Bredene loopt verder uit

InterclubBredene heeft opnieuw een uitstekende zaak gedaan in de nationale interclubs. Een monsterploeg met maar liefst 7 grootmeesters versloeg Brugge met 21-11. De concurrenten wonnen wel, maar met minder zware cijfers waardoor Bredene opnieuw enkele puntjes uitloopt. Een opvallende match was het treffen tussen Borgerhout en Brussels, waar 4 van de 8 Borgerhoutse spelers forfait gaven…

Rob Michiels beperkt de Brugse schade met stunt

Het streekduel tussen Brugge en Bredene is geëindigd op het te verwachten slachtfestijn. Bredene was op papier duidelijk te sterk voor de Bruggelingen: 7 GM’s en Mher Hovhanisian als enige -2500 deden vermoeden dat deze match wel eens op 0-8 zou kunnen eindigen. Dat is uiteraard het papierwerk. De praktijk is altijd wel een beetje anders. De stunt van dienst kwam deze keer van Rob Michiels. Michiels kwam beroerd te staan tegen GM Jozef Pinter die echter te gretig probeerde te profiteren van Michiels’tijdnood. Toen de rook opklaarde en de tijdnood voorbij was, sloeg Michiels zelf toe. Een verrassende overwinning.

Zijn ploegmaats hadden immers weinig bereikt tegen hun tegenstanders. Piceu leek remisekansen te hebben, maar blunderde een toren tegen Roiz (2659), Maenhout werd droogjes weggezet door Golod (2606) en ook Leenhouts, Geirnaert en Verduyn moesten het onderspit delven tegen Brodsky, Vajda en Hovhanisian. De doodsteek moest komen van Savchenko, die er driest invloog en wat pionnen offerde. Het resultaat was mager en als er geen herhaling van zetten in de stelling zat, was het misschien zelfs verloren.

De laatste partij van de middag was die tussen Mickhalevski (2632) en Frederic Decoster (2319). Mickhalevski publiceert en analyseert de konings-indische opening voor de website chesspublishing en net dat kwam op het bord. Toch had de GM het een stuk moeilijker dan gehoopt, want toen beiden in zware tijdnood kwamen was een blunder op het einde noodzakelijk om een voordeel te krijgen. Dat werd dan wel vakkundig uitgebuit. 21-11 of 6.5-1.5.

4 Nederlanders komen te laat in Brussel

De duupjes van de dag kwamen uit Borgerhout. Zij trokken naar Brussels om daar partij te geven aan een ploeg die op papier niet veel slechter is. Maar 4 van de 8 spelers, de Nederlandse auto, stonden niet op tijd in Brussel en moesten forfait geven. De 4 Antwerpenaars die er wel waren, slaagden er gelukkig voor hen nog in om de resterende minimatch te winnen met 2.5-1.5. 19-9 is uiteindelijk het vervelende verdicht, zeker omdat dit wel eens belangrijk kan worden in de strijd om in eerste te blijven. Vorig jaar is trouwens iets gelijkaardigs gebeurd, toen een van de Eynatten2-auto’s na getour door Brussel te laat kwamen en forfait moesten geven.

Om te eindigen kunnen we nog even meegeven dat Eupen en Eynatten1 zijn opgeschoven naar plaatsen 2 en 3.

Je kan alle partijen al vinden op de partijenwebsite van Valery Maes. We willen ook nog vermelden dat het verslag van het jeugdtornooi in Waregem nu online staat. Lees het hier.

KGSRL 1 Boey Temse 1 17-15
Brussels 1 Borgerhout 1 7-9
KBSK 1 Bredene 1 11-21
Namur 1 KSK47-Eynatten 2 18-14
SK Rochade 1 KSK47-Eynatten 1 19-13
CREC 1 CRELEL 1 19-13

Voorlopige stand:

1. Bredene 153
2. Rochade Eupen 142
3. KSK Eynatten 136
4. CREC, Brugge 126
5. Namen 119
6. CRELEL, Brussels 118
8. Eynatten 2, Borgerhout 112
9. KGSRL Gent 111
12. Temse 91

 1. KAra
  KAra11-02-2008

  Brugge-Bredene was 1,5-6,5

  remise van Stijn Bertrem tg Savchenko
  winst van Rob Michiels tg Pinter
  de rest ging de boot in, de enen nog kanslozer dan de anderen 🙂

 2. The voice
  The voice11-02-2008

  Zou dit dan de nieuwe stand zijn?

  1. Bredene 153
  2. CREC 145
  3. Rochade Eupen 142
  4. KSK Eynatten 136
  5. CRELEL 131
  6. KGSRL Gent 128
  7. KBSK 126
  8. Namen 119
  9. Brussels 118
  10. Eynatten 2 112
  11. Borgerhout 112
  12. Temse 106

 3. hoera, hoera, hoera !
  hoera, hoera, hoera !11-02-2008

  Hoera, morgen, 12 februari, is ‘schaakfabriek ‘jarig !!! Eén jaar geleden zag deze toffe spruit het levenslicht. Aan Jan en alle medewerkers een gelukkige verjaardag ,en hopelijk nog veel meer van ‘dattum’ …we hebben ervan genoten , en willen graag nog jaaaaaren verder genieten !

 4. scheven
  scheven11-02-2008

  Rob had wel degelijk een mooi voordeel uit de opening. De d6-variant van het Italiaans is normaal slechts iets beter voor wit. Met 7.h3 haalt Rob het klassieke spel voor zwart tegen het centrum (waarin …Lg4 cruciaal is) eruit. De goede reactie hierop is het schijnoffer 7…Pxe4!; na het gespeelde 7…0-0 kwam Rob sterk met 8 Lb3!!, waarna zwart een duidelijk inferieure stelling kreeg dankzij gebrekkig tegenspel tegen het sterke witte centrum.
  In Robs tijdnood kon Pinter zich naar wat tegenkansen schwindelen maar al bij al lijkt de stunt me vrij verdiend (gezien z’n voordeel in bijna heel de partij).
  De partij is overigens een mooie illustratie van het feit dat je niet veel theorie hoeft te kennen, te trainen, of te spelen om te scoren: met harde concentratie en vechtlust kan je iedereen aan.
  Nogmaals proficiat Rob!

 5. Frederic Decoster
  Frederic Decoster12-02-2008

  In mijn partij was het niet echt een blunder die het resultaat besliste, met dertig seconden op de klok een zowat onmogelijke zet vinden valt daar niet onder 🙂
  Het deed me trouwens een beetje denken aan: “de wedstrijd duurt 90 min. en op het einde winnen de Duitsers”, in zo’n partij is het net hetzelfde met als verschil dat het 330 min duurde en het handjes schudden was met de Rus (of Oekraïner of zoiets).

  Over de partij van Rob, mi leek het dat zo’n stelling (loper h2) met minder dan 5 min voor meer dan 10 zetten niet te houden is tegen een speler van het kaliber van Pinter. Dat hij het wel deed en nog won ook bewijst alleen maar z’n grote talent.

 6. steff
  steff12-02-2008

  Aangezien ik me blijkbaar toch niet meer kan inhouden om te reageren op alles wat hier beweegt:

  @FD: zonder Robs partij gezien te hebben vind ik Schevens boodschap toch leuker 🙂

 7. The voice
  The voice13-02-2008

  bedankt voor de lof vrienden!men loper kon op termijn wel weer bevrijd worden… hoopte ik 🙂 denk dat de stelling met die triple-pion en die vrijpion in dynamisch evenwicht was. Gelukkig was het geen Duitser! Bij het ingeven van de partij gaf de engine .07 ofzo rond de tijdnoodfase, na g4 van zwart werd het .50 geloof ik.

 8. KAra
  KAra13-02-2008

  We wachten vol ongeduld op het boek dat je beloofd had te schrijven… “how to beat a grandmaster”.
  Wanneer kunnen we dit bestellen? en krijgen we er een tegeltje bij of krijgen we het boek bij het bestellen van een tegeltje? 😉

 9. Pipo
  Pipo13-02-2008

  Victor Mikhalevsky de tegenstander van Frederic komt uit Israel,evenals Michael Roiz en Vitali Golod.

 10. The voice
  The voice14-02-2008

  Karrrr… das koppelverkoop en mag dus niet :p
  Bij je volgende ic-winst tegen een grootmeester krijg je een tegeltje!
  En ja, dat boek… Ik had het manuscript klaar maar nu moet ik dat weer allemaal aanpassen. Het was hypothetisch geschreven maar nu is het werkelijkheid geworden, dus nog veel werk voor de boeg!

 11. Yen
  Yen14-02-2008

  Hi Rob, ik stel me kandidaat om alle spelfouten en -dt fouten uit je manuscript te verwijderen. Dit alles voor een vriendenprijsje (hoewel ik waarschijnlijk enorm veel werk zal hebben 🙂

 12. The voice
  The voice14-02-2008

  Yen,
  dt-errors are not that frequently encountered in English, but I’ll keep it in mind!
  Trouwens, je moest nog je haakjes sluiten in je post en een punt na je smiley had het geheel ook correcter gemaakt.
  Als corrector in spe maak je dus geen goeie beurt! Ha!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.