). Daarom hebben we simpelweg 2 partijen gekozen.

Docx-MiroEerst en vooral de spektakelstunt van Hovhanisian tegen Fedorchuk in het Open van Leuven. De partij was de topper en legde de basis voor de overwinning van Hovhanisian. Maar de manier waarop was werkelijk om duimen en vingers bij af te likken. Enkele rake offers en mat in het midden van het bord, wat wil een mens nog meer. Speel hier na.

Docx-Miroshnichenko was een partij waar we niet omheen konden. De spektakelwaarde ligt misschien iets lager dan bij Hovhanisian, maar de kwaliteit was minstens even groot. Bovendien betrof het hier dé stunt van het jaar 2007. Daarom hebben we beide partijen verkozen. Geniet ervan (de online player wordt straks toegevoegd)

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.