Jonge Belgen bedwingen grootmeesters in Nederland

MaenhoutZaterdag speelden de Belgen van Sas Van Gent tegen de autoritaire leider in de Nederlandse interclubs. Ringoir, Maenhout en Goormachtigh zorgden voor verrassende uitslagen. Voorts heeft Fide bekend gemaakt dat de match tussen Topalov en Kamsky in november dit jaar gespeeld zal worden, maar er is nog discussie over de plaats…

Topalov en Kamsky hebben tijd, maar nog geen plaats

Fide kondigde gisteravond op zijn website aan dat de match tussenKamsky en Topalov eind november zal gespeeld worden, van 26 november tot 12 december om precies te zijn. Niets bijzonders, maar over de plaats bestaat plots onduidelijkheid. Fide ging eerder akkoord met een bod van de Bulgaarse schaakfederatie. Dat bod omvatte 150 000 euro. Dat is relatief gezien erg weinig en nu kondigde Fide aan dat andere kandidaten zich met een hoger bod toch nog kunnen melden (voor 11 april). Het minimumbedrag zou dan 250 000 euro zijn. Hiermee komt Fide ook tegemoet aan het bezwaar dat Kamsky had neergelegd bij het feit dat de match in Topalov’s thuisland gespeeld zou worden.

TopalovOm de belofte aan Bulgarije niet volledig te verbreken, stelt fide daartegenover dat de Bulgaren de kans hebben om het bod dat komt te evenaren. Bulgarije blijft dus de belangrijkste troef in handen hebben. Dit lijkt echter een ietwat slinkse manier om de Bulgaren toch te verplichten om een hoger bedrag dan afgesproken te investeren. Anderzijds is het voor nieuwe bieders ook maar weinig aantrekkelijk dat hun bod zomaar overruled kan worden door de Bulgaren. Kortom: Fide laat weer van zich horen en de kans dat er problemen komen, is niet ondenkbaar. Wordt vervolgd.

Lees ook:

Maenhout en Ringoir bedwingen grootmeesters, Goormachtigh stunt tegen IM

Zaterdag werd in Nederland de zesde ronde van de interclubs gespeeld. De strijd om de titel lijkt beslist, want HSG Hilversum heeft een ruime voorsprong op de ploeg uit Groningen (een ploeg met de klinkende naam “hotels.nl”). HSG is op papier ook een prima ploeg met onder andere Loek Van Wely, Stellwagen, Seirawan, L’Ami en Smeets op de lijst. Dat schoon volk heeft een voorsprong van 3 punten en 10 bordpunten op Groningen. In Nederland krijg je 2 punten voor een ploegoverwinning en 1 punt bij een gelijkspel. De matchpunten zijn belangrijker dan de bordpunten. De ploegen bestaan uit 10 borden in plaats van 8.

GeirnaertDe leiders uit HSG bezochten zaterdag de ploeg Sas van Gent en dat is een ploeg die voor het grootste deel uit Belgen bestaat. Zaterdag stonden Bart Michiels, Tom Piceu, Tanguy Ringoir, Steven Geirnaert, Thibaut Maenhout, Gunther Deleyn en Johan Goormachtigh in de ploeg. Enkele van hen deden het uitstekend. Ringoir hield GM Jan Smeets op remise terwijl Maenhout hetzelfde deed met GM Friso Nijboer. Johan Goormachtigh won zelfs van Ruud Janssen (2512) en Geirnaert klopte Henk Vedder (2364). De rest verloor helaas, waardoor HSG toch nog met 3-7 won. Sas Van Gent staat voorlaatste.

 1. johan
  johan13-02-2008

  Is er eigenlijk een website waar de partijen van de Nederlandse competitie op te bekijken of te downloaden zijn?

 2. Maarten
  Maarten13-02-2008

  Ja, http://www.schakers.info

 3. rv
  rv13-02-2008

  http://www.schakers.info, wel gewoon als tekst

 4. scheven
  scheven13-02-2008

  enkel die van meesterklasse: http://www.schakers.info

 5. Johan De Ryck
  Johan De Ryck14-02-2008

  Bedankt!
  En rv: blijkbaar kan je van elke match een aparte pgn downloaden. Dus ook van Sas Van Gent – HSG, met alle hierboven vermelde partijen in.

 6. Alain Talon
  Alain Talon17-02-2008

  Gewoon op de pgn file klikken en kiezen voor opslaan als ! dan gewoon openen met bv Chessbase zo eenvoudig is dat. Als je niet kiest voor opslaan als gaat het open als een tekst natuurlijk

  Een zeer goed initiatief van onze nederlandse vrienden als zou het aleen iets beter kunnen Elo enz

 7. Gonzo
  Gonzo22-02-2008

  Urgh.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.