Speel mee in het toernooi van Charleroi

afficheUpdate: uitleg over Sofiaregel
De organisatie van het jaarlijkse grootmeestertoernooi in Charleroi is er opnieuw in geslaagd een knappe affiche samen te stellen, goed voor een mooi GM-toernooi. Ook het Open toernooi loont weer meer dan de moeite. Voorts zorgt het toernooi voor een unicum in het Belgische schaken…

Charleroi introduceert Sofia-regel

Van 26 juli tot 2 augustus is er net als de vorige jaren een sterk bezet grootmeestertoernooi, gecombineerd met een leuk Open Toernooi. Dit zijn alvast de namen van het gesloten grootmeestertoernooi. De spelers moeten 6.5/9 halen om een grootmeesternorm te scoren.

1 Gharamian Tigran m 2560
2 Dgebuadze Alexandre g 2559
3 Rausis Igor g 2480
4 Hovhanisian Mher m 2458
5 Michiels Bart m 2442
6 Polaczek Richard m 2429
7 Van der Stricht Geert m 2426
8 Vandevoort Pascal m 2409
9 Plachetka Jan g 2379
10 Terrieux Kevin f 2360

Update: Uniek is dat er dit jaar wordt gespeeld volgens een versie van de Sofia-regels. De organisatie licht toe: “Remise aanbieden bij minder dan 20 zetten EN bij minder dan 2 uur spel in totaal mag niet. Daarna wel.” Het toernooi van Charleroi is het eerste toernooi in België dat deze regel toepast. De regel geldt enkel voor de expertengroep.

Ook het open toernooi is zeker de moeite waard met GM Sumets (2560) op de lijst en enkele goede IM’s. U kan inschrijven voor het open toernooi op http://www.tipc.be. Alle informatie vindt u hier op deze affiche:

affiche

Deze advertentie werd gepubliceerd volgens onze advertentieregels.

 1. David Roos
  David Roos23-06-2008

  Geen remise voorstellen ?!
  Dit zal enkele schuiver mooi afschrikken 🙂

 2. V.
  V.23-06-2008

  Ik vind het invoeren van deze regel een slechte zaak. Ik vind het al vreemd dat professionele spelers gedwongen worden om door te spelen ook al willen zij dit geen van beide.

  Als de organisatoren nu ook al amateurs, die voor hun plezier schaken, hiermee gaan lastigvallen vind ik dit een minpunt.

 3. Yordi
  Yordi23-06-2008

  Is dat enkel in het gesloten toernooi dat je niet mag schuiven of ook in het open??

 4. Roel H
  Roel H23-06-2008

  Typisch dat onze remisekoning dat weer moet vragen :p

 5. David Roos
  David Roos23-06-2008

  Yordi vreest het ergste.

 6. mike
  mike23-06-2008

  Als je remise wil dan ga je toch gewoon voor zetherhaling. Dat lijkt mij nogal simpel. Stomme regel als je het mij vraagt…

 7. tom vananderoye
  tom vananderoye24-06-2008

  toch een mooi deelnemersveld. Er zou toch zeker een GM-norm gescoord moeten worden.

 8. Jan Lagrain
  Jan Lagrain24-06-2008

  Ik denk dat het enkel om de gesloten reeks gaat hoor. Voor de open reeks is dat quasi niet te controleren. Maar ik vraag het nog even na.

 9. Peter
  Peter24-06-2008

  Ik vind deze regel een logisch gevolg na vorig jaar, toen de GM’s er echt hun voeten aan veegden. Als ik als organisatie die mannen startgeld betaal, zou ik eerlijk gezegd wel willen dat ze werken voor hun geld, zoals dat overal gaat. Ik kan de organisatie dus goed begrijpen in deze.

 10. Valery
  Valery24-06-2008

  Zelfs een houwdegen als Korchnoi is er tegen! Persoonlijk
  vind ik het ook geen maatregel tegen remise-afspraken.
  Spelers die er voor gaan worden meer bestraft, het weegt meer op hún spel. En stel je voor: je haalt alles uit de kast in opening en middenspel en na helse ontwikkelingen MOET
  je een naar remise tenderend eindspel per se uitspelen.
  Verleden jaar en nu had de organisatie beter een hartig woordje gesproken met de “probleemgevallen”. In het algemeen lijkt me gewoon een goed en rechtlijnig uitnodigingsbeleid zeer effectief. Soms denk ik dat echte remiseschuivers elkaar eens om beurten gaan laten winnen als deze maatregel algemeen zou worden 🙂

 11. tom vananderoye
  tom vananderoye24-06-2008

  bwa, deze versie van de sofia-regel vind ik wel aanvaardbaar. 2 uur en 20 zetten, dat zou iedereen er toch moeten uitgeperst krijgen. De versie waarin je nooit remise mag aanbieden vind ik maar niks maar dit moet toch te doen zijn.

 12. Valery
  Valery24-06-2008

  Inderdaad Tom, maar de CREC-regel heeft bitter weinig met de Sofia-regel te maken:

  “The players should not offer draws directly to their opponents. Draw-offers will be allowed only through the Chief-Arbiter in three cases: a triple-repetition of the position, a perpetual check and in theoretically drawn positions.”

  Nu moeten ze 2 uur doen over het schuiven ipv 30 minuten 🙂

 13. Sammy
  Sammy24-06-2008

  De sofia regel..
  Ik vind het ook wel dat de GM’s wat mogen tonen voor hun startgeld. Als ze zich er iedere maal een een minuut of 20 vanaf werken is de schoonheid van het toernooi eraf.
  Ook de regeling dat het na twee uur en twintig zetten wel mag vind ik wel mooi 🙂

  We kijken al uit naar de uitslagen.. 😀

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.