Gharamian en Sonntag bovenaan Wirtzfeld’s toprapid

GharamianGharamian en Sonntag bleven enigszins verrassend topfavorieten Fridman en Schlosser voor. Maar het rapidtoernooi was niet het enige dat Wirtzfeld te bieden had, want het ploegentoernooi en de unieke sfeer zorgden voor een totaalpakket…

Wirtzfeld wint eigen ploegenrapid

Het rapidweekend in het pittoreske Wirtzfeld heeft een aantrekkelijke formule: zaterdag was er een ploegenrapidtoernooi en zondag een individueel rapidtoernooi. Beide competities waren bijzonder sterk bezet. Op zaterdag kregen we een voorsmaakje van wat nieuwbakken eersteklasser Wirtzfeld te bieden heeft. Haar ploeg met Fridman (2627), Orlov (2494), Haub (2458) en Polaczek (2428) was goed voor een gemiddelde van 2502 ratingpuntjes. Een indrukwekkende ploeg die het uiteindelijk nog moeilijker had dan verwacht. Vooral klepper Fridman kende een moeilijke zaterdag: hij scoorde “maar” 4.5/7.

Daardoor had Wirtzfeld “slechts” anderhalf punt voorsprong op 2 andere topploegen: Eynatten (Schebler, Sonntag, Hammes en Maes) en TAL (Cekro, Gulbas, Hautot en Goossens). De andere ploegen volgden op bijzonder ruime achterstand.

GulbasHet schaaktoernooi was gezellig, maar dit rapidweekend viel vooral op door zijn “après-échecs”. Tot in de late uurtjes bleven de overnachters schaken en lol maken (sommigen met enkele biertjes, zoals Cemil Gulbas, foto). Zo amuseerden de ervaren en sympathieke grootmeesters Schlosser (2560) en Fridman (2627) zich met blitzpartijtjes tegen de aanwezige jeugdspelers (Robin Leenaerts, Jonas Van Cappellen en Arno Bomans). Voor die youngsters een unieke ervaring.

Zondagmorgen moest iedereen opnieuw aan de bak voor het ijzersterke individuele rapidtoernooi. Fridman, Schlosser, Gharamian, Glek en Orlov waren de favorieten met allen net of meer dan 2500 elo. Een hele resum IM’s en FM’s moesten concurrentie bieden. Zulke toernooien hebben al snel enkele verrassingen en deze keer kwamen die van Maenhout (winst tegen Richard Polaczek), Hammes (winst tegen Igor Glek) en Decoster (winst tegen Bart Michiels).

De andere favorieten deden het beter en zorgden voor spektakel op de topborden. Fridman klopte Schebler en Gharamian, terwijl Orlov Maenhout en Schlosser in bedwang hield, die eerste weliswaar met bijzonder veel moeite. Beiden vielen dan even stil met 2 remises, waardoor de schaduwfavorieten snel terug mee op kop kwamen. Een kantelmoment kwam er de 8ste en voorlaatste ronde. IM Sonntag stuntte in een absolute thriller door Fridman mat te zetten met amper 2 seconden op zijn klok.

Bomans-SonntagGharamian had op dat moment 7/8. Sonntag en Schlosser volgden op een half punt. Het topduel Gharamian-Schlosser werd een snelle remise en Sonntag profiteerde daarvan door opnieuw een knalprestatie neer te zetten. Hij won met zwart van Igor Glek. Daardoor waren er 2 winnaars: Gharamian en dé verrassing Sonntag (op de foto tegen Arno Bomans).

De revelatie van het toernooi vinden we terug op de 13de plaats. Jonas Van Cappellen scoorde niet alleen 6/9, maar boekte ook nog eens zeges tegen oa Brittner (2255), Wiedenkeller (2424), Noiroux (2189) en Etienne Goossens (2302). Zijn 3 verliespartijen tegen Gulbas, Michiels en Hautot kunnen moeilijk een ontgoocheling genoemd worden. Een heel knappe prestatie van het mannetje met het hoedje.

De top 10 na de 9 rondes:

1. Gharamian, Sonntag 7.5
2. Fridman, Schlosser, Braun 7
3. Orlov, Hammes, Wiedenkeller, Hautot 6.5
4. Decoster, Glek, Michiels, Polaczek, Van Cappellen, Maenhout 6
5. een hele reeks met 5.5 punten
enz.

Je kan heel de stand in pdf bekijken. Ook de uitslag van de eerste reeks van het ploegentoernooi kan je hier in pdf downloaden. Bovendien hebben we ook nog een klein extraatje in de vorm van 4 leuke partijtjes online naspeelbaar, u aangeboden door Valery Maes van Schaakfabriekplus. En om af te sluiten nog een link naar ons uitgebreid fotoalbum.

 1. Paradijsvogel
  Paradijsvogel30-06-2008

  Jaja …
  Forza Kara ! Forza Cappie ! En vooral … het lijkt dat ons Maenhoutje de smaak terug te pakken heeft 🙂

 2. Joris Pelemans
  Joris Pelemans01-07-2008

  Fijn tornooitje inderdaad! Goeie herinneringen…

  PS: “resum” is nogal Hollands, vrees ik, Jan.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.