Carlsen start uitstekend in Ukraïne

CarlsenVandaag is in Foros het Aerosvit-toernooi begonnen. 4 remises, maar ook 2 winstpartijen: Carlsen won de topper van Ivanchuk, terwijl Shirov Van Wely aftroefde…



Carlsen zet trend voort

Carlsen, Ivanchuk, Shirov, Svidler en Karjakin zorgen ervoor dat deze editie van dit Aerosvit-toernooi een van de sterkste ooit is. Enkele prima Russen (Jakovenko en Alekseev), een Roemeen (Nisipeanu), een Nederlander (King Loek) en enkele thuisspelers (Eljanov, Volokitin) moeten hen het leven zuur proberen te maken.

Carlsen-IvanchukRonde 1 bracht meteen een topper, want Magnus Carlsen (first seed!) kreeg meteen de man in vorm over de vloer: Vassily Ivanchuk. Ivanchuk speelt thuis en kan totnogtoe ongeziene cijfers voorleggen. In de 25 partijen die meetellen voor zijn nieuwe rating, die op 1 juli uitkomt, verloor Chucky geen enkele partij en stijgt zo’n 40 punten. Het moet dus niet gezegd worden dat Carlsen aan Ivanchuk een zware brok zou hebben. De Ukraïner koos voor het koningsindisch, maar werd al bij al koeltjes opgevangen door Carlsen. Ivanchuk offerde een kwaliteit voor een pion extra en ontwikkelde enige vorm van compensatie op de koningsvleugel.

De Noor hield alles echter prima onder controle en ruilde af naar een gewonnen eindspel. 1-0, een eerste nederlaag voor Ivanchuk deze ratingperiode. Het zal wellicht geen toeval zijn dat coming man Carlsen hier verantwoordelijk voor is.

De tweede winstpartij kwam van de zwarte hand van Alexei Shirov, die in een Grünfeld een pion won tegen Van Wely en dat voordeel erg overtuigend omzette in een vol punt. De andere partijen eindigden op remise. De link vind je rechts in de actueelbalk.

Carlsen, Magnus – Ivanchuk, Vassily 1-0
Onischuk, Alexander – Jakovenko, Dmitry ½-½
Eljanov, Pavel – Svidler, Peter ½-½
Alekseev, Evgeny – Karjakin, Sergey ½-½
Nisipeanu, Liviu-Dieter – Volokitin, Andrei ½-½
Van Wely, Loek – Shirov, Alexei 0-1

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.