Anand wint Linares

Anand, foto@ChessvibesOndanks verwoede pogingen van Carlsen om hem bij te benen, waren de 4 remises van de laatste ronde goed voor Anand’s derde Linares-zege. Carlsen werd tweede, Aronian en Topalov derde…

Carlsen zwoegt, maar blijft steken op remise

Anand-Topalov was dé blikvanger van de laatste ronde, maar eigenlijk viel de partij wat tegen.

Anand-Topalov foto@ChessvibesAnand hield zijn schaapjes erg vlot op het droge en toen een gelijk eindspel werd bereikt was de zaak meteen beklonken voor de Indiër. Enkel Carlsen kon hem nog bijhalen, maar zelfs dat kon de pret niet bederven, want Anand had het onderlinge duel gewonnen en was sowieso zeker van de titel. De Indiër reageerde met een quote die het allemaal samenvat: “Ik heb niet alleen genoten van mijn eigen schaak dit tornooi, maar ook als schaakfan was dit een erg boeiend tornooi.”

Toch wilde Carlsen zijn huzarenstukje van Wijk Aan Zee herhalen. Hij kwam in een iets beter eindspel terecht en probeerde 69 zetten lang te winnen. Radjabov had uiteindelijk niet zoveel moeite om het te houden, waardoor remise een billijk resultaat was. Carlsen zal erg blij zijn met zijn prestatie. Hij komt in april de top-5 van de wereld binnen en heeft zijn status als “supertalent” uitgebreid tot een status als vaste waarde in de schaaktop.

Leko-Aronian had een kort en tactisch middenspel op bekend terrein van de Armeen, maar de rook verdween snel en een herhaling van zetten van Leko bezegelde de puntendeling. Rook zagen we bij Shirov-Ivanchuk nauwelijks. Beide heren speelden wel wat zetjes, maar waren duidelijk tevreden met een remise in de laatste ronde.

Ivanchuk drama tegen Carlsen @ ChessvibesIvanchuk was een van de meest opvallende figuren in deze editie van Linares. Hij speelde enkele dramatische partijen waarin tijdnood hem nekte. Vooral zijn nederlaag tegen Carlsen en Aronian zal hij niet snel vergeten. Tegen Carlsen besloot de scheidsrechter dat Chucky op tijd verloren had en tegen Aronian blunderde hij een stuk weg. Zijn winst tegen Leko zorgde voor een positieve noot, maar ook daar struikelde hij over tijdnood. Hij dacht immers dat Leko zijn vlag gevallen was, maar nu kwam het niet goed uit voor Chucky. Leko had immers de 40ste zet bereikt met nog 2 seconden over (je kan alle “incidenten” trouwens terugvinden in de filmpjes van Chessvibes).

  1. Anand 8.5/14
  2. Carlsen 8/14
  3. Topalov, Aronian 7.5/14
  4. Radjabov 7/14
  5. Ivanchuk 6.5/14
  6. Leko, Shirov 5.5/14

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.