Bobby Fischer sterft op 64-jarige leeftijd

FischerDe Ijslandse televisie meldt dat oud-wereldkampioen en legende Bobby Fischer is overleden. Hij was 64 jaar. Fischer was na een bewogen carrière en een gevangenschap in Japan in Ijsland beland. Daar verbleef hij sinds enkele jaren en overleed hij aan een nierprobleem…

Fischer maakte carrière in de jaren ’70

Met Bobby Fischer is een van de allergrootste spelers uit de geschiedenis overleden. Fischer is om meerdere redenen legendarisch in de geschiedenis van de schaaksport.

Zijn verhaal begon in de jaren ’60 toen hij erg rap wereldberoemd werd door zijn opvallende schaakprestaties. Fischer reisde de wereld rond om simultaanpartijen te spelen en zou zich snel tussen de toppers van de Sovjetunie nestelen. Wat dat betreft is Fischer’s rol in het schaken niet te onderschatten. Hij was een van de eerste niet-Sovjetspelers die boven de rest uitstak.

Fischer in zijn jonge dagenOok op politiek vlak speelde dat een rol. Hij was namelijk een van de symbolen van de koude oorlog. Dat bereikte een climax in 1972, toen hij wereldkampioen werd na het winnen van zijn match tegen de Rus Spassky met straffe 12.5-8.5-cijfers. Vooral de kandidatenmatchen die daaraan voorafgingen, waren indrukwekkend: Fischer vernederde tegenstander na tegenstander. Zo werden topschakers als Larsen en Taimanov elk met 6-0 (!!) naar huis gestuurd, zelden geziene scores op dat niveau.

Na zijn wereldtitel verwaterde het topschaak voor Fischer. Hij zag overal complotten (voornamelijk van de Joden. Hoewel hij zelf Joodse roots had, was hij een rabiaat antisemiet) en trok zich op zijn eentje terug om een soort kluizenaarsbestaan te leiden. De Amerikaanse regering beschuldigde hem van belastingsfraude en nadat Fischer tegen de Amerikaanse regering in een match met Spassky regelde in Belgrado (1992) vluchtte hij het land uit. Hij kwam in Japan terecht, waar hij werd opgesloten, en iets later vond hij zijn nieuwe thuis in Ijsland waar hij de rest van zijn dagen sleet in relatieve rust tot gisteren.

Wie graag nog eens wil genieten van het schaakgenie Fischer, kan hier een groot deel van zijn partijen terugvinden. Een van de bekendste is de geniale aanvalspartij tegen Robert Byrne uit 1963.

  1. Jeroen Claesen
    Jeroen Claesen18-01-2008

    64jaar speciale leeftijd voor een schaakgenie… (64 schaakveldjes).

  2. Listerine
    Listerine18-01-2008

    Fischer won in zijn kandidatenmatches overigens van Taimanov en vervolgens van Bent Larsen, niet van Benko.

  3. madfischer
    madfischer18-01-2008

    hij moest ook niet het land uit wegens belastingsfraude (mogelijk, niet heel waarschijnlijk). maar omdat hij een ‘wereldkampioenschapmatch’ (eind jaren 80 of begin 90) tussen hem en Spasky had opgezet. waar hij het handendelsembargo tegen Rusland mee overtrad. in volle koude oorlog.

  4. Wesley Bielen
    Wesley Bielen18-01-2008

    Hij moest inderdaad het land niet uit wegens belastingsfraude tegen de Verenigde Staten. Het was ofwel gerechtelijk vervolgd worden of vluchten.

    De rematch in 1992 in Joegoslavië was verboden daar Fischer nog steeds de Amerikaanse nationaliteit had .

    Het komt dus eigenlijk op hetzelfde neer. Beide feiten waren over de schreef, dus vluchtte hij.

  5. hasanovic
    hasanovic18-01-2008

    je was de beste champ!!! nu kan je met god spelen

  6. Hyves
    Hyves18-01-2008

    De term “belastingsfraude” komt van de niet betaalde taksen op (of volledige inbeslagname van) zijn prijzengeld bekomen in Sveti Stefan. Zodoende kon hij het land niet meer binnen zonder opgepakt te worden – met of zonder zijn geld.
    Ik weet niet of Fischer de wereld heeft rondgereisd om simultaans te geven – zijn Amerikaanse toer is wel legendarisch geworden (zie de Engelstalige wiki).
    Geen kritiek overigens op de site overigens – keep up the good work.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.