Jan Smeets is Nederlands kampioen na verrassend slot

SmeetsDaniel Stellwagen ging de laatste ronde in met een bonus van een half punt, maar in het onderlinge duel met een van zijn directe concurrenten liep het helemaal mis. Smeets won en moest dan bang afwachten wat zijn co-tweedes L’Ami en Ernst zouden fabriceren tegen de laatste twee uit de stand. Een ongelooflijk scenario ontspon zich…

De laatsten in de stand beslissen mee over de titel

De 10de ronde van het NK zorgde voor een prachtige laatste ronde. Stellwagen won immers van Jan-Willem De Jong, terwijl Smeets (die toen samen met Stellwagen aan kop stond) remise moest toestaan tegen Daan Brandenburg. Sipke Ernst won die ronde, terwijl L’Ami en Tiviakov remiseerden.

JanssenDaardoor was de situatie een stuk “simpeler” voor de laatste ronde. Stellwagen had een half punt voorsprong op Smeets, L’Ami en Ernst. Met de klepper Smeets-Stellwagen en de op papier haalbare kaarten voor L’Ami (met wit tegen de laatste, Bosboom) en Ernst (met zwart tegen de voorlaatste, Ruud Janssen) was het razendspannend maar wel duidelijk: iedereen behalve Stellwagen (hoewel die ook een winst nodig had om een tiebreak te vermijden) moest winnen om de titel nog te kunnen halen.

De tail-enders Janssen en Bosboom zetten de tornooizaal in Hilversum helemaal op zijn kop door beiden plots te winnen in de topduels tegen de titelkandidaten. Ernst kwam een pion achter tegen Janssen en toen de stelling ook nog eens weinig perspectief bood, zag het er voor hem sowieso slecht uit. Janssen, die totnogtoe eigenlijk een ronduit zwak tornooi speelde, hield nu wel zijn hoofd koel en wikkelde af naar een gewonnen eindspel. Stukwinst besliste het lot van de eerste titelkandidaat.

BosboomBij Erwin L’Ami was het nog een stuk ingewikkelder. Bosboom offerde tijdelijk een pionnetje in een koningsindiër, maar kreeg toch heel wat spel. Lange tijd knokten beide spelers voor een stellingsvoordeel tot Bosboom plots een gevaarlijke d-pion kreeg. In grote tijdnood bleek de d-pion doorslaggevend. L’Ami erg verrassend uitgeteld.

Alles hing dus af van de topper tussen Smeets en leider Stellwagen. Lange tijd ging hun Siciliaan redelijk gelijkopgaand, tot de tijdnoodfase aanbrak. Daarin blunderde Stellwagen enorm en Smeets won een stuk. Waarschijnlijk een grote psychologische klap voor Stellwagen en iets later gingen de stukken in de doos. En zo heeft Smeets met zijn 7.5/11 simpelweg een half punt meer dan Stellwagen en de andere onverwachte tweede: Dimitri Reinderman (die leuk won van Brandenburg en optimaal profiteerde van de uitschuivers van L’Ami, Ernst en ook Tiviakov die heel erg verrassend verloor van Jan-Willem De Jong).

Smeets is dus de ietwat verrassende Nederlandse Kampioen, een titel die goed is voor 10 000 euro.

 1. Smeets 7.5/11
 2. Reinderman
  Stellwagen 7/11
 3. Ernst
  L’Ami 6.5/11
 4. Nijboer
  Tiviakov 6/11
 5. Visser 5.5/11
 6. De Jong
  Janssen 4/11
 7. Brandenburg 3.5/11
 8. Bosboom 2.5/11

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.