Kasparov en Short geven simultaan (deel 2)

KasparovEerder kon u op deze website al lezen dat Kasparov terug naar België komt in het najaar. De informatie toen was juist, maar onvolledig. Nu hebben we het officiële persbericht, waarin te lezen is dat de simultaan voor zowel bedrjifsleiders, schoolschakers àls clubschakers zal georganiseerd worden…

Dit is het definitieve, correcte persbericht:

Schaaklegenden Garry Kasparov en Nigel Short geven bedrijfsleiders, schakers en kinderen partij
Drie Belgische ondernemers willen schaaksport promoten bij jonge kinderen

Antwerpen, 26 juni 2008 – Ondernemers Inge Geerdens (CVWarehouse), Gabriel Fehervari (Alfacam) en Jan Callewaert (Option) organiseren op 14 oktober 2008 een exclusief schaaktoernooi met de schaaklegenden Garry Kasparov en Nigel Short. Beide Grootmeesters proberen die dag een aantal bedrijfsleiders, fervente schakers en leerlingen uit het basisonderwijs schaakmat te zetten. De drie initiatiefnemers willen zo de schaaksport promoten. Hun aandacht gaat daarbij vooral uit naar leerlingen uit het basisonderwijs. Geerdens, Fehervari en Callewaert pleiten ervoor om schaken officieel in de eindtermen van het basisonderwijs op te nemen.

Na een succesvol eerste simultaan schaaktoernooi in november 2007, volgt er op dinsdag 14 oktober 2008 een tweede editie. Grootmeesters Garry Kasparov en Nigel Short zijn opnieuw van de partij. Zij gaan de uitdaging aan om een keur van Belgische bedrijfsleiders en schaakliefhebbers te verslaan. Opmerkelijk dit jaar, is dat ook leerlingen uit het basisonderwijs zullen deelnemen aan dit schaaktoernooi.

“We willen de schaaksport een stevige zet in de rug geven bij kinderen tussen 6 en 12 jaar”, legt Inge Geerdens, CEO van CVWarehouse, uit. “We ijveren ervoor om schaken officieel op te nemen in de eindtermen van het basisonderwijs. De redenen liggen voor de hand. Door te schaken ontwikkel je competenties die essentieel zijn voor de algemene vorming. Het zet je aan om snel, strategisch en onder druk te denken en te handelen. Eigenschappen die erg goed van pas komen in het onderwijs en in een latere professionele carrière.”

“Een Limburgs proefproject, waarbij schaken in het curriculum van basisscholen werd opgenomen, bewijst overigens dat schaken ook respect bijbrengt en integratie bevordert. Daarom roepen wij alle leraren en kinderen op om zich te in te schrijven voor ons schaaktoernooi”, licht Jan Callewaert, CEO van Option, toe. Meer informatie over dit proefproject vindt u op www.schaakacademie.be.

Kinderen die de schaakmicrobe voelen kriebelen, kunnen zich inschrijven voor een eerste schaaktoernooi waarbij een heleboel kinderen het tegen elkaar zullen opnemen. Ook kinderen die nog niet kunnen schaken maar wel interesse hebben om dit te leren, zijn welkom en zullen begeleid worden door jeugdschakers van de clubs. Dit toernooi vindt plaats tijdens de Open Bedrijvendag op zondag 5 oktober. De 60 best schakende 6- tot 12-jarigen gaan door naar een simultaan partijtje schaak tegen Grootmeester Nigel Short, op zaterdag 11 oktober. De winnaars van deze wedstrijd mogen dan op dinsdag 14 oktober aanschuiven aan de schaaktafel van Garry Kasparov (Als Short niets verliest, kiest hij de speler uit die het meeste indruk op hem maakt, SF.). Samen met een aantal bedrijfsleiders en mensen uit schaakclubs kunnen zij zo de Russische Grootmeester het vuur aan de schenen leggen. Daarnaast kunnen op zondag 12 oktober ook 30 jeugdschakers uit clubs het opnemen tegen Grootmeester Nigel Short. Short duidt na afloop een winnaar aan en deze jonge schaker mag het eveneens opnemen tegen Kasparov.

Ook tijdens Laundry Day, op zaterdag 6 september 2008 in Antwerpen, wordt een schaaktoernooi georganiseerd. Iedereen die wil, kan deelnemen. Laundry Day zal die dag een wildcard uitreiken aan één deelnemer. De winnaar mag deelnemen aan de schaakpartij tegen Garry Kasparov.

Live op EXQI in Vlaanderen en in Wallonië en op HD1 SPORT in gans EUROPA

Het toernooi, dat plaatsvindt in het Eurocam Media Center te Lint, zal integraal en rechtstreeks gevolgd kunnen worden op de algemene zender EXQI via Belgacom TV, Coditel, INDI of Telenet Digital TV, in het ganse land en op HD1 SPORT in heel Europa.

Gabriel Fehervari, CEO van Alfacam, licht toe: “Ons bedrijf staat in voor de hele coördinatie bij het in beeld brengen van de schaakpartijen die simultaan zullen plaatsvinden. Het is geen sinecure om alles in goede banen te leiden. In totaal worden maar liefst 28 HD-camera’s ingezet, waardoor men overal in Europa live en in optimale omstandigheden de zetten van de schakers tegen Kasparov zal kunnen volgen.”

Vanaf deze week (de website wordt nog online gezet) zal je je kunnen inschrijven via http://www.yournextmove.be. Daar vind je ook alle concrete informatie terug. Let op: inschrijven is verplicht!

 1. peter
  peter29-06-2008

  Handig getimed, op de eerste dag van Anand-Kramnik!

 2. John
  John30-06-2008

  Heel handig getimed:
  6 september is het jeugdtornooi van Mortsel. 5 oktober is er interclubs.

  Edit Schaakfabriek: de simultaan voor de clubschakers is op 12 oktober om niet te overlappen met de interclubs. Dit staat ook zo in het persbericht.

 3. Joris Pelemans
  Joris Pelemans30-06-2008

  “De 60 best schakende 6- tot 12-jarigen gaan door naar een simultaan partijtje schaak tegen Grootmeester Nigel Short, op zaterdag 11 oktober. De winnaars van deze wedstrijd mogen dan op dinsdag 14 oktober aanschuiven aan de schaaktafel van Garry Kasparov.”

  Dus als Short alles wint, wordt het Kasparov-Short?! :-p

 4. Neejandertaal
  Neejandertaal02-07-2008

  Nu is weer de timing niet goed? Mensen, wat een gezeur toch. Dit is toch een prima initiatief!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.