Nikolic wint Noteboomtornooi in Nederland

Nikolic, foto@officiele siteFavoriet Predrag Nikolic heeft in Leiden het 68ste Noteboomtornooi gewonnen. Hij en John Van Der Wiel scoorden 5.5/6 en hadden een half punt voorsprong op enkele achtervolgers. In Leiden deden ook enkele Belgen mee zoals Belgisch kampioen Dgebuadze, Stef Soors, Maarten Larmuseau, Yordi Schaeken en Jack Thora…

Nikolic wint voor de tweede keer op rij

DaniĆ«l Noteboom was in de jaren ’20 en ’30 een van de meest talentvolle schakers van Nederland, samen met Max Euwe, tegen wie hij in ’31 zelfs een match speelde (en verloor met 4.5-1.5). Noteboom studeerde wiskunde aan de universiteit van Leiden, maar koos voor het schaken en verdiende zijn geld met het spelen van tornooien en blinddemonstraties. Als jonge twintiger overleed hij in Londen aan een longontsteking (1932). Max Euwe schreef een gedenkboek over Noteboom en met de opbrengst werd in 1936 het allereerste Noteboomtornooi georganiseerd.

Dit jaar was het tijd voor de 68ste editie van het tornooi, dat intussen is uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie (op enkele pauzes in de jaren ’40 na) in Leiden. Het is een gereputeerd weekendtornooi (fide speeltempo) waar ieder jaar talrijke GM’s aan meedoen. De winnaars van de vorige edities spreken boekdelen: Korneev, Van den Doel en Nikolic waren de laatste 3 laureaten.

speelzaalNikolic en Van den Doel waren er dit jaar opnieuw bij, net als Dgebuadze, Van der Wiel, Li Shilong, Nijboer en Bogdan Lalic, allen sterke GM’s. Op de deelnemerslijst waren ook enkele Belgen te vinden. Naast Dgebuadze deden ook jeugdspelers Stef Soors, M. Larmuseau, Yordi Schaeken en de iets minder jonge Jack Thora mee. Die Belgen deden het allesbehalve slecht. Soors, Thora en Larmuseau haalden 3/6. Schaeken had een iets minder tornooi met 1.5/6.

Bij de topborden was Dgebuadze de enige Belg die in aanmerking kwam voor een prijs, maar een remise tegen ene Van Kampen (2183) in de tweede ronde deed hem uiteindelijk de das om. Hij won zijn resterende partij om in de laatste ronde in remise te berusten tegen Predrag Nikolic. Die had het tornooi met grote overmacht gedomineerd. Na 5 ronden had hij nog steeds het maximum. Met 5.5/6 was hij zeker van de overwinning.

In de laatste ronde werd hij toch nog bijgehaald door 1 speler, namelijk John Van der Wiel. Die had op zijn parcours een halfje laten liggen tegen het Nederlandse jeugdtalent Twan Burg (2304, vorige week nog achter enkele jonge Belgen in het Grote Bos-tornooi) maar eindigde met een degelijke 2/2. Een half puntje verder volgden 4 spelers waaronder Dgebuadze. Je kan de volledige uitslag bekijken op de website van het tornooi.

 1. Theo
  Theo03-02-2008

  Was dit een rapidtornooi? Het is een 1dagstornooi, juist?!
  Wat was het speeltempo?

 2. doetje
  doetje04-02-2008

  Vrijdag 1 februari : ronde 1
  Zaterdag 2 februari : ronde 2-4
  Zondag 3 februari : ronde 5+6

  Het tempo is 40 zetten in 1.45 uur (FIDE-reglement). Na 40 zetten worden beide klokken 15 minuten teruggezet en geldt het reglement voor het versneld uitspelen van de partijen.

 3. Der Alte
  Der Alte04-02-2008

  Het is een typisch Nederlands weekendtornooi: 1 ronde op vrijdagavond, drie op zaterdag en twee op zondag. UItermate zwaar voor wie de drie partijen op zaterdag effectief speelt en geen bye neemt…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.