Aronian wint in extremis thuistoernooi

Aronian, archiefPeter Leko domineerde het toernooi tot de voorlaatste ronde toen hij onderuitging tegen Morozevich. Aronian profiteerde en won. Intussen blijft Magnus Carlsen Ukraïne verbazen…

Aronian profiteert van uitschuiver Leko

Peter Leko was op weg naar de eerste toernooizege in lange tijd, maar op het allerlaatste moment liet de Hongaar zich toch nog voorbijlopen. In de voorlaatste ronde legde Leko met wit de duimen tegen Morozevich. Aronian profiteerde optimaal door Adams te kloppen. Plots stond niet Leko, maar wel Aronian op 1.

Aronian en Akopian, de eerste en de laatsteDit ideale scenario voor de Armeense supporters werd niet meer op zijn kop gezet in de laatste ronde. Zowel Leko als Aronian remiseerden. Daarmee wint Aronian de eerste Karen Asrian Memorial, voor Leko en Morozevich die net als Gelfand op een comeback kon rekenen in de laatste rondes van het toernooi. Zij eindigden op een punt. Vladimir Akopian kon in zijn Armeens toernooi geen enkele partij winnen, al zal hem dat waarschijnlijk erg weinig kunnen schelen. Akopian werd laatste.

De eindstand na 14 rondes:

1. Aronian 8.5
2. Leko 8
3. Morozevich, Gelfand 7.5
4. Bu 7
5. Sargissian 6.5
6. Adams 6
7. Akopian 5

Carlsen gaat door op elan

Intussen bracht de 7de ronde in het Aerosvit-toernooi niets nieuws. Carlsen won en zijn concurrenten speelden remise. Vandaag was Nisipeanu het slachtoffer van de jonge Noor. Die koos opnieuw voor de door hem opnieuw gepromote drakenvariant van het Siciliaans en kreeg al snel een gunstige stelling. Nisipeanu liet zich eigenlijk nogal simpel van het bord zetten. Carlsen won twee pionnen en de kwaliteit die hij daarvoor moest geven, werd ruimschoots gecompenseerd door zijn sterke lopers en zijn vrije a-pion. Het duurde niet lang voor Carlsen de partij afmaakte.

6/7 en Carlsen heeft nog 4 puntjes nodig om virtueel over Anand te wippen. Met Onischuk, Volokitin en Jakovenko op het programma de komende 3 rondes lijkt dat niet eens onmogelijk. Wordt vervolgd…

De uitslagen van ronde 7:

Jakovenko, Dmitry 1 – 0 Van Wely, Loek
Onischuk, Alexander 0 – 1 Eljanov, Pavel
Nisipeanu, Liviu-Dieter 0 – 1 Carlsen, Magnus
Alekseev, Evgeny ½ – ½ Shirov, Alexei
Volokitin, Andrei ½ – ½ Svidler, Peter
Karjakin, Sergey ½ – ½ Ivanchuk, Vassily

De stand na 7 rondes:

1. Carlsen 6
2. Eljanov, Karjakin, Volokitin 4
3. Ivanchuk, Svidler, Shirov, Jakovenko 3.5
4. Alekseev, Nisipeanu 3
5. Van Wely, Onischuk 2

  1. Joris Pelemans
    Joris Pelemans16-06-2008

    “Vladimir Akopian kon in zijn Armeens toernooi geen enkele partij winnen, al zal hem dat waarschijnlijk erg weinig kunnen schelen.”

    Hoezo?

  2. Bart
    Bart16-06-2008

    Door de dood van Asrian he

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.