Moro vermorzelt moedige tegenstand

CarlsenHet zou een titel van een Suske en Wiske-album kunnen zijn, maar het is de gang van zaken in Bosnië, waar Morozevich al zijn concurrenten op een hoopje speelt. In Hongarije heeft Carlsen de leiding genomen tegen Leko…

+4 voor Morozevich

Met zijn 2774 is Morozevich dé publiekstrekker in Bosnië. Daarmee is hij niet alleen de hoogst geklasseerde speler, maar ook de enige speler met meer dan 2700 elo. Dat is natuurlijk relatief want twee van zijn concurrenten, Movsesian en Dominguez, zitten virtueel over (Movsesian) de 2700 of net erop (Dominguez komt momenteel 2 punten te kort). De andere spelers zijn Ivan Sokolov, Artyom Timofeev en thuisspeler Borki Predojevic.

MoroDesalniettemin is het duidelijk dat Moro dé te kloppen man was. Van dat laatste komt voorlopig echter niet zo veel. Meer zelfs, Morozevich veegt de vloer aan met zijn concurrenten. In de eerste 6 ronden won hij al 4 keer en wist op Dominguez na ook iedere speler al één keer te kloppen. 5/6 en dat is anderhalf punt meer dan Dominguez. De Cubaan heeft 3.5/6.

Bij die overwinningen zaten ook weer enkele typische Morozevich-staaltjes: ogenschijnlijk normale stellingen die ontaarden in vreemde tactische wendingen of rare positionele plannen. Hierbij moet ook krediet gegeven worden aan zijn tegenstanders, want die hebben duidelijk niet de intentie om het spel van Moro volldig lam te leggen. Je kan hier het pgn-bestand downloaden.

De stand na ronde 6:

  1. Morozevich 2774 5/6
  2. Dominguez 2695 3.5/6
  3. Sokolov 2690 2.5/6
    Timofeev 2664
    Movsesian 2695
  4. Predojevic 2651 2/6

De officiële site vind je in de “actueel”-balk.

Carlsen neemt leiding in rapidtweekamp

Magnus Carlsen is intussen zijn status van wereldtopper aan het bevestigen. In zijn rapidtweekamp met Leko, een speler van wie hij nog nooit won en een -3-score tegen heeft, brak de Noor gisteren de ban. Met wit won hij een spannend tijdnoodduel na 3 eerdere remises.

De match toont momenteel 2 gezichten met eerst enkele rustige remises om dan gisteren het tegenovergestelde te zien: een episch gevecht van 101 zetten (remise) en dan de winstpartij van Carlsen waarin zwart het ok doet, maar Carlsen duidelijk beter speelde in tijdnood.

De stand is 2.5-1.5 voor Carlsen. De link vind je ook bij “Actueel”.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.