Anand domineert spectaculair Linares

AnandIn Linares (Spanje) zorgt het 2de grand slam-tornooi van het jaar voor een pak spektakel. Ondanks de onvoorspelbare en grillige partijen is er na 11 ronden toch 1 autoritaire leider: titelverdediger Vishy Anand staat een punt voor op enkele achtervolgers…

Deel 2 van de Grand Slam levert even veel spektakel

Spektakel. We kunnen het woord niet genoeg gebruiken als we kijken naar het grand slam-tornooi dat momenteel in Linares aan zijn tweede deel toe is. Het eerste luik in Morelia was al prachtig met meer beslissende partijen dan remises en die trend wordt, weliswaar in iets mindere mate, voortgezet in het Spaanse luik in Linares.

speelzaal, foto@ChessvibesAlle partijen die totnogtoe gespeeld zijn, zijn promotie voor de schaaksport, ondanks het feit dat er ook regelmatig grote fouten gemaakt zijn. Het deelnemersveld zal daar niet vreemd aan zijn. Met Anand, Topalov, Shirov, Carlsen, Aronian en Radjabov zijn rasechte vechters binnengehaald. Voeg daar nog eens Ivanchuk aan toe die er zin in heeft (en enkele dramatische momenten meemaakte) en Leko die enkele verliespartijen moet ophalen en de trend is meteen gezet.

Anand loopt de minste kleerscheuren op

Uit dat bonte pakket is er één speler die er bovenuit steekt. Titelverdediger Viswanathan Anand valt voor een keer vooral op door degelijkheid: hij wint enkele partijen en verliest er slechts 1, goed voor een mooie 7/11 en een ongedeelde eerste plaats. Het punt meer dat hij op zijn achtervolgers heeft opgebouwd is dan ook vooral te wijten aan die degelijkheid. Zowel Aronian, Carlsen als Topalov verloren al 3 partijen en blonken zowel uit in knap aanvalsspel als in dubieuze varianten of foutvolle partijen.

Anand-Shirov, foto@ChessvibesNet onder hen vinden we Radjabov en Ivanchuk terug, die tevreden moeten zijn met 5/11. Ivanchuk speelde totnogtoe prima, maar was in het begin wat ongelukkig. Radjabov vindt zijn draai voorlopig nog niet en speelde tegen zijn gewoonte in bijzonder veel remises (1 winstpartij, 2 verliespartijen). De tail-enders van dienst zijn de slappe Leko, die gisteren wel een goede winst boekte tegen Carlsen, en de plots totaal uit vorm zijnde Alexei Shirov met 4.5/11. Shirov was het tornooi nochtans prima gestart in Morelia, maar in Linares moest hij een 0.5/4 slikken.

Er zijn nog 3 rondes te spelen in Linares en daarmee is gezien de vechtlust van de spelers nog alles mogelijk. Wij danken Chessvibes voor de foto’s en je kan bij hen ook terecht voor een pak interviews en filmpjes.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.