Karjakin wint twee keer van Short

ShortIn Kiev heeft Sergey Karjakin de eerste twee partijen van zijn rapidtweekamp met Nigel Short gewonnen. In Dortmund zijn er na vier rondes nog drie leiders en in Groningen speelt Steven Geirnaert mee in het meestertoernooi…

Karjakin drukt Short meteen weg

Voor het BK-geweld begint nog even een internationale update. We beginnen in Kiev, waar een rapidtweekamp tussen de Oekraïense jonge hoop Sergey Karjakin en de Britse oude rot Nigel Short georganiseerd wordt. Wie een spannende strijd verwachtte, komt voorlopig bedrogen uit. Karjakin toont het rating en het leeftijdsverschil met erg fris schaak. Vooral zijn tweede partij met zwart (in een gesloten Siciliaan) is zeker de moeite om eens na te spelen.

Er worden 10 partijen gespeeld. Na de eerste twee partijen staat het dus al 2-0 voor Karjakin.

Leko, archieffotoIn Dortmund is het jaarlijkse toptoernooi “de Sprakassen Chess Meeting” aan de gang. Vorige jaren was dit een superGMtoernooi met vele kleppers, altijd aangevuld met de winnaar van het Aeroflot Open en thuisspeler Arkadij Naiditsch. Dit jaar is de sterkte van het toernooi ietwat minder dan de vorige edities. Kramnik, Leko, Mamedyarov en Ivanchuk zorgen nog voor genoeg animo, maar de andere 4 deelnemers komen uit de subtop: Nepomniachtchi (als winnaar van Aeroflot), Naiditsch (als thuisspeler en ook oud-winnaar), Gustafsson (een tweede thuisspeler die voor het eerst meedoet) en de Nederlandse topper Loek Van Wely.

Die laatste komt in de toptoernooien duidelijk te kort. Net als in Aerosvit moet hij in Dortmund tevreden zijn met de strijd om niet laatste te eindigen, wat voorlopig niet al te succesvol is. De leiding is in handen van een ietwat onverwacht drietal: Leko (dankzij een zege tegen Ivanchuk), Gustafsson (dankzij een zege tegen Naiditsch) en Nepomniachtchi (dankzij een zege tegen Van Wely).

De stand na 4 rondes:

1. Gustaffson, Nepomniachtchi, Leko 2.5
2. Kramnik, Naiditsch, Mamedyarov  2
3. Ivanchuk 1.5
4. Van Wely 1

Geirnaert zal geen norm scoren in Groningen

In Nederland is onze landgenoot Steven Geirnaert voor een norm aan het strijden in het meestertoernooi van Groningen. Althans, was, want met nog één ronde te gaan is Steven nu al zeker dat die norm voor een volgende keer zal zijn. Met 3/8 presteert hij niet slecht, maar zeker ook niet goed. Vooral zijn remise tegen Brandenburg was knap, zeker als je weet dat Brandenburg het toernooi vorig jaar platspeelde en ook dit jaar nog altijd meestrijdt voor de zege.

Steven GeirnaertHet parcours van Geirnaert:

Brandenburg (2435) 1/2
Kodentsov (2275) 0
Bosboom (2471) 0
Wemmers (2387) 0
Pel (2288) 1
Bedouin (2369) 1/2
Clemens (2326) 1
Becker (2364) 0
Bojkov …

De stand na 8 rondes van de 9:

1. Bojkov, Wemmers, Bedouin 5.5
2. Brandenburg 5
3. Pell, Becker, Kodentsov 3.5
4. Bosboom, Geirnaert 3
5. Clemens 2

Je kan alle links in de actueelbalk terugvinden.

  1. Joris Pelemans
    Joris Pelemans04-07-2008

    Steven heeft een kans laten liggen tegen Brandenburg, stond sowieso beter… Blijkbaar heeft dat een behoorlijke klap gegeven, want 0/3 daarna is toch echt wel slecht (en dan nog tegen Kodentsov en de toen 0 hebbende Bosboom). Gelukkig heeft hij zich daarna nog wat herpakt.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.