Ivanchuk onttroont Anand

IvanchukIn Léon heeft Ivanchuk voor een kleine verrassing gezorgd door Vishy Anand te verslaan. Het was de eerste keer dat Anand niet won in Léon…

Ivanchuk zet supervorm door

“In bloedvorm is Ivanchuk de beste speler ter wereld”, hoor je wel eens zeggen. Hoewel dit soort uitspraken altijd met een korrel zout genomen moeten worden, kan je niet zeggen dat het totale onzin is. Wat Ivanchuk de laatste maanden toont, is buitengewoon.

Ivanchuk-AnandAan die uitstekende vorm breidde Chucky gisteren een mooi vervolg door rapidkoning Anand te kloppen in de finale van Léon. In dat toernooi heeft Anand nochtans een abonnement: hij won het al élke keer als hij meespeelde. Gisteren kwam daar dus een einde aan. Ivanchuk imponeerde in de eerste partij (winst met zwart), maar kreeg lik op stuk in de tweede (verlies met wit). De apotheose werd gehouden voor de afsluitende rapidpartij. Daarin eindigde het duel in zekere zin op een anticlimax: Anand vergat de volgorde van zijn theorie en verwisselde enkele zetten. Ivanchuk had weinig inspanning nodig om met enkele rake tikken de zwarte dame te winnen. Opnieuw een toernooizege voor Ivanchuk, die uitstekend speelde. Dat erkende ook Anand, die achteraf verklaarde dat Ivanchuk een niveau hoger speelde dan hem.

Carlsen wint gevleid met 5-3

In Hongarije heeft Magnus Carlsen Peter Leko geklopt met 5-3. Dat is een knappe prestatie, al moet erbij gezegd dat Leko meermaals veelbelovende stellingen zag wegsmelten. Carlsen leidde al vroeg na een zege in ronde 4 en consolideerde met enkele felbevochten remises. Uiteindelijk won hij met wit ook ronde 7 en had daarmee zekerheid over de eindzege.

Voor Leko is het de tweede nederlaag in zijn eigen rapidtweekamp. Hij verloor eerder van Kramnik, speelde gelijk tegen Adams en won van Karpov.

Kamsky-Topalov in Oekraïne

Gisteren brachten we het nieuws dat de match tussen Topalov en Kamsky op het neutrale terrein van Oekraïne zal doorgaan. FIDE-president Illyumzhinov bevestigde dit. Blijkbaar is de garantie van 750 000 dollar van het Kamsky-kamp nog steeds niet in orde, maar tast Illyumzhinov zélf in de zak. De match gaat door in november.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.