Ural wint drankvol Russisch kampioenschap

JakovenkoUral Jekatarinaburg heeft met gemak het kampioenschap gewonnen, maar de meeste aandacht ging naar de favorieten uit Tomsk. De ploeg van onder andere Morozevich, Karjakin en Jakovenko kreeg een boete van 1000 roebels voor “breaching sporting discipline”, een subtiele verwoording voor overmatig drankgebruik…

“Drank is den duvel”

Met deze poëtische woorden maakte “den James” het intellectuele praatprogramma “Temptation Island 3” wereldberoemd in België. Wij hadden nooit gedacht dat deze quote van toepassing zou zijn in een artikel over een van de beste Russische ploegen ter wereld, maar het clubkampioenschap van 2008 gaf ons lik op stuk.

Karjakin, foto@ChessvibesTomsk was namelijk een van de grote favorieten voor dit tornooi met kleppers als Morozevich, Karjakin, Jakovenko, Van Wely en meer van dat schoon volk. Tomsk won vorig jaar en had ook al enkele Europese titels op het palmares staan. Dit jaar eindigde die monsterploeg echter 9de van de 12 ploegen. Die ontzettend zwakke prestatie had het voornamelijk te wijten aan een gigantisch pak rammel dat het in ronde 7 kreeg. Tegen de ploeg uit Saransk verloor Tomsk met maar liefst 5.5-0.5, een zelden geziene score op dat niveau, ook al is Saransk geen doetjesploeg (Ivanchuk, Volokitin, Sakaev ed.). Enkel Sergey Karjakin haalde een halfje.

De reden voor dat pak rammel kondigde de scheids van het tornooi voor ronde 7 al aan. Tomsk kreeg te horen dat het een boete van 1000 roebels (wat overeenkomt met ongeveer 30 euro) moest betalen voor “breaching sporting discipline” oftewel onsportief gedrag, iets wat in de voormalige Sovietunie blijkbaar betekent dat de spelers van Tomsk iets te veel wodka in de kelen hadden gegoten.

Andere topfavorieten profiteren

Wat de Russische bron van dit verhaal, Chesspro, nog moge weten: het zal binnenkort wel duidelijk worden. Tomsk was in ieder geval geen favoriet meer voor de titel na die eclatante nederlaag tegen Saransk. Daardoor wierp Ural Jekatarinaburg zich op als grote favoriet. Met spelers als Radjabov, Kamsky, Grischuk, Shirov en Akopian was Ural sowieso een fantastisch team.

IvanchukDe concurrentie dit tornooi kwam uiteindelijk vooral van Economist1 en Sarank. Zij werden aangevuurd door Alekseev en Ivanchuk (een van de topscorers op bord 1, na Wang Hao). Even leek Economist kans te maken om in de buurt van Ural te komen, maar die hoop werd nog voor de laatste ronde de kop ingedrukt. In ronde 10 vond Saransk (toen al op ruime achterstand) het niet meer de moeite om het de leiders moeilijk te maken. Met 6 remises in 6 partijen was de titel binnen voor Ural.

Ook in de laatste ronde werd er niet meer gestreden. Ural remiseerde opieuw 6 keer tegen de derde in de stand, Finek Gazprom Sint-Petersburg (de ploeg van Svidler). Daardoor raakte Sint-Petersburg zijn derde plaats trouwens nog kwijt aan Saransk.

1. Ural (Yekaterinburg) 17 (39.5)
2. Economist 1 (Saratov) 15 (37.0)
3-4. TPS Saransk (Saransk) 14 (37.0)
3-4. Finek Gazprom (Sankt Petersburg) 14 (35.5)

  1. scheven
    scheven14-04-2008

    Pfff als ze al in Rusland boetes gaan geven voor drankgebruik, waar gaan we dan naartoe in deze wereld?

  2. Yen
    Yen14-04-2008

    Ken uw klassiekers Jan ! ‘Drank is den Duvel’ is van den James, die danser die met ene blonde Cindy tesamen was. ‘Talk to the hand’ is van Gringo en ‘Mijn libidos is enorm’ van nog een derde intellectueel. Een die-hard temptation-island fan 🙂

  3. Jan Van Leeuwen
    Jan Van Leeuwen14-04-2008

    Bedrink je.

    Wees altijd dronken. Daar gaat het om: dat is het enige. Om niet de afschuwelijke last
    van de Tijd te voelen die je schouders verbrijzelt en je naar de aarde toe drukt, moet je je
    onophoudelijk bedrinken.
    Maar waar aan? Aan wijn, aan poëzie, of aan deugdzaamheid, dat moet je zelf weten.
    Maar bedrink je.
    En als je, een enkele keer, op de traptreden van een paleis, op het groene gras van een
    greppel, in de sombere eenzaamheid van je kamer, wakker wordt, en de dronkenschap
    is al verminderd of verdwenen, vraag dan aan de wind, aan de golf, aan de ster, aan de
    vogel, aan de klok, aan alles wat vliedt, aan alles wat zucht, aan alles wat voortrolt,
    aan alles wat zingt, aan alles wat spreekt, vraag dan hoe laat het is: en de wind,
    de golf, de ster, de vogel, de klok, zullen je antwoorden: ‘Het is tijd om je te bedrinken!
    Om niet de gemartelde slaven van de Tijd te zijn, bedrink je, bedrink je voortdurend! Aan wijn, aan poëzie of aan deugdzaamheid, dat moet je zelf weten.’

    Charles Baudelaire: 1821-1867. Dit prozagedicht werd voor het eerst gepubliceerd
    in de Figaro van 7 februari 1867.

    http://users.pandora.be/jan.van.leeuwen/kvvnew2008.htm

  4. Fabrice Wantiez
    Fabrice Wantiez14-04-2008

    Een artikel van Susan Polgar oevr de laatste Jeugd Belgische Kampioenschap :

    http://susanpolgar.blogspot.com/2008/04/belgian-youth-championship.html

  5. Iemand
    Iemand14-04-2008

    Ik moet het enthousiasme omtrent de torenhoge boete wel engszins temperen, het gaat niet om €1000 maar om 1000 roebels wat overeenkomt met €27. Niettemin blijft het een grappig verhaal.

    bron: http://chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=4565

  6. Wesley Bielen
    Wesley Bielen15-04-2008

    Volgens ChessBase zou het boetebedrag
    slechts 27€ of 43$ bedragen.

    “the chief arbiter announced a 1,000 rouble fine for Tomsk for “breaching sporting discipline” – the usual formula in Soviet times for drinking. Karyakin was the only one of the team to score half a point in the wipeout of the favourites by Saransk. Odessky comments that the penalty is on the low side (by our calculations €27 or $43) “

  7. Jan Lagrain
    Jan Lagrain15-04-2008

    Oeps, merci om het te melden.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.