Piceu wint bloedstollend Vlaams Kampioenschap

PiceuIn de late uurtjes won Piceu een fantastische thriller tegen Bezemer (78 zetten en een ongelooflijk einde!), nadat Draftian eerder verloren had van Marcel Van Herck. In open reeks was het al even spannend en testwedstrijden eindigden in het voordeel van Thibaut Vandenbussche. Er werd gespeeld met een zaklamp…

Piceu wint ongelooflijke partij

In de voormiddagsessie werd heel het toernooi op zijn kop gezet: leider Draftian koos zoals gewoonlijk voor zijn stonewall-opstelling, maar dat bleek niet zo succesvol (zoals in dit Vlaams al wel meer het geval was). Marcel Van Herck hield alles goed onder controle en won na een grote blunder in tijdnood een volle toren. Draftian verloor en dus kon Piceu opnieuw alleen leider worden.

Piceu-BezemerDat deed de Bruggeling door na een boeiende partij Robert Schuermans te kloppen. Desalniettemin zou de laatste ronde alles beslissen. Draftian won met wit van Jan Rooze, waardoor Piceu moest winnen om testmatchen te vermijden. Zijn opponent was Arno Bezemer (2364). De partij startte tamelijk eenzijdig: Bezemer werd door Piceu keurig van het bord geborsteld. Met een kwaliteit meer leek de titelverdediger zegezeker.

Maar Piceu speelde enkele mindere zetten en liet Bezemer terug in de partij komen. Erg traag werd met wat gemanoevreer opnieuw een gewonnen stelling bereikt die opnieuw een keerpunt kende in de tijdnoodfase. Piceu blunderde een belangrijke vrijpion en ging dan maar op koningsjacht.

Piceu-BezemerDat leek succesvol maar in de stress van het moment vond Piceu de winst niet. Een totale anticlimax leek eraan te komen: met nog 20 seconden voor Piceu en anderhalve minuut voor Bezemer kwam een eindspel loper+paard tegen loper+toren op het bord, zonder pionnen. Gezien de tijdnood een onbegonnen zaak. Testmatchen drongen zich op, want dit zou remise worden. En dat na bijna 80 zetten geploeter in een zaal die volledig opgeruimd en leeg was.

Maar toen gebeurde in deze duidelijke situatie iets ongelooflijks: In 3 zetten blunderde de Nederlander zijn 2 stukken weg en met 13 seconden had Piceu nog net genoeg tijd om de mat te geven. Bezemer liet het zover niet komen en gaf op. Een bloedstollend einde met Piceu als kampioen!

Vandenbussche klopt Van de Wynkele in open lucht

Ook de open groep eindigde op een absolute climax. Leider Vandenbussche remiseerde tegen Devolder en zijn coleider deed het nog slechter. Adrian Roos verloor immers met wit van Rudy Van de Wynkele.

Van de WynkeleDaardoor waren er nog steeds twee leiders. De paring leek echter gunstig voor Van de Wynkele. Die moest immers met wit tegen Yves Surmont (2023), terwijl Vandenbussche met zwart tegen Pieter Steen moest knokken. Steen speelde helaas steenslecht die laatste ronde. Vdb kreeg makkelijk voordeel in een nochtans gelijk ogend middenspel. Enkele extra pionnen beslisten de strijd. “Ik zag niets, echt niets”, kloeg Steen achteraf, weliswaar met de glimlach. Voor Vdb was het dan wachten op de uitslag bij zijn concurrent Rudy Van De Wynkele.

Die besloot het tempo van Piceu-Bezemer te volgen. Beide partijen waren zo de laatste van het toernooi, meer zelfs, ze speelden zich af in een voor de rest volledig opgeruimde speelzaal. Van De Wynkele profiteerde uiteindelijk van de tijdnood van Surmont om enkele pionnen te winnen en ook de partij. Een knappe prestatie en ondanks het feit dat het 22u ’s avonds was, moesten de twee nog aan de bak in de testmatchen.

Vdw-Vdb in het donkerDie testmatchen werden buiten gespeeld, in het mooie weer. De eerste eindigde op remise. Het was intussen al tamelijk donker geworden, waardoor scheidsrechter Marc Clevers het bord en de klok belichtte met een zaklamp. Een grappig zicht voor een spannende tweede testmatch. Vandenbussche offerde een pionnetje, maar hield constant de druk op de stelling. Dat mondde uit in kwaliteitswinst en iets later ook de partij. Vandenbussche wint de open reeks en een plaatsje in het elitegezelschap van het BK in Eupen.

Dat brengt ons nog bij een voetnoot: ook in de elitereeks werden barrages gespeeld voor een plaats in dat elitekampioenschap. De strijd tussen Van Herck en Rooze eindigde onbeslist op 1-1. Buch brengt de beslissing. We weten nog niet wie van de twee dat plaatsje nu verdiend heeft. Meer uitleg volgt later.

Omdat dit artikel al lang genoeg is nog enkele vermeldenswaardige weetjes:

Benny Todts– De uitstekende prestatie van Benny Todts, die 4/7 scoorde na twee voor hem typerende winstpartijen tegen Lennart De Bock en Robert Schuermans (al had die laatste wel een offday in die partij).
– Mike Verkimpe scoorde zijn eerste winst tegen Atanasiu, die compleet de pedalen kwijt was.
– De blunders! Het tempo (1u30 voor 30 zetten) zal daar niet vreemd aan zijn. Helaas was uw dienaar een van die spelers die enkele fenomenaal slechte zetten deed, zowel in tijdnood als daarbuiten.

 1. Marcel Van Herck
  Marcel Van Herck13-05-2008

  Bij de partij Van Herck – Draftian moet ik eerlijkheidshalve opmerken dat ik zijn systeempje niet weerlegd heb.
  Vooral tijdnood deed hem uiteindelijk de das om.

 2. mathias
  mathias13-05-2008

  Ik ben het trouwens niet eens met “zoals gewoonlijk kwam hij er simpelweg erg slecht mee te staan.”
  Ik heb al drie keer met wit tegen Ashote moeten spelen, en elke keer toch even gekeken hoe de Belgische toppers zijn systeem weerlegden; het resultaat was drie keer gewoon heel slecht uit de opening komen voor mij.

  Objectief gezien zal het wel slecht zijn, maar hij beheerst het stellingstype zo goed (alle typische truukjes dus; niet slecht bedoeld), terwijl je als witspeler meestal op redelijk onbekend terrein bent. Een tactische wending missen is dan snel gebeurd, vooral als je gewoon bent om niet teveel te moeten nadenken in de opening.

 3. Peter
  Peter13-05-2008

  Ik denk dat het hier specifiek gaat over dit toernooi en in deze 7 ronden is Draftian daadwerkelijk niet één keer echt goed uit de opening gekomen, behalve mss tegen Daels.

  Bv tg Van Herck (ok, lag niet enkel aan de opening, maar Van Herck stond toch dik ok), Goormachtigh, Rooze (daar komt hij in een hoofdvariant van de Benoni maar met een zet minder, nl e3-e4 die hij extra moet invoeren), Atanasiu (viel mee, maar leek me toch matig met die paarden op e4 en d5) en tg Piceu kan je ook moeilijk een succes noemen.

  Maar de webmaster overdrijft idd wel wat 🙂

 4. Jan Lagrain
  Jan Lagrain13-05-2008

  Ik heb dat idd wat te rap geschreven (het was al laat, zal ik als excuus inroepen 🙂 ). Zoals je zegt, Mattias, is hij erg bedreven in die stellingen, maar ik doelde enkel op dit vlaams, waar het volgens mij toch juist is dat zijn openingen in dat systeem niet echt een succes genoemd kunnen worden. Maar ik heb het toch even genuanceerd. Bedankt voor de opmerking.

 5. hazanovitch
  hazanovitch13-05-2008

  wat een party tom !!!! groetjes hazanovitc

 6. KAra
  KAra13-05-2008

  Wat een spannende ontknoping! Jammer dat ik er niet bij kon zijn…
  Proficiat aan de kampioenen, en ook aan de rest natuurlijk om het zo spannend te maken.
  Waar gaat dat trouwens naartoe met die partijen van Benny? Zijn partijen van gisteren, vol met tactische grapjes en trukjes waren echt supergoed! Is dit de nieuwe vorm van het geëvolueerde todtsdom? Zoja, dan willen we wel meer van dat zien!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.