Magnus the magnificent slaat opnieuw toe

CarlsenDe kleine Noor speelde een uitstekende partij tegen Judith Polgar. Met ogenschijnlijk sprekend gemak trok hij de stelling naar zich toe en won hij 2 pionnen en de partij. Carlsen komt daardoor alleen aan de leiding, want zijn co-leiders Aronian en Radjabov lieten puntjes liggen. Aronian verloor met zwart de topper van Kramnik, terwijl Radja berustte in een remise tegen Adams…

Carlsen wint opnieuw

Magnus Carlsen is dé figuur van de eerste week van Wijk Aan Zee. In ronde 6 was hij nu duidelijk te sterk voor Judith Polgar. Carlsen met wit domineerde de opening en bewees zijn totnogtoe uitstekende voorbereiding hier in Wijk. De jonge Noor won al snel 2 pionnen en voor Polgar het goed besefte was het over en uit. Carlsen komt alleen aan de leiding met 4.5/6.

KramnikDat heeft hij ondermeer te danken aan Vladimir Kramnik. Kramnik had wit tegen Aronian en de momenteel erg populaire Moskou-variant verscheen op het bord (zie ook Radjabov-Anand en Radjabov-Van Wely). Kramnik schuwde de complicaties niet, maar wikkelde uiteindelijk toch af naar een kansrijk eindspel. Daar is de Rus uiteraard een meester in. Het eindspel mondde uit in een theoretisch interessante toren tegen toren en 2 pionnen: f en h. Dat is niet onbelangrijk, want die combinatie biedt betere kansen op remise dan het lijkt, althans tegen iemand die geen perfecte techniek heeft. Kramnik zette zich even recht en won na een marathon de partij. Kramnik komt daardoor op +2 en staat nu amper een half punt achter Carlsen.

De derde leider, Radjabov, koos voor een rustige dag. Hij en Adams (die al heel het tornooi rustige dagen heeft) hielden de balans makkelijk in de stelling.

Topalov zet comeback in…

TopalovVeselin Topalov is intussen hersteld van zijn 2 nederlagen tegen Aronian en Van Wely. Gisteren was de Bulgaar te sterk voor Peter Leko. Geen evidentie, zeker niet met zwart. De andere partijen eindigden op remise.

L. van Wely – B. Gelfand ½-½
P. Leko – V. Topalov 0-1
M. Carlsen – J. Polgar 1-0
V. Anand – V. Ivanchuk ½-½
V. Kramnik – L. Aronian 1-0
T. Radjabov – M. Adams ½-½
S. Mamedyarov – P. Eljanov ½-½

Smeets blijft het uitstekend doen

Jan Smeets is voorlopig de revelatie van de B-groep. Hij stond even mee aan de leiding, maar verloor toen van Bacrot. Gisteren herstelde Smeets zich meteen door met zwart knap te winnen van Harikrishna. Ook Stellwagen en Movsesian wonnen en volgen samen met Smeets op een half puntje van Bacrot. Short klopte Sargissian, die maar niet lijkt te herstellen van zijn ziekte.

N. Short – G. Sargissian 1-0
I. Cheparinov – H. Koneru ½-½
M. Krasenkow – E. L’Ami 1-0
E. Bacrot – I. Nepomniachtchi ½-½
P. Harikrishna – J. Smeets 0-1
Y. Hou – S. Movsesian 0-1
D. Stellwagen – W. Spoelman 1-0

In de C-groep ten slotte blijft Braun domineren. Caruana verloor verrassend van Irina Krush en moet even de rol lossen.

I. Krush – F. Caruana 1-0
P. Carlsson – E. Grivas ½-½
A. Braun – D. Reinderman ½-½
J. van der Wiel – D. Ruijgrok ½-½
S. Li – M. van der Werf 0-1
A. Ushenina – Z. Peng 1-0
F. Nijboer – P. Negi 1-0

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.