Inventi pakt uit met ijzersterk grootmeestertornooi

SpeelzaalHet Antwerpse bedrijf Inventi heeft vandaag zijn deelnemersveld voor 2008 bekend gemaakt en daar staan enkele verrassend sterke namen op. De publiekstrekkers zijn Bu Xianghzi (2700+), Miroshnichenko en Jan Timman. Bart Michiels en Geert Vanderstricht nemen het Belgische tintje in dit tornooi voor hun rekening. Voorts valt vooral het ietwat ongewone programma op…

Inventi kiest voor sterke grootmeesters

Vorig jaar was het tornooi in het hartje van Antwerpen nog een “gewoon” (niet negatief bedoeld) IM-normentornooi met een grote Nederlandstalige aanwezigheid.

MiroDe ambities van het bedrijf lagen dit jaar blijkbaar hoger, want de lijst die vandaag openbaar is gemaakt is niet min: Bu Xiangzhi (nu 2691, maar dankzij een wereldprestatie in Gibraltar zal hij de norm van de 2700 overschrijden), de titelverdediger Evgenij Miroshnichenko (2646), oude topper Rafael Vaganian (2613) en de op een na sterkste vrouw ter wereld Koneru Humpy (2612) vertegenwoordigen een erg knappe affiche. Voeg daar nog eens de namen van Jan Timman, Jan Werle en de Belgen Bart Michiels en Geert Vanderstricht aan toe en je ziet dat dit een erg sterke en uitgebalanceerde affiche is. De lijst wordt nog aangevuld met GM Katherina Lahno (2475) en GM Schleber (2489). Hiermee is dit tornooi het sterkste in Belgiƫ sinds het Lost Boys van enkele jaren geleden.

Het evenement valt dit jaar niet meer samen met het BK, maar wordt nu in augustus georganiseerd (helaas gelijklopend met het tornooi in Brasschaat), van 23 tot 31 augustus om precies te zijn. Er wordt ook een jeugdtornooi aan gekoppeld met enkele genodigde jeugdspelers. Dat tornooi wordt in het eerste weekend georganiseerd.

3 van de 9 rondes niet toegankelijk voor publiek

Vorig jaar viel het tornooi al op door zijn buitengewone accommodatie omdat er gespeeld werd in het bedrijf zelf, wat de standing naar buiten toe vergrootte. Ook dit aspect gaat dit jaar een stuk verder.

Deze deuren blijven 3 dagen geslotenZo zijn 3 van de 9 rondes enkel toegankelijk voor genodigden en niet voor de echte schaaktoeschouwers. Dit is een vrij uniek en toch wel ongewoon gegeven in het Belgische schaken (zelfs in het internationale schaken). Inventi gebruikt het tornooi om zijn bedrijfscontacten uit te breiden en er deels een PR-evenement van te maken. De slogan “Schaken, ondernemen en verkopen: meer gelijkenissen dan men vermoedt” is daar een sprekend voorbeeld van.

Om dit te compenseren, wordt op de andere speeldagen commentaar voorzien van IM Jan-Willem De Jong, de nummer 2 van vorig jaar. Hij analyseert de partijen voor het publiek in ronde 3, 4 en 5.

  1. tom vananderoye
    tom vananderoye16-02-2008

    woehoe! schitterend! lang leve inventi! echt een paar geweldige namen

  2. tom vananderoye
    tom vananderoye16-02-2008

    mooie website… eventjes gerekend: gemiddeld elo 2546 = category XII voor het moment. Mooi

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.