Bredene doet schitterende zaak in Interclubs

PinterDe kustploeg won overtuigend van Temse met 21-11, terwijl de concurrenten Crec en Crelel hun match zelfs verloren. Hiermee heeft Bredene een eerste kloof geslagen. Het staat nu alleen aan de leiding met 4 puntjes voorsprong op het oprukkende Eynatten dat Crec en Crelel heeft bijgehaald. De stunt van de avond kwam van Frederic Decoster die erg verrassend Felix Levin vloerde…

Bredense Grootmeesters domineren topborden in Temse

Met GM Fridman (2627), GM Fedorchuk (2652), GM Vajda (2579) en GM Pinter (2527) had Bredene 4 prima topborden mee naar Temse gebracht. Hun team werd aangevuld met de eveneens uitstekende Hovhanisian, Lazarev, Hommeles en Ringoir. Temse speelde met de gebruikelijke opstelling met Stefan Docx en Eddy Van Beers op 1 en 2.

Pinter zijn plakkerDe eerste partij die afliep, was Jozef Pinter tegen Johan Van Mil. Pinter was nochtans niet ongeschonden naar Temse gekomen. Hij had een ernstig go card-ongeval gehad en het gevolg was een grote witte pleister op zijn hoofd (foto). Gevolgen voor zijn concentratie had dat gelukkig voor hem niet. Een interessante stelling ontstond waarin beide spelers een duidelijk plan volgden tot Pinter met een grappige truc een vol stuk won. Op bord 1 was Stefan Docx intussen in stevige tijdnood aan het komen. Hij compliceerde de stelling, maar Fridman counterde met enkele combinatietjes en haalde het punt binnen.

Eddy Van Beers deed op bord 2 zijn best om de balans in de stelling te houden, maar moest geleidelijk aan de controle over de damevleugel afgeven. Voor iemand van het niveau van Fedorchuk is dat genoeg om te werken aan de overwinning. Stukwinst maakte het zaakje koelbloedig af. Op bord 4 won Hovhanisian een kwaliteit tegen Vincent Diepenveen en wikkelde dan af naar een gewonnen eindspel.

Vajda en FedorchukToen ook Lazarev en Hommeles hun partijen wonnen, leek het de verkeerde kant uit te gaan voor Temse, maar dat was buiten Dirk Van Den Dikkenbergh gerekend. Hij speelde met zwart tegen Tanguy Ringoir en rammelde de opening in no time af. Een stevig tijdsvoordeel was zijn deel en traag maar zeker sloop er gevaar in de witte stelling. Ringoir verdedigde niet optimaal en liep uiteindelijk mat. De eer was gered.

In de laatste partij van de dag kon Sander Van Eijck nog meer troost bieden. Hij kwam een pion achter tegen Vajda (foto), maar maakte gebruik van de open zwarte koning om eeuwig schaak-motiefjes uit te proberen. Met succes, want zo eindigde de partij in remise. 1.5-6.5 oftwel 11-21, een resultaat waar waarschijnlijk beide ploegen niet echt ontevreden mee zullen zijn.

Crec en Crelel verliezen en laten eerste kloof

De rechtstreekse concurrenten van Bredene, leider Crec en 3de Crelel, trokken naar Namen en Eupen voor wat een zware namiddag zou worden. Namen en Eupen ontvingen de gasten met sterke ploegen. Namen had dit seizoen nog geen potten gebroken, maar speelde nu met een gevoelig sterkere ploeg dan in de vorige rondes. Istratescu (2612) was op bord 1 veel te sterk voor Pascal Vandevoort. In amper 17 zetjes was de zaak beklonken. Geen grote verrassing, ook al omdat Vandevoort eigenlijk bezig is met de organisatie van het meestertornooi in Luik, dat een rustdag had voor zij die mee wilden spelen met de interclubs.

Pytel mildertIstratescu legde de basis voor de overwinning. Die kwam er dan nog door IM Brunner (2428) die verrassend Cekro (2458) versloeg op een van de 2 borden waar Luik op papier sterker was. De andere partijen eindigden op remise, maar Pytel milderde nog door Anthony Wirig te verslaan. 17-15 voor Namen.

Leider Crec trok met de gebruikelijke ploeg naar Eupen, maar beleefde een rampdag. Zowel Winants, Kveinys als Gharamian scoorden een 0. Dat was enigszins verrassend omdat de verhoudingen op die borden ongeveer gelijk waren. Toen Saibulatov ook nog eens verloor van Bruehl was het hek helemaal van de dam. Eliet won nog wel van Meessen maar de 19-13 nederlaag was een feit.

Eynatten is de nieuwe nummer 2 ondanks stunt van Decoster

Daardoor schudt Bredene zijn 2 voornaamste concurrenten van zich af en krijgt er een nieuwe bij. Door de nederlagen van Crelel en Crec kon Eynatten mits winst tegen Brugge naar de tweede plaats springen.

DecosterHet begon allemaal slecht voor Eynatten toen hun sterke derde bord, GM Felix Levin (2563), al na 21 zetjes moest opgeven tegen Frederic Decoster (2319). Die overwinning was meteen goed voor de stunt van de dag (samen met de winst van Luk Vanstreeks tegen Kerkhof in de match Brussels-Eynatten) en onze medewerker moest er niet eens veel moeite voor doen.

Brugge was wat verzwakt door de afwezigheid van enkele sterke studenten en de forfait van Taco Vrenegoor, maar verweerde zich kranig. Geirnaert won van Becker en beperkte de schade tot een 18-13 nederlaag.

De uitslagen:

Temse-Bredene 11-21
Brugge-Eynatten 13-18
Namen-Crelel Luik 17-15
Eupen-Crec Charleroi 19-13
Brussels-Eynatten 17-15
Borgerhout-Gent 16-16

Schaakfabriek groet nieuwe sponsor (reclame)

ChessmasterOm af te sluiten zijn wij heel blij een nieuwe sponsor aan u voor te stellen. Het computerschaakspel Chessmaster is een van de best verkopende schaakspelen van het moment en kan zowel op de pc als op de nintendo DS gespeeld worden. Bekijk hun website hier.

  1. Harold
    Harold11-01-2008

    Grappig om te horen dat ChessMaster nu opeens geprezen wordt als hét schaakspel. Maarja, iedereen beseft dat je sponsors moet bekoren met mooie quotes.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.