Wereldtop schiet terug in actie

AkopianVrijdag begint het grand slamtornooi van Morelia-Linares en vandaag is het sterkste open tornooi ter wereld gestart: de Aeroflot Open in Moskou. Van de ongeveer 60 grootmeesters is de Armeen Vladimir Akopian de topfavoriet, maar hij stond vandaag al een eerste remise toe terwijl de second seed zelfs verloor. Er spelen ook enkele Belgen mee…

Meer dan 60 grootmeesters strijden in Moskou

Het Aeroflot open is een van de sterkste, zoniet hét sterkste open tornooi ter wereld. Die “open” is relatief, want de ongeveer 60 grootmeesters spelen in een afgebakende A-groep (in vergelijking met Cappelle La Grande, waar iedereen in 1 groep speelt). Het deelnemersveld is net als de vorige jaren niet min: Akopian, Volokitin, Timoteev en Bologan zijn de elofavorieten, maar als je weet dat iemand als Caruana (2598) 25ste geplaatst is, kan je er vanuit gaan dat het verloop van het tornooi erg close zal zijn.

Dat blijkt meteen in de eerste ronde, waar Akopian een remise moest toestaan tegen Mamedov en waarin Volokitin zelfs meteen verloor (tegen Minasian). 19 spelers zijn samen aan de leiding met 1/1. De titelverdediger, Evgeneij Alekseev, speelt niet mee.

In Aeroflot zijn er ook reeksen voor de “lagere” elo’s en daarin vinden we een 6tal Belgen terug: Marcel Thirion, Jean-Paul Charlier, Pierre Fontaine, Helmuth Debusschere, Dieter Guffens en Patricia Dekoker. 

Wie wint in Morelia-Linares?

Radjabov Morgen (15 februari) start het tweede grand slamtornooi van 2008. In het Mexicaanse Morelia verdedigt Vishy Anand zijn titel tegen een groepje elitespelers: Topalov, Ivanchuk, Aronian, Leko, Radjabov (die terugkeert naar de plaats waar hij vorig jaar werd beroofd), Shirov en Carlsen. Carlsen is de grote publiekslieveling, naast thuisspeler Shirov maar de favorietenrol is sowieso weggelegd voor Anand en eventueel de winnaar van 2006 en Wijk Aan Zee, Levon Aronian.

Tot 23 februari spelen de kleppers in Morelia om een weekje later de terugronde in het Spaanse Linares af te werken.

Schaakfabriek zit vanaf zaterdag in Cappelle La Grande, maar zal toch proberen een basis aan informatie te voorzien over deze toptornooien.

  1. Johan
    Johan15-02-2008

    Klein spellingsfoutje, ’t is seeD en niet seet. Die dekselse engelse taal toch. 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.