Carlsen zet de achtervolging op Anand in

Carlsen-Topalov @ ChessvibesMagnus Carlsen heeft in Linares zijn remonte op leider Anand ingezet. Hij won in een spectaculaire partij met wat geluk van een blunderende Topalov. Alle andere partijen eindigden op remise. Carlsen staat nu een half punt achter Anand…

Carlsen-Topalov typeert het Linares-tornooi

De clash tussen de jonge Noor en de Bulgaarse oud-wereldkampioen stond bol van de verrassingen. Het begon al op zet 1 toen Carlsen Topalov opnieuw verraste met 1.c4 (we zeggen “opnieuw” omdat hij in de heenmatch in Morelia de Aljechinverdediging gespeeld had). Een opening die niet echt bij de stijl van beide spelers past zou je denken, maar al snel kwam een scherpe stelling op het bord.

Topalov won 2 pionnen en leek de stelling onder controle te hebben. Carlsen zocht en vond enige compensatie door druk te zetten op de zwarte koningsvleugel. Dat leek niet echt succesvol te zijn tot Topalov volledig de pedalen verloor. Eerst gaf hij Carlsen de kans om zijn compensatie uit te breiden en op het einde van de partij liet de Bulgaar zich pardoes mat zetten na een enorme blunder in de volgende stelling:

Carlsen-Topalov

Topalov met zwart speelde hier 34…Pc6??? en ging onverbiddelijk mat na 35. Df6+ Kg8 36. De6+ Kf8 37. Lg5!! en het loopt mat op h6. Een ongelooflijke blunder op dat niveau. Het simpele 34… Dd5 was waarschijnlijk remise-achtig.

Deze partij is een mooie afspiegeling van het gehele tornooi Morelia-Linares: veel risico’s, een spectaculaire ommekeer en helaas ook opnieuw een stevige blunder.

In de andere partijen werd het remise al was dat niet zonder inspanning. Shirov probeerde hard om Aronian af te troeven, terwijl Ivanchuk en Radjabov ook hun best deden om er iets van te maken in een Shveshnikov.

  1. Anand 7.5/12
  2. Carlsen 7/12
  3. Aronian 6.5/12
  4. Topalov 6/12
  5. Radjabov
    Ivanchuk 5.5/12
  6. Leko
    Shirov 5/12
  • Foto’s komen van Chessvibes, waar je ook alle uitslagen, standen, interviews en dies meer vindt.
  1. Der Alte
    Der Alte05-03-2008

    Wat een heerlijke blunder van Topalov! Topgrootmeesters zijn dus ook maar mensen van vlees en bloed…
    De gewone “amateurs” moeten dus niet wanhopen.

  2. wim
    wim05-03-2008

    De partij van Aronian moet je ook naspelen. Het is een ongelofelijke onsnappingspartij met minorpromotie en al. Schitterend verdedigingswerk!

    Ach, ach die vooroordelen tegenover het Engels. Alsof je na e4 altijd zo’n schitterende partijen krijgt (Russisch!).

  3. Der Alte
    Der Alte05-03-2008

    Inderdaad, Shirov-Aronian was allesbehalve een salonremise. Gewoon indrukwekkende techniek van Aronian!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.