Clichy wint de Franse interclubs

ClichyDe Belgische, Russische en Duitse zijn met elk hun eigen systeem al even gedaan, maar de apotheose van de Franse competitie kwam er pas dit weekend…

Clichy domineert alle tegenstand

Het is interessant om te zien dat elke competitie zijn eigen systeempje heeft. In Duitsland wordt er in weekends gespeeld. Telkens zijn er 4 organiserende clubs waar dan 4 ploegen (ze zijn met 16 in Duitsland) op bezoek komen om 2 rondes af te werken: op zaterdag en op zondag. In Rusland is het gewoon één aaneensluitende periode en wordt de competitie aangevat als een toernooi, net als de olympiade.

Baden BadenDie twee clubcompetities steken er qua niveau met kop en schouders bovenuit. Zo heeft de Duitse kampioen Baden Baden toppers als Anand, Carlsen, Svidler en Shirov in zijn rangen (al spelen die meestal maar enkele rondes mee). De Russische ploegen deden nog beter met ongeveer heel de top-20, verdeeld over de topploegen.

De enige competitie die kan concurreren met deze 2 is de Franse (we schatten de Nederlandse nog net iets lager in). In Frankrijk worden 2 poules gemaakt. Na 7 speeldagen gaan de eerste 4 van elke poule verder naar een A-poule, de 4 laatste naar een B-poule. Tijdens het finaleweekend blijven de behaalde punten behouden, maar spelen de 4 eerste van de ene poule nog tegen de 4 eerste van de andere poule. Na deze 4 speeldagen wordt een eindstand opgemaakt. Remises worden in Frankrijk trouwens niet meegeteld. Als het 1-1 is, wil dat dus zeggen dat er 2 winstpartijen waren, een van elke ploeg. Op die manier leveren 8 remises dus niets op in plaats van 4 punten voor elke ploeg. Anderzijds tellen de ploeguitslagen en niet de borduitslagen (zoals bij ons). Een overwinning levert 3 punten op, een gelijkspel 2.

Kampioen ClichyDe titelverdediger, Clichy, was favoriet en loste die verwachtingen ook in. Het won het toernooi in de laatste ronde na een thriller met directe concurrent Cannes. Clichy had genoeg aan een gelijkspel en dat lukte. Na winstpartijen van Jakovenko (2711, Clichy) en Kazhgaleyev (2617, Cannes) werd het 1-1, omdat de andere partijen op remise eindigden.

De stand na 11 speeldagen:

  1. Clichy 32 pnt
  2. Cannes 31 pnt
  3. Montpellier 26 pnt
  4. Evry 26 punten

Voor de liefhebbers die graag eens rondsnuisteren in de interclubs van onze buurlanden:

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.