Bredene raast door met andere topborden

MiroFedorchuk verloor zijn eerste halfje in Cappelle en Miro won zijn tweede partij op rij. Deze grootmeesters zullen nog lang meegaan voor de strijd om de titel in Cappelle, maar dat heeft ook zijn nadelen: Door hun deelname moest Bredene enkele andere grootmeesters optrommelen voor de nationale interclubs. Dat bleek echter geen probleem…

Cappelle en interclubs gaan hand in hand 

Cappelle La Grande en de nationale interclubs kunnen we niet los van elkaar bespreken. Om een voorbeeld te geven: de helft van de Bredense topspelers zitten nu in Frankrijk te schaken in plaats van in de kuststad en dit fenomeen zal zich voor meerdere teams wel voordien.

We gaan eerst naar Frankrijk, waar de Bredense topborden Miroshnichenko en Fedorchuk tot de topfavorieten behoren. Miro was vorig jaar nog gedeeld winnaar in Cappelle en is ook nu prima gestart. Hij won vandaag met wit en heeft 2/2. Fedorchuk liet van de 4 top-seeds als enige het eerste halfje liggen, tegen GM Khrushiov (2502) . Gashimov en Moiseenko wonnen wel, waardoor er nog 3 van de 5 topelo’s overblijven met het maximum.

LazarevMiro en Fedorchuk zijn vaste klant in de ploeg van Bredene, net als bijvoorbeeld Malakhatko. Bredene had echter nog een paar GM’s achter de hand gehouden: topper Mihael Roiz speelde, net als Vitaly Golod, Vajda, … . Kortom: het verzwakte Namen was een vogel voor de kat. Hun ijzersterke bord 1, Istratescu, hield Roiz wel op remise en dat werd overgedaan door 3 andere borden (Brunner, Jelmer en Mullon). Vooral op de lagere nummertjes haalde Bredene zijn gram. Namen was daar immers fel verzwakt. De enkele 2000-spelers waren niet opgewassen tegen het geweld van Hovhanisian, Sidonia Vajda en GM Lazarev (foto). Het werd uiteindelijk 20-12 voor de leider.

Bredene doet daarmee een prima zaak, want directe achtervolger Eynatten verloor zwaar van Charleroi. Eupen won ook met 20-12 en blijft in het zog van de Bredenaars.

Terug naar Cappelle om eens een blik te werpen op enkele landgenoten. Malakhatko stond na zijn overwinning gisteren een eerste remise toe. Overigens viel nog de partij van Eric Denayer op, tegen de sterke Nederlandse GM Erwin L’Ami. Met wit leek hij het goed te doen, maar uiteindelijk was het de GM net iets té veel GM.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.