Soors en Ringoir starten schitterend in Luik

Tanguy RingoirGisteravond is het IM-normentornooi van Luik begonnen. De opzet van het tornooi liep niet geheel vlekkeloos na enkele afzeggingen, maar uiteindelijk is het zonder veel problemen van start gegaan. De affiche oogt zeer aantrekkelijk. Sterke jeugd, sterke vrouwelijke speelsters en enkele ervaren plaatselijke meesters zorgen voor een evenwichtige verdeling van de krachten. Twee van die jeugdspelers, Tanguy Ringoir en Stef Soors, toonden meteen hun talent door onverwachte punten te scoren. Wat de jeugd betreft hebben we trouwens ook nog een belangrijke mededeling voor zij die mee willen doen aan het BK jeugd in Oostende…

Eén familie is favoriet

Het normentornooi in Luik werd erg snel geregeld. De beperking die de organisatie in tijd had, bracht ook enkele probleempjes met zich mee. Zo heeft men tot de allerlaatste week inspanningen moeten doen om de spelerslijst te vullen. Crelel-speler Hans Renette moest wegens persoonlijke redenen afzeggen en werd vervangen door de 13-jarige Belg-Fransman Francois Godart (2035). Eerder al werden Stef Soors en Tanguy Ringoir aan de lijst toegevoegd. Beiden behoren zonder twijfel tot de absolute jeugdtop in ons land. De organisatie heeft dat eigenlijk goed gezien: ze hebben de problemen omgezet in troeven, want jeugd trekt altijd de aandacht op zulke tornooien.

FoisorsEen nadeel daarvan is dat de drempel om een norm te scoren vrij hoog ligt: 6.5/9. Zeker als je weet dat er weinig tot geen gratis punten zullen zijn, is dat een stevige opdracht. De favorieten komen uit een en dezelfde familie: Cristina, Ovidiu en Sabina Foisor zijn samen met Krysztof Pytel de hoogste elo’s én de IM’s van dienst (Sabina is vrouwelijk GM). Naast hen staan ook nog Cemil Gulbas, Stéphane Hautot en Etienne Goossens op de lijst.

Er wordt gespeeld in een gewezen kleuterschooltje. Goed verwarmd, maar een klein beetje lawaai afkomstig van de buizen en van de toeschouwersruimte kan de spelers misschien wel wat hinderen. Albin Dal Borgo van Crelel gaf zelf aan zich bewust te zijn van deze probleempjes en beschouwt het logischerwijs als groeipijnen die snel opgelost zullen worden. Zijn gastvrijheid (onze gelegenheidsverslaggevers Valery Maes en Alain Talon werden perfect ontvangen) en de gezellige sfeer die er hing compenseerden de euvels trouwens ruimschoots.

Soors en Ringoir doen het meteen

Tanguy Ringoir en Stef Soors zijn voor de meeste toeschouwers grotere publiekstrekkers dan de elotoppers. In de eerste ronde, die gisteravond laat gespeeld werd, toonden zij meteen hun kunnen. Tanguy Ringoir (2266) speelde met wit tegen tornooifavoriet Krysztof Pytel (2412). Pytel had een al bij al comfortabele opening, maar speelde snel en liet de stelling geleidelijk aan uit zijn handen glippen. Ringoir profiteerde optimaal en won een pion en later ook nog een stuk. Uiteraard meer dan voldoende voor iemand van dat niveau en het eerste jeugdpunt is meteen binnen, een verrassing van formaat!

Soors-GoossensHet tweede jeugdpunt liet niet lang op zich wachten. Stef Soors (2228) had wit tegen Etienne Goossens (2302) die er in de ogen van onze verslaggevers wat vermoeid uit zag. Soors speelde een gave partij en won een pion in het eindspel. Zijn techniek liet hem niet in de steek, waardoor ook hij het tornooi start met een glansrijke overwinning.

De derde jeugdspeler, Godart (foto achtergrond), zal het moeilijker hebben dit tornooi. Tegen Ovidiu Foisor kwam hij er helaas voor hem niet aan te pas. Godart is een 13-jarig jeugdtalentje van CREC Charleroi. Opmerkelijk is dat hij onder de Franse vlag speelt omdat zijn vader daar meer mogelijkheden zag dan in ons landje.

Foisor’s remiseren, net als de 2 Luikse vrienden

Gulbas en HautotDe andere 2 partijen eindigden op verwachte remises. Gulbas en Hautot trokken het 15 zetjes, terwijl de Foisor’s (Sabina en Cristina) 40 zetten op het bord toverden. De balans werd in die partij echter nooit gebroken zodat remise een logische uitslag is.

Speel alle partijen van de eerste ronde online na.

Soors-Goossens 1-0
Gulbas-Hautot 1/2
Ringoir-Pytel 1-0
Foisor S-Foisor C 1/2
Foisor O-Godart 1-0

Reserveer kamer in de Kinkhoorn voor 10 januari!

Intussen zijn de organisators van het Belgische Kampioenschap jeugd begonnen aan de laatste rechte lijn naar het evenement, dat einde maart zal starten in de Kinkhoorn in Oostende (net als de vorige jaren). Schaakfabriek heeft zijn uitnodiging al beet, maar dat geldt niet voor iedereen die aanwezig wil zijn. Wie een hotelkamer wil reserven in de Kinkhoorn zou zich voor 10 januari moeten aanmelden bij de organisatoren. Mailen naar registration@juniorchess.be.

  1. albin
    albin05-01-2008

    Vandaag nog fantastische wedstrijden;

    Soors-Ringoir 1-0
    O.Foisor-S.Foisor 1/2
    Goossens-Renette 1-0
    Pytel-Gulbas 1/2
    Hautot-C.Foisor 1/2

    Stef Soors is dan die ongelofflijke leader van onze tornooi.
    Bedankt schaakfabriek voor het bericht. Nu bezoek ik meer je website dan chessbase.com.

  2. albin
    albin05-01-2008

    Correctie; Goossens- Godart 1-0. Hans verloort nooit.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.