Verrassingen komen uit de B-reeks

Jan SmeetsDe grootste stunt kwam van Jan Smeets, die met wit favoriet Ivan Cheparinov versloeg. Ook het piepjonge chinese talent, Hou Yifan, deed het uitstekend door Nigel Short te verslaan. In de A-groep sloeg het remisevirus toe: iedereen speelde remise en op één partij na ging dat ook zonder veel vuurwerk. Die ene partij kwam van een uitstekend spelende Loek Van Wely die met zwart het vuur aan de Azerbeidjaanse schenen van Radjabov legde…

Enkel Radjabov-Van Wely trekt de aandacht in de A-groep

Er waren geen echte salonremises te zien in de A-groep, maar toch was dit met voorsprong de ronde waarin het minste gebeurde. Waar de eerste 2 speeldagen een genot voor de schaakliefhebber waren, moesten de trouwe fans het nu stellen met één spannende partij.

Radjabov Het voordeel was wel dat het spektakel verzorgd werd door thuisspeler Loek Van Wely. Hij speelde een uitstekende partij tegen Teimur Radjabov. Van Wely koos voor dezelfde opening waarmee Anand verloren had tegen Radjabov maar had enkele verbeteringen in petto.

Uiteindelijk won de Nederlander een kwaliteit. De stelling was echter minder dominant en het leek quasi onmogelijk om het eindspel dat op het bord was gekomen nog te winnen. Radjabov moest voor de derde keer tot in de late uren knokken, maar redde de situatie en start met een bevredigende 2/3.

Uitslagen:
T. Radjabov – L. van Wely ½-½
S. Mamedyarov – V. Kramnik ½-½
P. Eljanov – V. Anand ½-½
M. Adams – M. Carlsen ½-½
L. Aronian – P. Leko ½-½
V. Ivanchuk – B. Gelfand ½-½
J. Polgar – V. Topalov ½-½

Jan Smeets stunt, Bacrot volgt

Spektakel zagen we wel in de B-groep. Vooral de overwinning van Jan Smeets op topfavoriet Ivan Cheparinov viel op. Het was lang niet duidelijk hoe de partij zou evolueren, maar Smeets verloor nooit echt de controle. Enkele fouten van Chepa brachten het partijverloop in een stroomversnelling: Smeets won en scoort daarmee een prachtige 2.5/3. De Nederlanders doen het voorlopig uitstekend daar in Wijk.

BacrotDe andere elofavoriet, Etienne Bacrot, had weinig moeite met Wouter Spoelman. Spoelman is natuurlijk een prooi voor de vele leeuwen in de B-groep. Het feit dat iedereen van hem zal willen winnen, maakt het er niet gemakkelijker op: Elke partij zal op het scherp van de snee zijn. Het eloverschil dat gemiddeld zo’n 200 punten bedraagt laat zich natuurlijk ook voelen. Bacrot volgt met 2.5/3 en staat samen met Smeets aan de leiding.

Hou YifanNog een verrassing kwam er van het Chinese meisje Hou Yifan. Ze is amper 13, maar boekte vandaag dé overwinning uit haar carrière door met wit Nigel Short te verslaan. De Brit had een ietwat ongewone opening gekozen, maar kwam daar deze keer minder goed mee weg (gisteren bleek zijn Evans Gambiet wel nog voldoende voor de winst). Nog opmerkelijk was de zege van Nepomniachtchi tegen Gabriel Sargissian, die geteisterd wordt door een vervelende griep.

De uitslagen in groep B:
Y. Hou – N. Short 1-0
D. Stellwagen – P. Harikrishna ½-½
W. Spoelman – E. Bacrot 0-1
S. Movsesian – M. Krasenkow 1-0
J. Smeets – I. Cheparinov 1-0
I. Nepomniachtchi – G. Sargissian 1-0
E. L’Ami – H. Koneru 1-0

Caruana en Braun leidden in de C-groep

Fabiano Caruana liet gisteren in het interview met Schaakfabriek al blijken dat hij barst van de ambitie en het zelfvertrouwen. Vandaag won hij opnieuw, nu met zwart tegen de Nederlander Ruijgrok. Hij wordt momenteel gevolgd door een IM, Arik Braun, die nu al op weg lijkt op een GM-norm te scoren. Braun is totnogtoe de verrassing van het tornooi. Niet het feit dat hij vooraan staat, is opvallend, maar wel dat hij al Nijboer, Negi en Peng klopte is straffe kost. Braun en Caruana leiden met 3/3.

A. Ushenina – I. Krush ½-½
F. Nijboer – S. Li 1-0
P. Negi – J. van der Wiel 1-0
Z. Peng – A. Braun 0-1
M. van der Werf – P. Carlsson ½-½
D. Ruijgrok – F. Caruana 0-1
D. Reinderman – E. Grivas ½-½

Belg Arno Sterck is de jongste deelnemer in Wijk Aan Zee

Arno SterckVeel jong geweld doet mee aan alle tornooiformules die er zijn in Wijk Aan Zee (en dat zijn er heel wat). De jongste van al die deelnemers was de 8-jarige Belg Arno Sterck. Hij kreeg de Nederlandse pers over de vloer net voor het tornooi begon en deed het tijdens zijn vierkamp zeer degelijk. Hij eindigde 2de. Nog mooie prestaties van Belgen kwamen er van Bryan Pauwels en Stefan Roosen die hun reeks zelfs winnend afsloten. Ancien Hugo Van Steenwinckel speelde ook mee (2de zonder een verliespartij in zijn vierkamp) en de Nederlandse met Belgische invloed Lisa Schut bevestigde haar prima vorm door in haar reeks een tpr van 2195 te halen. We zijn in Wijk nog enkele Belgen tegengekomen, maar hebben alle resultaten niet in kaart kunnen brengen. Alle info daarrond is uiteraard welkom.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.