Cappelle start met enkele verrassingen

CappelleVanmiddag om 16u is het schaakfestival in Cappelle La Grande begonnen. “Festival” is het juiste woord, want Cappelle is meer dan een gewoon open tornooi. Vugar Gashimov is topfavoriet, maar zal stevige concurrentie krijgen van zo’n 50 GM’s, van wie een groot deel al puntjes liet liggen…

Een tornooi met 50 kanshebbers

Ongeveer 600 spelers zijn net over de Franse grens naar Cappelle La Grande afgezakt voor het jaarlijkse schaakfestival. Naast een hele berg ijzersterke grootmeesters, aangevoerd door Vugar Gashimov (2665), Sergey Fedorchuk (2645) en Evgenij Miroshnichenko (2643), is dit een van de allersterkste open tornooien ter wereld. De gemiddelde Fide Meester mag zelfs blij zijn als hij/zij bij de beste 200 inschrijvingen te vinden is.

Het mag niet verbazen dat een deelnemersveld van zulke grootte ook erg gevarieerd is. Op de absolute wereldtop na is zowat elke kleurrijke schaker hier aanwezig. Een bloemlezing:

Amon Simutowe is de eerste Zambiaan en niet Noord-Afrikaan uit de geschiedenis die GM-normen op zijn naam heeft staan. Zoals je kan zien is hij de warme temperaturen van zijn thuisland nog niet vergeten, hoewel we moeten toegeven dat het vrij koud was in de speelzaal. Hij speelde in de eerste ronde trouwens tegen onze landgenoot Andy Maréchal (Simutowe won).

Dit is Anna Rudolff. Zij is niet echt een bekende schaakster, maar kwam dit jaar plots in het wereldnieuws toen enkele GM’s haar beschuldigden van valsspelen. Ze zou via haar lippenstift hulp hebben gekregen tijdens haar partijen. Geen lippenstift te zien hier…

Anthony Wirig moeten we aan velen niet meer voorstellen, maar deze Franse jongeling is wereldberoemd voor zijn opvallende kapsel, dat hem de bijnaam “Antenna” heeft opgeleverd. Wirig scoorde hier vorig jaar trouwens een Grootmeesternorm.

Net als vorig jaar zijn er enkele ijzersterke Oostblokschaaksters die niet alleen opvallen door hun schaakspel, maar ook met een kleurrijke garderobe.

Vijfde geplaatste Kotronias bijt meteen in het zand

Naast al dit schoon volk doen er ook nog een hele pak Belgen mee, met als sterkste Vadim Malakhatko. Ze zijn met zoveel dat het eigenlijk onmogelijk is om een fatsoenlijk overzicht te maken. We hopen in de loop van het tornooi een beter beeld te kunnen geven.

In Cappelle speelt men het écht open: iedereen zit in 1 grote groep. Om te zorgen dat de GM’s niet eerst een pak “prutsers” over de vloer krijgen, wordt gespeeld volgens het versnelde Zwitserse systeem. Zo krijgen de toppers vanaf ronde 1 spelers tegen die hun kunnen al bewezen hebben. Dit zorgt altijd voor enkele mooie verrassingen en ook dit jaar is dat het geval. Enkele grote namen sneuvelden meteen. Een voorbeeld is vijfde geplaatste Vassilias Kotronias, die het af moest leggen tegen een jonge Noor, IM Jon Ludvig Hammer. Lieten ook nog punten liggen: Sandipan, L’Ami, Burmakin, Vitiugov, Spraggett en nog vele anderen.

Spektakel in Morelia

Nog kort de uitslagen van de eerste 2 rondes in Morelia. Het deelnemersveld doet strijd vermoeden en ze stellen ons nog niet teleur:

Ronde 1:
Shirov-Anand 0-1
Topalov-Aronian 1-0
Leko-Radjabov 1-0
Carlsen-Ivanchuk 1/2

Ronde 2:
Anand-Aronian 0-1
Radjabov-Topalov 1/2
Shirov-Carlsen 1/2
Ivanchuk-Leko 1-0

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.