Carlsen gaat alleen aan de leiding

CarlsenMagnus Carlsen won van Loek Van Wely na een lang, technisch eindspel. Omdat leider Alexei Shirov van Eljanov verloor, staat de jonge Noor nu al alleen aan kop…

Carlsen kan het ook technisch

Dat jongens uit de top 10 van de Fide ranglijst een beetje eindspeltechniek hebben, zal niemand verbazen. Toch is het opvallend dat de jongste snaak van dat gezelschap al over een opvallende maturiteit beschikt wat dat betreft.

Carlsen-Van Wely, foto@officiele siteMagnus Carlsen ruilde gisteren alles af om Van Wely in een remiseachtig eindspel te bekampen. In die gelijke stelling begon Carlsen traag maar zeker kansjes te hebben, ondanks het feit dat de stelling objectief remise bleef. Een serieuze fout van Van Wely (met de zet g4 legt hij de pionnen vast op de kleur van zijn eigen loper én maakt hij zijn eigen pion zwak) mondde dit voordeeltje uit in een gewonnen eindspel dat Carlsen niet liet schieten. Een opvallende, misschien wel atypische overwinning voor de Noor, die zijn weg naar de top rustig voortzet.

Dankzij die zege komt Carlsen alleen aan kop, want de enige speler die de eerste 2 rondes met het maximum had beëindigd, verloor zijn eerste partij. Alexei Shirov won knap van Van Wely en Jakovenko, maar ging gisteren veel te ver tegen Pavel Eljanov. In een compleet gelijke stelling liet Shirov de witte torens binnen op de zevende rij. Een onnodige nederlaag. Shirov heeft nu 2/3.

Naast Shirov staan er 2 thuisspelers met 2/3: Eljanov en Karjakin. Eljanov won dus van Shirov en is bezig met een stevige opmars. Zijn nieuwe elo zal rond de 2720 liggen en dat lijkt niet onterecht. Karjakin staat een beetje in de schaduw van Carlsen, maar krijgt ook minder kansen in de toptoernooien. Zijn groei is desalniettemin duidelijk en dankzij een nette overwinning op Nisipeanu volgt hij zijn leeftijdsgenoot op de voet.

  1. Carlsen 2.5/3
  2. Eljanov
    Karjakin
    Shirov 2/3
  3. Ivanchuk
    Alekseev
    Volokitin
    Jakovenko 1.5/3
  4. Svidler
    Onischuk
    Nisipeanu 1/3
  5. Van Wely 0.5/3
  1. Geert Bonhomme
    Geert Bonhomme11-06-2008

    Carlsen gaat het nog tot wereldkampioen schoppen; daar ben ik zeker van ! 🙂
    Go Magnus !!

  2. Fabrice Wantiez
    Fabrice Wantiez11-06-2008

    Hij gaat nog winnen vandaag !!!!!

  3. Adrian
    Adrian12-06-2008

    Carlsen heeft zich de laatste jaren mooi opgewerkt tot de absolute wereldtop. Geen enkele speler die hij niet aan kan, binnen een aantal jaren officieel wereldkampioen?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.