Persson verrast favorieten in Zweden

PerssonTiger Hillarp Persson heeft erg verrassend het Sigeman & Co tornooi in Malmo gewonnen. Opvallend was ook de goede prestatie van Ralf Akesson, die vierde werd. In Baku heeft Alexander Grischuk opnieuw de leiding genomen en in Liechtenstein wordt er ook geschaakt…

Persson en Akesson zijn de verrassingen van het tornooi

Met zijn 2491 was Persson een van de spelers die vooral mocht mikken op de subtop van het deelnemersveld. Hij was daardoor immers slechts 8ste geplaatst. Enkel Ralf Akesson (2466) en Axel Smith (2428) hadden minder elopuntjes.

De favorieten waren eveneens duidelijk: Daniël Stellwagen (2633) en Vasilios Kotronias (2611) waren de enige twee spelers die meer dan 2600 elo achter hun naam hadden staan. Voorts nog op de lijst: Jan Timman, Lars Bo Hansen, Lajos Portisch, Evgenij Agrest en Kjetill Lie, allen grootmeesters met een rating in de 2500.

AkessonDe eerste twee rondes zette meteen een trend voor de rest van het tornooi: Ralf Akesson, die ook in ons land erg actief is, klopte eerst favoriet Kotronias en daarna legende Lajos Portisch. Tiger Hillarp Persson was te sterk voor andere legende Jan Timman en Evgenij Agrest. Enkel Daniël Stellwagen kon volgen. Akesson werd snel terug met de voetjes op de grond gezet toen hij na een remise in ronde 3 een lange rokade scoorde (3 nullen op rij), onder andere door te verliezen van Persson. Die laatste bleef immers winnen. Hij en Stellwagen domineerden het tornooi met 4.5/5.

De kentering kwam er in ronde 7, toen Akesson met zwart stuntte tegen Stellwagen. En Persson, die bleef maar winnen. Daardoor ging hij de laatste ronde in met een punt voorsprong op Stellwagen, weliswaar met een onderling duel op het programma. Die partij eindigde echter op remise, waardoor Persson met een fenomenale 7.5/9 het tornooi wint. Stellwagen werd tweede met 6.5, Larsen derde met 6/9. De vierde plaats was weggelegd voor de sterke Akesson. Samen met Timman scoorde hij 5/9. Lajos Portisch werd laatste.

Grischuk opnieuw leider

De laatste ronde voor de laatste rustdag bracht opnieuw heel wat spektakel. Leider Grischuk deed de beste zaak door knap te winnen van Inarkiev. Daardoor is Grischuk opnieuw alleen leider, want Gashimov en Wang kwamen niet verder dan remise. Ook Shakriyar Mamedyarov deed een goede zaak door met zwart enigszins gelukkig te winnen van Navara. Mamedyarov komt daardoor op een punt van de leider, samen met Carlsen, Radjabov (die van Kamsky won) en Adams (die van Svidler won).

Het landje past nauwelijks op een postzegel, maar er is wel een heus schaaktornooi: we hebben het over de Liechtenstein Open. Na 6 rondes staat de Ukraïnse topseed Ovsjejevitch aan kop met 5.5/6. Er spelen ook enkele Belgen mee: Linton Donovan en Rudy Defour in de open reeks en Willem Hajenius in de seniorenreeks. Die laatste schitterde trouwens in ronde 2 door IM Blechsin te verslaan.

We geven nog even mee dat onze lezers in de rechterbalk bovenaan nu een “Actueel”-tekstvak kunnen vinden waarin de links staan naar de tornooien die momenteel bezig zijn.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.