Nationale interclubs stevenen af op ultieme climax

Buhr was de verrassing van de speeldagDe laatste ronde van de nationale interclubs brengt dé droomaffiche tussen topfavoriet Bredene en eerste achtervolger CREC Charleroi. Bredene kwam immers niet verder dan een 16-16 gelijkspel, terwijl Charleroi korte metten maakte met zijn tegenstander. Het verschil tussen beide clubs is nu slechts 5 puntjes. Voorts zijn de 2 kampioenen uit de tweede klasses bekend…

Rochade Eupen gooit roet in het Bredense feestje

Bredene leek zegezeker, maar had in de laatste 2 rondes wel nog af te rekenen met de directe achtervolgers. De eerste was Rochade Eupen. Om niets aan het toeval over te laten koos Bredene voor een ijzersterke ploeg met een gemiddelde elo van 2584 (het is lang geleden dat een ploeg van dit niveau in eerste gespeeld heeft). De Eupense garde was ook niet slecht vertegenwoordigd met 2440 als gemiddelde, maar was vooral zwakker op de lagere borden.

L'AmiHet draaide echter anders uit. Op de eerste borden hielden de grootmeesters elkaar in evenwicht (foto). Chuchelov verloor van Fridman, maar Feygin verraste Fedorchuk. De grote problemen doken echter op op de laatste borden, waar de normaal ijzersterke Bredenaars het niveauverschil nu niet konden bevestigen. Golod en Vajda raakten niet verder dan remise tegen de twee 2300’s van Eupen (Ahn en Fiebig deden het uitstekend).

Czebe won op bord 7 met een gelukje van Meessen, maar Buhr zorgde voor de verrassing van de speeldag door Mher Hovhanisian te verslaan. Het is voor Mher de eerste nederlaag sinds zijn verliespartij tegen Dgebuadze op het Belgisch Kampioenschap in juli van vorig jaar. Een fenomenale reeks komt nu dus ten einde. Het resultaat is een verrassende 16-16.

Slecht voor Bredene, maar o zo leuk voor de neutrale toeschouwer, die op de laatste speeldag een prachtige affiche kan verwachten. Bredene’s andere concurrent, CREC Charleroi, maakte immers korte metten met Eynatten 2. 20-12 werd het na overwinningen van Gharamian (nadat Wantiez een remiseaanbod had geweigerd), Eliet, Laurent en Israel. Door die zege nadert Charleroi tot op 5 puntjes van Bredene. Met het onderlinge duel in de laatste ronde is alles dus nog mogelijk, al is het duidelijk dat Bredene favoriet blijft.

Bredene en Wirtzfeld winnen de titel in tweede

Lager in de rangschikking viel vooral de overwinning van Borgerhout in het semi-degradatieduel tegen Namen op. Namen was op papier op elk bord 100 punten of meer in het voordeel, maar kreeg een heus pak slaag. Wemmers, Knoppert, Vandenbrande en De Haan verasten (met 1 r inderdaad) hun sterkere tegenstanders. 19-13 winst voor Borgerhout enhet verblijf in eerste is voor hen nu vrijwel zeker.

Zij zullen dan gezelschap krijgen van 2 topploegen: Wirtzfeld en Bredene. Beide ploegen hebben een enorme voorsprong vergaard in de 2 reeksen in tweede nationale. Beide teams hebben meer dan de nodige 16 punten voorsprong en kunnen zelfs met een 24-8 nederlaag in de laatste ronde zeker zijn van een plaats in eerste. Dat was ook niet verrassend, want beide teams staken er ook op papier met kop en schouders bovenuit en hadden duidelijk de ambitie om niet lang in tweede te blijven.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.