Spektakel achter glas in Sofia

Cheparinov @ officiele siteGeen enkele remise. Dat is de leuke balans na de eerste ronde van het Mtel Masters Grand Slam toernooi in Sofia. Ivanchuk, Topalov en Cheparinov wonnen hun partij, die in een glazen bokaal werd gespeeld…

Sofia-regel achter glas

“The Sofia Rules” zjin intussen een bekend fenomeen in het topschaak. Enkele jaren geleden werd deze regel in Sofia (nogal logisch) ingevoerd. De regel is een ideetje van Danailov en wordt intussen op wel meer toernooien gebruikt.

BokaalHet toernooi in Sofia is al aan zijn derde editie toe en deze keer werd een andere nieuwigheid ingevoerd: de glazen bokaal. De bokaal werd niet in Sofia “ontdekt”, maar wel in Bilbao vorig jaar. Het concept is simpel: de bokaal is geluidsdicht en de spelers kunnen door een bepaalde reflectie in het glas niets zien van wat er buiten hun bokaal gebeurd. Zo kan er geen sprake zijn van beïnvloeding of valsspelen. Erg duur en poepsjiek dus, zeker in de prachtige klassieke zaal waarin de bokaal zich bevindt.

Ook het deelnemersveld is ieder jaar onderwerp van discussie. Telkens wordt wel voor één of meerdere onverwachte namen gekozen. Naast Topalov, Aronian, Ivanchuk en Radjabov zijn Cheparinov en Bu Xiangzhi dit jaar de witte raven van dienst. Beide spelers haalden dit jaar voor het eerst de 2700-grens.

Spektakel op dag 1

De Sofiaregel mondde in Baku uit in veel herhalingen van zetten en eeuwig schaakjes. In bakermat Sofia lijkt de regel meer succes te hebben. Dag 1 bracht immers geen enkele remise.

De twee topfavorieten speelden meteen een belangrijk onderling duel. Aronian won een pionnetje tegen Topalov die daar wel wat compensatie voor terugkreeg. Toen liep het grondig mis voor de Armeen, die plots 2 pionnen in het rood stond. 0-1 en meteen een erg belangrijke overwinning voor Topalov, die daarmee voor het eerst goed start in Sofia (waar hij de vorige edities telkens moest rekenen op een fenomenale comeback).

IvanchukIn de andere partijen leek Radjabov weinig problemen te gaan hebben tegen Ivanchuk, zeker niet toen Chucky een kwaliteit offerde voor ogenschijnlijk weinig compensatie. Die zal er zeker geweest zijn, want Radjabov offerde zijn kwal terug. Hij ruilde alles af en het pionneneindspel bleek een stuk makkelijker te zijn voor Chucky: Radjabov maakte een fout en Chuck incasseerde zijn eerste punt. Een partij die ons petje te boven ging.
De match tussen de nieuwkomers eindigde op een verdiende zege voor Ivan Cheparinov. In Baku zag hij de stukken nog om zijn oren vliegen, tegen Bu won hij een pion. Het daaropvolgende eindspel werd deskundig omgezet in een vol punt.

Ronde 1:
Aronian-Topalov 0-1
Radjabov-Ivanchuk 0-1
Cheparinov-Bu 1-0

De link vind je rechts bovenaan in het vakje “actueel”.

  1. Theo
    Theo08-05-2008

    Echt wel een leuk concept, die glazen geluidsdichte ruimte!!

  2. Thibaut M
    Thibaut M08-05-2008

    Na snel naspelen van de partijen, denk ik dat Aronian het grootste deel van de partij slecht stond.
    Dat pionnetje dat Aronian voorstond had geen betekenis, want juist daardoor had hij 2 geïsoleerde dubbelpionnen voor zijn koningstelling. Het leek me gewoon een verdiende zege voor Topalov.

    Ik vraag me touwens af of Cheparinov en Radjabov het zullen volhouden, na die 13 zware ronden in Baku…

  3. Jan Lagrain
    Jan Lagrain10-05-2008

    Topalov zelf zei in het interview na de partij dat “I was suffering all the game but then I started to create some threats and he played badly”.

  4. Thibaut M
    Thibaut M10-05-2008

    Zo blijkt eens te meer dat ik geen bal van de partijen op topniveau begrijp…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.