Pytel slaat terug na droomstart Soors

PytelStef Soors was de verrassing van de eerste 2 rondes van het normentornooi in Luik. Hij won gisteren van Ringoir en stond alleen aan de leiding met 2/2. Vandaag draaide de situatie compleet en Pytel en Gulbas smeerden de jonge Limburger 2 nederlagen aan, weliswaar niet zonder moeite. Pytel was gestart met een matige 0.5/2, maar sloeg vandaag terug met 2 overwinningen. Ook Ringoir knoopte terug aan met de winst…

Soors wint het jeugdtreffen

Zelfs in jeugdduels blijkt openingsvoorbereiding cruciaal te zijn. Dat konden we zien in de jeugdclash tussen de 15-jarige Stef Soors en de 2 jaar jongere Tanguy Ringoir in de tweede ronde van het normentornooi in Luik.

SoorsSoors kreeg met wit een variant op het bord die hij enkele dagen eerder had bestudeerd om Etienne Goossens te bekampen. Toen kreeg hij het niet op het bord, maar nu dus wel en met resultaat. Een scherpe stelling kwam op het bord waar Soors de finesses vooraf al van had bekeken. Ringoir volgde een minder plan en moest iets later opgeven in een hopeloze stelling.

De andere beslissende partij kwam van Etienne Goossens, die zijn verliespartij tegen Soors meteen goedmaakte door Godart vrij vlot te kloppen. De andere partijen eindigden op remise.

Stef Soors was dus als enige leider uit de tweede ronde gekomen, maar had zaterdag een loodzwaar programma. Zijn partij tegen Pytel, die in principe op de laatste speeldag gepland was, werd vooruitgeschoven omdat Soors met de Belgische jeugdploeg meegaat naar een lessenreeks van Herman Grooten en Petra Schuurman in Bergen Op Zoom volgende week. Dat betekende dat hij vandaag twee partijen moest spelen, zowel die tegen Pytel als die tegen Cemil Gulbas. De start was veelbelovend en Soors bereikte met zwart een goede stelling tegen Pytel. Toen maakten enkele fouten een einde aan de wolk waarop Soors aan het spelen was: Pytel counterde met een trucje en maakte het koel af.

Ringoir en GulbasGulbas deed er in de namiddag nog een schepje bovenop. Makkelijk liep dat niet. De openingsvoorbereiding van Gulbas liet wat te wensen over en al na enkele zetjes was hij uit de theorie. Dat liet zich ook voelen, want Soors kreeg een uiterst veelbelovende stelling waar hij waarschijnlijk enkele prima kansen liet liggen om een pion te winnen. Soors kwam in zware tijdnood en toen vond Gulbas enkele prima aanvalskansen. Een intuïtief offer brak de stelling af en Gulbas won uiteindelijk nog in stijl.

Tanguy Ringoir herstelde prima van de nederlaag tegen Soors. Hij kreeg met wit een weerlegde opening tegen. Zijn stelling leek dan ook snel de goede kant op te gaan, maar de ingewikkelde aard van de stelling deed de bordjes draaien: Goossens nam het heft in handen en leek gewonnen spel te hebben, maar had daarvoor wel ontzettend veel tijd verbruikt. Ringoir beet zch vast en toen Goossens zijn kwaliteit meer ook nog eens wegblunderde, volgde meteen de opgave. Een broodnodige overwinning voor Ringoir die graag een norm wil scoren.

De derde jongeling, Godart, kreeg Sabina Foisor over de vloer en had het weer niet onder de markt. Hij kwam snel minder te staan, maar koos dan voor een hardnekkige verdediging. Uiteindelijk mocht het niet baten, waardoor Foisor het volle punt al bij al overtuigend binnenhaalde.

Foisor-PytelDe langste partij van de dag kwam van Pytel. Die offerde met zwart een pionnetje tegen Cristina Foisor maar kreeg toch degelijke compensatie (die weliswaar niet eenvoudig was). Uiteindelijk werd de pion minder omgezet in een pion meer en de prima eindspeltechniek van Foisor deed de rest.

Klik hier voor de stand, tabel en partijen. De partijen van ronde 3 moeten nog toegevoegd worden. De uitslagen van ronde 3:
Gulbas-Soors 1-0
Godart-Foisor Sabina 0-1
Foisor Cristina-Pytel 0-1
Ringoir-Goossens 1-0
Foisor Ovidiu-Hautot 1/2

Vooruitgeschoven wedstrijd: Pytel-Soors 1-0

  1. Franck Steenbekkers
    Franck Steenbekkers07-01-2008

    Een groot compliment voor de inzet en liefde voor het schaakspel van Stef Soors.
    Klasse Stef!!!
    En ik hoop dat je veel leuke partijen winnend gaat afsluiten in Luik!!!
    En natuurlijk dat je weer een stap opwaarts zet.

    Stef GO!!!

    ps.Ook een compliment voor vader Louis voor de perecte manier waarop hij Stef aan het begeleiden is!!!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.