Aronian: “I played like crap”

AronianToch won de Armeen verrassend van Topalov in de eerste ronde van het Corustornooi in Wijk Aan Zee. Het was trouwens niet het dagje van de 3 topfavorieten want ook Anand incasseerde een nederlaag, met zwart tegen de co-winnaar van vorig jaar, Teimur Radjabov. De derde van het rijtje, Kramnik, deed het iets beter met een remise tegen Loek Van Wely. De derde winstpartij van de dag kwam van de tip van onze gokchinees, Magnus Carlsen. Hij klopte met zwart Mamedyarov na een keurige partij. We brengen een verslag, foto’s en interviews uit Wijk Aan Zee…

Corustornooi sterker dan ooit

Wijk aan Zee is een van de allergrootste tornooien uit de geschiedenis en is samen met Linares en Dortmund een van de hoogtepunten van het jaar. Toch steekt het Nederlandse toptornooi er om enkele redenen bovenuit. Ten eerste omdat de toppers verspreid zijn over 2 groepen (A en B) en het aanbod is groter dan in eender welk ander tornooi. Ten tweede omdat naast het GM-evenement iedereen kan meespelen in meerkampen en andere formules (ieder jaar genieten enkele Belgen van dit aanbod).

DrukteDat aanbod is dit jaar nog groter dan in andere jaren. De A-groep is met Anand, Kramnik én Topalov bijna perfect. Enkel de afwezigheid van publiekslieveling Morozevich is jammer. Dé grote vooruitgang in 2008 is echter zonder twijfel het B-tornooi. Met 2 +2700-spelers (Bacrot en Cheparinov) en tal van gereputeerde 2600-spelers (denk maar aan Short, Sargissian, Krasenkow, …) is de term “B-groep” eigenlijk een belediging voor het vak. Naast de traditionele groepen is er dit jaar ook een “battle of the fittest” tussen oude legendes Timman, Portisch, Ljubojevic en Korchnoi. Het zal niemand verbazen dat de publieke belangstelling voor al dit moois enorm groot was (foto).

Van Wely: “Ik zat prima in de partij”

Maar de meesten van jullie wisten dat allemaal al, over dus naar de orde van de dag. De eerste ronde afficheerde namelijk enkele boeiende duels: Aronian-Topalov, Radjabov-Anand en Kramnik-Van Wely.

Van WelyVan die duels waren Kramnik en Van Wely het snelst klaar. Niet onverwacht, want Van Wely is ook de “second” van Kramnik in diens grotere tornooien. Toch was het geen partij zonder strijd. Kramnik leek een voordeeltje te hebben uit de opening, maar volgens Van Wely was dat meer schijn dan realiteit. “Ik had de indruk dat ik lekker in de partij zat. Op het einde schatte ik mijn kansen zelfs zeker even goed in als de zijne”, vertelde een tevreden Van Wely na de partij aan Schaakfabriek. “Een belangrijk moment was de dameruil. Hij moest dat niet doen, maar het werd wel een erg tricky stelling als hij het niet deed. Kramnik is iemand die natuurlijk heel goed de voor en nadelen afweegt en zeker geen risico’s wil nemen, zeker niet in het begin van het tornooi. Voor mij is het een prima start uiteraard, remise met zwart tegen Kramnik.”

De toppers van Anand en Topalov waren nog volop aan de gang. Topalov leek een beslissend voordeel te hebben, maar Aronian beet zich vast ondanks de kwaliteit minder. Het zou een lange dag worden voor Anand en Topalov.

Stellwagen: “Het ging verrassend makkelijk”

De eerste overwinning in Wijk Aan Zee 2008 kwam uit groep B, van de hand van thuisspeler Daniël Stellwagen. Hij klopte met wit de winnaar van de C-groep van vorig jaar, Michael Krasenkow. Dat ging verrassend vlotjes, vond Stellwagen: “Ja, klopt, ik kwam beter uit de opening en ik heb dat voordeeltje stelselmatig uitgebouwd. Ik heb echt gedomineerd en eigenlijk moet ik zeggen dat het verrassend makkelijk ging.”
Stellwagen-KrasenkowSF: “Je bent meestal een prima starter, maar daarna kan het wel eens minder gaan. Ben je daarmee bezig?”
“Oh, maar vorig jaar in Wijk moest ik 8 partijen wachten op een eerste overwinning dus in dit tornooi is dat wat anders. Maar ik bekijk het partij per partij. Ik probeer gewoon zoveel mogelijk punten te halen.”
SF: “Wat is het doel hier? Top-5?”
“Dat zou prachtig zijn, maar daar richt ik me niet echt op. Ik speel gewoon altijd om te winnen en zal dat ook dit tornooi doen tot het einde.”
SF: “Is dit een speciaal tornooi voor jou als Nederlander?”
“Ja, maar ik denk dat het voor iedereen speciaal is. Dit is gewoon een van dé evenementen van het jaar en ik denk dat iedereen die de kans krijgt hier graag wil spelen, ook de niet-Nederlanders.”
SF: “Je bent de eerste winnaar van Corus 2008. Dat staat weer mooi op je kaartje”
(lacht)”Oh, is dat zo? Ik wist het zelfs niet, maar nu je hebt zegt, dat vind ik wel leuk ja. Hopelijk is het niet de laatste.”

Carlsen schittert op bord en stuntelt in de analyse

De eerste overwinning van de A-groep kwam ook van een jonge leeuw. Magnus Carlsen klopte met zwart Shakriyar Mamedyarov na een prima partij, die hij maar wat graag even kwam toelichten op de persconferentie. Het was de eerste keer dat Carlsen dit deed en hij leek wat last te hebben van zenuwen. Hij liet meerdere keren de stukken vallen en stond op een bepaald moment met zijn mond vol tanden toen hij de stelling vergeten was. Na 3 minuten stilte hielp journalist Steve Giddins hem uit de nood.

CarlsenHet was allemaal een beetje stuntelig, maar de partij zelf was van uitstekende makelij. Erg systematisch bouwde het Noorse wonderkind de stelling, die volgens Magnus rond de witte velden draaide, op en na enkele foutjes van Mamedyarov was het volle punt binnen. De Shaq-attack was zwaar ontgoocheld en vertrok meteen richting hotel, zonder ook maar één woord te wisselen met zijn tegenstander.

Carlsen zal het een zorg wezen. Hij was erg blij met zijn overwinning, maar wil nog niet te veel op de feiten vooruitlopen. “Het doel is een plusscore te halen en tevreden zijn met mijn spel, iets wat ik vorig jaar niet was. Ik heb me ook niet specifiek voorbereid. Ik heb vooral gerust om klaar te zijn voor het tornooi.”

Aronian ontsnapt na dubieuze opening

Een poosje later was de eerste topper afgelopen. En hoe!? Topalov had zijn prima stelling omgetoverd tot een erg moeilijk eindspel. Aronian profiteerde optimaal om zelfs winstkansen af te dwingen. Zo gedacht, zo gedaan en Aronian won enkele pionnen en de partij. Topalov was erg ontgoocheld en met een veelzeggend wegwerpgebaar vatte hij zijn eigen partij samen.

Aronian-TopalovAronian wou wel een woordje placeren, zelfs op de confrontatie dat hij een gelukje nodig had om te winnen: “Het is simpel. I played like crap! Ik heb een bepaald moment echt getwijfeld of ik zou opgeven, maar besloot dan toch maar door te spelen en kijk, dan gebeurt zoiets.”
SF: “Waar ging Topalov fout?”
“Wel, ik denk dat hij te veel wou controleren en tactische trucjes wilde vermijden. Het probleem was dat hij het zichzelf alleen maar moeilijker maakte.”
SF: “Morgen kan het tornooi dan écht beginnen?”
(lacht) “Ja, qua niveau kan je het zo wel stellen. Maargoed we zien wel wat morgen komt. Om eerlijk te zijn, ik weet nog niet wie mijn tegenstander is, maar ik zal me straks wel wat voorbereiden.”

Radjabov wint… met wit!

Radjabov-AnandVorig jaar schitterde Radjabov door de ene zwartpartij na de andere te winnen. Zijn eerste ronde dit jaar was een witpartij en wel tegen Anand. Een scherpe opening verscheen op het bord en na het gewoel kon Radjabov een comfortabele positie opbouwen. Hij won een kwaliteit maar keek aan tegen een stevige, Indische muur. Na erg lang wroeten werd die muur gesloopt en Radjabov haalde het volle punt binnen. Een uitstekende start voor de Azeri.

In groep B wonnen Stellwagen, Smeets, Bacrot en Cheparinov hun eerste ronde. Een interessant schouwspel kwam echter van Nigel Short en Pentala Harikrishna. In een levendige analyse boden de twee tegen elkaar op wie de beste stelling had. Harikrishna begon met “I think you have a great position here” waarop Short meteen counterde: “Nonono, you are very good here” enzoverder enzovoort. Harikrishna gaf de dame voor 3 stukken en een actieve stelling. De partij eindigde uiteindelijk in remise.

V. Kramnik – L. van Wely ½-½
T. Radjabov – V. Anand 1-0
S. Mamedyarov – M. Carlsen 0-1
P. Eljanov – P. Leko ½-½
M. Adams – B. Gelfand ½-½
L. Aronian – V. Topalov 1-0
V. Ivanchuk – J. Polgar ½-½
Groep BP. Harikrishna – N. Short ½-½
Y. Hou – E. Bacrot 0-1
D. Stellwagen – M. Krasenkow 1-0
W. Spoelman – I. Cheparinov 0-1
S. Movsesian – G. Sargissian ½-½
J. Smeets – H. Koneru 1-0
I. Nepomniachtchi – E. L’Ami ½-½

Ons rest ons nog 3 linkjes te geven:

  1. volgjeneus
    volgjeneus13-01-2008

    Een vraag die me al een tijdje bezighoudt: Waarom doet Karjakin eigenlijk niet mee?

  2. stef
    stef13-01-2008

    Ik dacht dat Miro… (Bredene) zou meedoen in de C-groep?

  3. stef
    stef13-01-2008

    vervolg Miro

    oeps – geen visum volgens de toernooisite, en ook al niet om in Temse IC te spelen.
    Te laat aangevraagd of is het ijzeren gordijn terug gehangen?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.