4 winnaars in Maastricht

SwinkelsDe grootste verrassing kwam daarbij van Robin Swinkels, die enkele sterke GM’s klopte en op buch het toernooi wint. Zijn medewinnaars waren Klimov, Nijboer en Jones…

Gezellige sfeer in broeierig hete zaal

“Volgend jaar gaan we hier iets op vinden. Misschien kunnen we grote parasols zetten, zodat de zon niet op de mensen brandt”, bedacht de piepjonge organisator Ashraf Ibrahim zich toen hij naar de prachtige glazen koepel keek waaronder een deel van de schakers in een verzengende hitte aan het denken waren. “Maarja, wie verwacht dan ook dat het 30 graden is in het begin van mei”.

ZaalHet was zowat het enige waar je spelers over hoorde klagen als je rondwandelde in de mooie, maar dus bloedhete speelzaal in het prachtige gebouw van de Leeuwenborgh-campus. Voor het overige niets dan lovende kritieken: een mooie speelzaal, goede accomodatie en dies meer.

Toch belette de hitte niet dat er duchtig gestreden werd achter het schaakbord. De grote verrassing daarbij was de jonge Nederlandse IM Robin Swinkels. Hij viel op door in het begin van topfavoriet Emmanuel Berg te winnen. Een knappe prestatie, maar het werd nog straffer.

EpishinNa een solide remise tegen Nijboer liet Swinkels geen spaander heel van Epishin en in de zesde ronde moest ook Dimitri Reinderman eraan geloven. Daar had Swinkels wel een gelukje voor nodig, maar de trend was gezet. Een remise in de laatste ronde tegen Klimov bracht zekerheid voor een fenomenale prestatie.

Met een tpr van 2753 was Swinkels zeker van de eerste plaats. Hij moest wel nog 3 spelers naast zich dulden: IM Klimov, GM Nijboer en GM Jones. Allen scoorden zij 6/7. Daarmee hadden ze een half punt meer dan een groepje met de grote favorieten Berg en Kotronias en een punt meer dan ondermeer Dgebuadze.

Ringoir en Bomans spelen een uitstekend toernooi

De prestaties van onze Belgen zijn niet in één zin te vatten, maar enkele landgenoten deden het ronduit uitstekend. De mooie stunt van Tanguy Ringoir kon u hier zondag al lezen net als de knappe prestatie van Jimmy Lafosse. Ringoir volgde met een 2.5/3 en een tpr van 2393. Prima prestatie.

Lafosse stortte helaas in na zijn nederlaag tegen Berg en scoorde een 0.5/3. Gezien de gemiddelde tegenstand blijft het een prima resultaat voor Lafosse en hij is een van de revelaties van het najaar.

BomansWie het eveneens prima deed, was kersvers Belgisch kampioen Arno Bomans. Naar goede gewoonte haalde hij enkele remises tegen enkele experts, waaronder Stef Soors. Zijn zege tegen de Nederlandse jeugdspeler Thijs Laarhoven (2193) was een hoogtepunt van zijn toernooi. Ook Roel Hamblok deed het prima, met zeges tegen Tom Bus (2255) en Indra Polak (2184).

We zouden een hele parlé kunnen neerschrijven over onze Belgen (Kastriot speelde bv ook prima), maar dat laten we aan u over. Je kan alle prestaties van de Belgen hier namelijk bekijken. We verwijzen ook graag nog door naar de officiële site en ons uitgebreid fotoalbum.

 1. Hugo
  Hugo13-05-2008

  Inderdaad een prachtig tornooi waar ze ons volgend jaar zeker zullen terug zien. Maar dan liefst in een andere zaal als het zo warm is. Want zoals een bij ons bekende deelnemer het mooi zei: ” Het trekt op niks, een perfecte zaal om tomaten in te kweken, maar niet om te schaken, en ik kan al niet tegen de warmte”
  We vertrouwen er wel op dat de organisatie voor een oplossing zal zorgen.

 2. wim
  wim14-05-2008

  Het zijn volgens mij Stief Gijsen en Yordi Schaeken die van de Belgen de beste prestatie in verhouding met hun elo hebben geleverd: Stief +1,51 en Yordi +1,44. Proficiat!
  De top 10:
  Gijsen, Stief +1.51
  Schaeken, Yordi +1.44
  Bomans, Arno +1.37
  Ringoir, Tanguy +1.24
  Lafosse, Jimmy +1.19
  Hermans, Chris +1.13
  Larmuseau, Maarten +1.12
  Goossens, Hanne +1.07
  Memeti, Kastriot +1.00
  Hamblok, Roel +1.00

 3. Roel
  Roel15-05-2008

  Even opmerken dat Yordi Schaeken op 7 rondes 6 remises haalde!(1x bye eerste ronde) Trots is hij als remisekoning.

 4. Yordi
  Yordi15-05-2008

  Bedankt.
  Ja, Roel maar daardoor ben ik wel ongeslagen he 😉

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.