Jan Rooze blinkt uit in Polen

RoozeJan Rooze was ooit Belgisch kampioen, koos toen voor zijn professionele carrière maar is nu volledig terug: in Polen scoort hij fantastisch in de Lasker Memorial. We keren even terug naar 1967…

Rooze was Dunkelblum en Dr. Limbos te snel af

“Dimanche dernier, a Ostende, s’est terminé Ie championnat de Belgique, qui constitue la principale manifestation échiquéenne de l’année. A l’exception de quelques nullités rapides, Ie tournoi fut dprement disputé. Van Seters, qui fut déja a plusieurs reprises champion de Belgique, prit Ie commandement dés Ie départ et se montra encore une fois nettement Ie plusfort. Le jeune Rooze a confirmé qu’en trois ans il avait fait d’énormes progrès. Dunkelblum et Ie Dr Limbos jouèrent comme a l’accoutumée, de facon süre et solide. Vandezande et Borodin peuvent également être crédités d’un bon tournoi”

O'KellyDit stukje verscheen op 16 september 1967 in La Libre Belgique en werd geschreven door niemand minder dan O’Kelly himself (foto), de sterkste speler die België ooit gehad heeft (samen met Colle) en die vooral bekend werd voor zijn wereldtitel correspondentieschaak en overwinning in Beverwijk (het huidige Wijk Aan Zee). Het zijn vervlogen tijden voor de meeste van ons en voor anderen zijn het leuke herinneringen.

In dat jaar won Jan Rooze de Belgische titel, toen hij de fenomenale rating van 1891 had. “Hilarisch”, zal u zeggen, maar de tijden zijn veranderd. De nummer 2 in de stand, Dr. Limbos, had immers ook maar 1943, maar was wel een heuse IM. Andere concurrenten als Van Seters (1887) en Dunkelblum (1838) waren meester met dergelijke rating. Het was de periode dat Jozef Boey met zijn 2041 mooie dingen toonde en José Tonoli met 1780 de tiende Belgische elo was. Het was de periode dat je vanaf 2200 elo GM kon worden en vanaf 1950 IM. De verklaring wordt gegeven door een van onze lezers, die uitlegt dat het zou gaan om nationale ratings die dateren van voor de officiële elo’s zoals we ze nu kennen (zie comments).

Jan Rooze is Zezulkin en Voloshin te snel af

Jan Rooze koos toen volop voor zijn professionele carrière. Nu is Rooze de 60 voorbij en heeft hij zijn oude liefde terug volledig opgenomen. Met groot spelplezier zagen we hem al aan het werk op het Vlaams Kampioenschap en momenteel is hij zich aan het uitleven in Polen.

Rooze in PolenNa een toernooi in Warschau speelt Rooze momenteel mee in de Memorial Emmanuel Lasker. De speler uit Deurne heeft intussen een rating die ook mee is geëvolueerd met de tijd (2316) en is de kneepjes van het vak nog niet verleerd. In een open A-groep met 21 deelnemers was hij al te sterk voor GM Voloshin (2434) en GM Zezulkin (2443). 2 remises tegen 2 IM’s zetten zijn prestatie daar extra in de verf. Waarschijnlijk zit Rooze zelfs in de buurt van een IM-norm.

De partijen worden live uitgezonden op de website van het toernooi. U kan daar ook alle standen, uitslagen en partijen terugvinden (die tegen Voloshin is qua spektakelwaarde zeker de moeite). Voor zij die nog meer tijd en zin hebben, kan je op de site van CREB een geschiedenis vinden van de kampioenschappen van België van 1901 tot en met 2006. Om eventueel historische fouten in dit korte artikeltje te verbeteren, zijn alle commentaren welkom.

 1. Hans R
  Hans R06-06-2008

  De sterkste Belgische speler is, m.i., Colle.
  O’Kelly was ook niet slecht maar had toch minder aansluiting bij de wereldtop (in het echte schaken).

 2. Nikolaas
  Nikolaas06-06-2008

  De ratings die worden gegeven zijn geen Elo-ratings. De FIDE publiceerde de eerste officiële Élö-ratings in 1970 (als ik het mij goed herinner). Daarvoor – en lange tijd daarna – werden er in vele landen nationale ratings bijgehouden. Het verschil tussen beiden was soms aanzienlijk. Zo kon het gebeuren dat begin jaren ’70 de Luxemburgse toppers een nationale rating hadden van om en bij 2900.
  Verde klopt het wel degelijk dat O’Kelly de sterkste Belgische GM ooit was. Colle was namelijk al gestorven voor de GM-titel officiëel werd uitgereikt 🙂
  Verder was Dunkelblum wel degelijk IM, maar voor Van Seters en Limbos betwijfel ik dat. Beiden waren wel in het bezit van de NM titel.
  “Overwiningen in Beverwijk” is enigszins dubieus. Hij heeft daar veel partijen gewonnen, maar als het over toernooien gaat, volstaat het enkelvoud. Hij won in 1946, wat trouwens de eerste keer was dat het toernooi een internationaal toernooi werd. Die overwining leverde hem ook een plaats op in de Staunton memorial te Groningen in 1946.
  Zijn verdere belangrijkste overwinningen:
  Hilversum 1947, zone toernooi. 1 punt voorsprong op Pachmann en Trifunovic.
  Saõ Paulo 1948, internationaal toernooi. 1 punt voorsprong op Eliskases en Rosetto.
  Saarbrucken 1950, internationaal toernooi. 1 punt voorsprong op Schmidt.
  Dortmund 1951, internationaal toernooi. ½ punt voorsprong op Milic en Fuderer.
  Bognor Regis 1955, open toernooi. 1 punt voor oa Pirc, Janosevic, Lehmann en Golombek.
  Bognor Regis 1960, open toernooi. Gedeeld met Darga, 1 punt voorsprong op Karaklajic.
  Utrecht 1961, PAM-toernooi. ½ punt voorsprong op Robatsch.
  Palma de Mallorca 1965, internationaal toernooi. Gedeeld met Pomar en Darga, ½ punt voorsprong op Dückstein.
  Olot 1969, internationaal toernooi. ½ punt voorsprong op Marovic en Ivkov.
  Er zijn nog vele andere overwinningen en ereplaatsen, maar ik denk dat de belangrijkste zijn genoemd. Daarnaast heeft hij ook buiten zijn toernooiresultaten een belangrijke stempel gezet op het schaakleven uit zijn tijd. Onder andere als arbiter, coach en schrijver.

 3. Hans
  Hans06-06-2008

  Er staat volgens mij ‘sterkste Belgische speler’.
  Maar je kan het niet echt vergelijken natuurlijk.

 4. Aleksander K.
  Aleksander K.06-06-2008

  GM Juri Zezulkin not “Zezulko”.

 5. pourreau yvonne
  pourreau yvonne09-09-2008

  Quel bonheur … le hasard m’aura permis de replonger dans le passé … 30 years ago… (leuke herinneringen! ) de me souvenir d’un ancien collègue de bureau et de me réjouir de sa formidable réussite. Sincères félicitations Jan.
  Yvonne

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.